Linkuri accesibilitate

Premierul Pavel Filip a reafirmat la Kiev importanța aprofundării cooperării multilaterale


Ukraine -- Azeri Deputy Prime Minister Ismet Dursun oglu Abasov, Georgian Prime Minister Giorgi Kvirikashvili, Ukrainian Prime Minister Volodymyr Hroysman and Moldovan Prime Minister Pavel Filip brief the media during a meeting of government heads of the

La reuniunea GUAM de la Kiev au fost semnate două protocoale

Cu ocazia summitului GUAM de la Kiev, premierul Pavel Filip a a reafirmat importanța aprofundării cooperării multilaterale în vederea consolidării democrației, dezvoltării economice și asigurării securității în regiune.

GUAM a fost înființată în 1997 și oficializată în 2001, din ea fac parte Georgia, Ucraina, Azerbaidjan și Republica Moldova, și este privită la Moscova ca o încercare de a contrabalnasa Comunitatea Statele Independente iar mai recent Uniunea Economică Eurasiatică, o interpretare respinsă de țările membre în GUAM

La reuniunea GUAM de la Kiev au fost semnate două protocoale, unul privind crearea unei zone de liber schimb, celălalt legat de facilitarea procedurilor vamale între cele patru state.

R.Moldova are deja un accord de liber schimb cu Uniunea Europeană, semnat în 2014 odată cu Acordul de Asociere.

Luni, președintele Igor Dodon a anunțat că va găzdui, peste o săptămână, la Chișinău, „un eveniment internațional dedicat semnării memorandumului de cooperare cu Uniunea Economică Eurasiatică”, dar conținutul și implicațiile acestuia rămân neclare.

Săptămâna trecută, Igor Dodon a solicitat oficial conducerii Uniunii Economice Eurasiatice, care e dominată de Rusia, să acorde Republicii Moldova statut de stat observator. (IG)

Opinia dvs.

Arată comentarii

XS
SM
MD
LG