Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: Est-Curier din Criuleni


Moldova, newspapers
Moldova, newspapers

Invitata de astăzi este Svetlana Cernov.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:30 0:00
Link direct

„Ediţia actuală a ziarului Est-Curier vine în casele oamenilor cu relatări de la acţiunile de comemorare a începutului războiului pentru apărarea integritărţii şi suveranităţii Republicii Moldova din 1992. Cititorii vor găsi reportaje şi fotogrfii de la evenimentele din Criuleni, Coşniţa şi Molovata Nouă, raionul Dubăsari, împreună cu mărturiile diferitor oameni, pe care războiul i-a vizat direct, sau au fost martorii oculari ai evenimentelor. Biblioteca Publică din Molovata Nouă şi ziarul Est-Curier continuă să adune mărturiile oamenilor de la acele tragice evenimente din 1992.

Comercianţii din orașul Criuleni şi din satul Dubăsarii Vechi, care-şi desfăşoară activitatea în pieţe agroalimentare, au fost vizitaţi de inspectorii fiscali, dar nu pentru a li se verifica activitatea, dar pentru a-i informa cu privire la o nouă formă organizatorico-juridică de antreprenoriat, pe care intenţionează guvernanţii să o introducă – activitatea independentă. O relatare de la întrunirea inspectorilor cu actualii patentari citiţi în pag. 2.

Construcţia unui parc fotovoltaic în Criuleni, pe banii Guvernului Chinei, a fost discutată la dezbateri publice, organizate de primăria Criuleni, la solicitarea unui grup de locuitori. Deoarece pentru desfăşurarea proiectului primăria a decis să aloce un teren din vecinătatea cimitirului, orăşenii au dorit să cunoască detalii şi să se asigure că vor avea suficient loc pentru odihna răposaţilor, dar şi care ar fi beneficiile pentru criuleneni.

Monitorii civici au testat gradul de transparenţă a autorităţilor locale şi au analizat panourile informaţionale ale consiliilor locale şi ce pot afla cetăţenii din informaţia afişată pe ele. Este un proiect de responsabilizare a APL de nivelul I şi II privind transparenţa procesului decizional, implementat de ziarul local şi un ONG, cu suportul Uniunii Europene. Recent, monitorii civici au realizat un sondaj de opinie, prin care au cerut părerea cetăţenilor despre nivelul de corupie în ţara noastră şi cum aceasta le influenţează viaţa. Rezultatele, după prelucrarea chestionarelor, vor fi publicate în ziar.

Pagina sportivă relatează despre spartachiada elevilor de vârstă gimnazială la volei, şi despre doi pici, Dumitru Duda şi Andrei Vudvud, care au luat locuri de frunte la concursul „Speranţele atletismului” în categorile lor de vârstă, la probele aruncarea ghiulelei şi la alergări.”

  • 16x9 Image

    Nicu Gușan

    Sunt editor la Europa Liberă Moldova din 2022. Până atunci am făcut jurnalism radio, multimedia, documentare TV și reportaje video. Îmi place să cred că sunt omul orchestră în domeniu și știu să fac un produs cap-coadă, de la pre-documentare până la publicare și promovare. Jurnalismul digital, storytelling-ul social media și investigațiile sunt lucruri pe care le admir mai ales la colegii pricepuți în ale meseriei. Învăț în fiecare zi.

XS
SM
MD
LG