Linkuri accesibilitate

Tensiuni „electorale” în relațiile dintre Sofia și Ankara


Primul ministru interimar al Bulgariei acuză Turcia de amestec nepermis în capania electorală.

Primul ministru interimar al Bulgariei, Ognian Gherdjikov, a acuzat Turcia că se implică într-un mod nepermis în campania pentru alegerile anticipate de la 26 martie. În afara de aceasta, Sofia se teme că Ankara va putea renunța la acordul cu UE privind migranții cea ce va putea crea probleme la frontiera sa cu Turcia.

Jurnal de corespondent: Petio Petkov (Sofia)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:24 0:00
Link direct

Agenția pentru securitate națională (DANS) a declarat persona non-grata trei cetățeni turci pe motiv că activitatea acestora în Bulgaria amenință securitatea națională. Cotidianul „Sega” a informat că cei trei au desfășurat activități anticonstituționale, îndreptate împotrivă unității națiunii prin răspăndirea de sentimente antibulgare în regiunile cu populație mixtă.

Ambasadorul bulgar la Ankara, Nadejda Neinski, a fost convocată pentru consultări la Sofia și cel mai probabil nu va reveni în Turcia până alegeri.

Mai multe partide și coaliții au cerut să fie anulată decizia privind deschiderea a 35 de secții electorale în țara vecină unde trăiesc câteva sute de mii cetățeni bulgari. Ex-premierul Boiko Borisov a chemat la calm întrucât „spre deosebire de Germania, Olanda și Austria, Bulgaria are frontieră comună cu Turcia”.

Comentând situația, premierul interimar, Ognian Gherdjikov, a declarat că după 1989 Turcia intodeaună a încercat să influențeze procesul electoral în favoarea anumitor partide. Situația în ajunul alegerilor anticipate de la 26 martie, nu este diferită. Un partid bulgăresc se bucură de sprijinul deschis al Ankarei. Drept urmare ambasadorul turc a fost convocat la Ministerul de externe și avertizat.

Procurorul șef Sotir Țațarov a declarat că nu va fi permis niciun amestec extern în procesul electoral. El însă a adăugat că Bulgaria este interesată în menținerea unor relații de prietenie cu Turcia, având în vedere situația internațională și poziția sa geografică vulnerabilă.

Prin președintele său Rumen Radev, Bulgaria a cerut ajutorul Austriei, Germaniei, Franței și Olandei pentru întărirea pazei frontierei sale cu Turcia. Autoritățile bulgare se tem că Ankara va putea pune în aplicare amenințările sale de a renunța într-un mod unilateral la acordul cu UE privind migranții.

Viceprim-ministrul și ministru al apărării, Stefan Ianev, a anunțat că vor fi întărite forțele de polițiști și militari dislocate în zona.

Previous Next

XS
SM
MD
LG