Linkuri accesibilitate

Siria: războiul medicilor și al copiilor


Unul din spitalele distruse de aviația rusă în războiul din Siria de lînă localitatea Maaret al-Numan,
Unul din spitalele distruse de aviația rusă în războiul din Siria de lînă localitatea Maaret al-Numan,

UNICEF: „În 2016, la fiecare șase ore un copil a fost ucis sau rănit grav în Siria”.

La împlinirea a șase ani de la începutul războiul din Siria, mai multe organizații internaționale și publicații au evaluat impactul conflictului prelungit asupra sănătății civililor, dar chiar și asupra celor care se îngrijesc de această sănătate.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:50 0:00
Link direct

Prestigioasa revistă medicală „Lancet” scrie într-un editorial că războiul din Siria subminează într-un fel fără precedent „principiile și practica neutralității medicale în conflictele armate”.

„Prin luarea directă și repetată în cătarea armei a lucrătorilor medicali, a clinicilor și spitalelor, a ambulanțelor, Siria a devenit cel mai periculos loc din lume pentru sistemul medical” – se mai spune în articolul care prefațează un studiu despre atrocitățile din Siria cărora le-au căzut victime oamenii în halate albe.

Autorii cercetării spun că medicii nu doar că au fost atacați în Siria, dar însăși asistența medicală a fost transformată într-o armă prin blocarea accesului la ea, mai ales de către guvernul de la Damasc și „aliații săi”, în frunte cu Rusia.

Într-o cercetare separată, agenția pentru sănătate a Națiunilor Unite a spus tot miercuri că în cei șase ani de război peste jumătate din spitalele și centrele de sănătate din Siria s-au închis sau funcționează doar parțial, iar peste două treimi dintre lucrătorii medicali s-au refugiat.

Șeful programului pentru situații de urgență al Organizației Mondiale a Sănătății, Peter Salama, a spus că resursele pentru ajutorarea sistemului medical sirian sunt „suprasolicitate”, lucrătorii medicali se confruntă cu amenințări de securitate, iar echipamentul medical și medicamentele sunt insuficiente.

Potrivit AP, Salama a cerut să fie permis „accesul sistematic și neobstrucționat” al materialelor care pot salva vieți, cum sunt vaccinele și alte „provizii medicale”.

Copii la balconul unei clădiri în Siria
Copii la balconul unei clădiri în Siria

Tot cu ocazia celei de-a șasea aniversări a declanșării conflictului sirian, un oficial al agenției ONU pentru copii a declarat agenției Reuters că minorii sunt cei care au avut cel mai mult de suferit în cei șase ani de război, iar dintre ei, cei mai vulnerabili sunt cei despărțiți de familiile lor. Geert Cappelaere, director regional UNICEF pentru zona Orientului Mijlociu și Africii, a enumerat printre efectele dramatice ale războiului asupra copiilor și faptul că ei au fost lipsiți cronic de asistența medicală atât de necesară la o vârstă fragedă.

„În 2016, la fiecare șase ore un copil a fost ucis sau rănit grav în Siria”, a spus oficialul UNICEF, precizând că acestea sunt statistici parțiale, pe baza cazurilor documentate, iar bănuiala este că cifrele sunt în realitate mult mai ridicate.

Proaspăt revenit la Beirut dintr-o călătorie la Alep, în Siria, Geert Cappelaere a mai spus că în timpul vizitei într-o tabără de refugiați, fiecare din cele trei familii cu care a stat de vorbă avea cu ea și un copil despărțit de părinți, ceea ce ilustrează gravitatea problemei.

Printre urmările creșterii numărului de copii înstrăinați și a numărului de orfani se numără potrivit oficialului UNICEF extinderea rapidă printre fetițe a fenomenului căsătoriilor foarte timpurii – căci multe din familiile pe lângă care s-au aciuat preferă să le „mărite” cât mai devreme, că să scape de o gură în plus de hrănit.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG