Linkuri accesibilitate

Atac împotriva unui militar din dispozitivul Sentinelle de protecție a aeroportului Orly de la Paris


Poliția franceză la Paris
Poliția franceză la Paris

Agenția Reuters și presa franceză citează surse de poliție spunând că ar fi fost vorba de un musulman „radicalizat”.

Forțele de securitate franceze au ucis astăzi dimineață cu focuri de armă un individ care atacase o patrulă militară la aeroportul Orly, după ce tot el rănise un polițist la un control rutier.

Poliția nu a precizat motivele atacurilor, dar ancheta a fost preluată de procurorii anti-terorism.

Procuratura din Paris a spus că suspectul de 39 de ani apăruse deja pe „radarul” autorităților, fiind bănuit de legături cu extremismul islamic. Aceleași surse au spus că locuința lui s-a numărat printre cele perchiziționate în noiembrie 2015, imediat după atacurile armate de la Paris, soldate cu 130 de morți.

După atacul de sâmbătă de la Orly, tatăl și fratele suspectului au fost reținuți de poliție pentru întrebări.

Președintele francez François Hollande a confirmat că „secția anti-teroristă a Parchetului de la Paris a deschis o anchetă” și a spus că anchetatorii vor stabili dacă atacatorul „a avut în spatele lui vreun complot terorist”.

Ministrul francez al Apărării, Jean-Yves Le Drian, spusese anterior că atacatorul s-a repezit la Orly asupra unei patrule cu trei soldați din forța aeriană franceză, a trântit-o la pământ pe o femeie-soldat și a încercat să-i fure arma, dar ea a rezistat, iar colegii ei de patrulă au deschis focul asupra agresorului, omorându-l.

Potrivit altor relatări, atacatorul a reușit să fure arma femeii, după care a fugit într-un magazin de pe aeroport, înainte să fie împușcat.

Atacul de la Orly a avut loc după ora opt dimineață.

Ministrul de interne a spus că ceva mai devreme suspectul fusese implicat într-un incident pe o șosea din nordul Parisului, unde a tras dintr-o armă cu alice asupra unui polițist, rănindu-l la față, după care a fugit și a furat mașina unei femei, amenințând-o cu arma. Mașina a fost găsită mai târziu în apropiere de Orly.

Asupra cadavrului agresorului nu s-au găsit explozivi, iar Poliția crede că a acționat de unul singur.

La Orly au fost evacuați după incident cam 3000 de oameni, iar zborurile au fost suspendate la ambele terminale ale aeroportului, al doilea ca mărime din capitala Franței. Un incident asemănător s-a petrecut luna trecută la Muzeul Luvru din Paris.

Militarii atacați la Orly parte din forța specială de pază Sentinelle, desfășurată în toată Franța pentru a proteja locuri vulnerabile după atacurile islamiste soldate în ultimii ani cu 235 de morți.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG