Linkuri accesibilitate

Gheorghe Cojocaru: „Patimile politice mistuie spațiul public din Republica Moldova cu o furie nestăpânită exact în Săptămâna Patimilor”


Gheorghe Cojocaru
Gheorghe Cojocaru

Puncte de vedere în dialog.

Gheorghe Cojocaru: „Patimile politice mistuie spațiul public din Republica Moldova cu o furie nestăpânită exact în Săptămâna Patimilor, când, dimpotrivă, se cere mai multă moderație, resemnare și reculegere. Obiectul acestor erupții de principii și orgolii, totodată, se dovedește a fi inițiativa legislativă a Partidului Democrat privind trecerea la votul uninominal. Mai întâi, cinci partide, două parlamentare – al comuniștilor și al liberal-democraților, plus alte trei aflate în opoziție – cel al Platformei Demnitate și Adevăr, Partidul Acțiune și Solidaritate și „Partidul Nostru” au semnat o declarație comună, în care resping categoric inițiativa democraților, după care și o serie de organizații nonguvernamentale și-au alăturat vocile la un demers similar.”

Europa Liberă: Fiecare formațiune separat s-a pronunțat asupra inițiativei democraților. Acum declarația comună, probabil, are altă valoare, în special este adresată Comisiei de la Veneția care le recomanda inițiatorilor să obțină consensul larg. Dar ce nou au spus partidele politice sau structuri ale societății civile, respingând această inițiativă a Partidului Democrat?

Gheorghe Cojocaru: „Argumentele „pro”, ale democraților, ca și cele „contra”, ale oponenților politici ai acestora, sunt, în fond, cunoscute. Dacă primii pun accentul pe efectul alegerii în viitorul Parlament a unor oameni pe care alegătorii să-i cunoască la față, ultimii, dimpotrivă, insistând asupra menținerii actualului sistem electoral, acuză intențiile de demolare a democrației participative și a rolului partidelor în viața publică. Conducerea Partidului Democrat este acuzată, totodată, de manipularea opiniei publice și de intenția ascunsă de a-și aroga întreaga putere în stat. Nou este faptul că partidele semnatare ale declarației se pronunță categoric nu numai împotriva votului uninominal, dar și împotriva unui sistem de vot mixt, amenințând deschis cu ample acțiuni de protest.”

Europa Liberă: Votul majoritar uninominal este periculos, indiferent cine ar fi fost la putere – aceasta spun mai mulți experți. Întrebarea mea este dacă Partidul Democrat are în acest moment aliați în confruntarea pentru modificarea sistemului electoral, în afara celor semnatari de liste de subscripție?

Gheorghe Cojocaru: „Aliații democraților ar fi, după cum se susține, o parte a alegătorilor înșiși care agreează trecerea la votul uninominal, mai puțin însă și singurul lor partener de la guvernare, Partidul Liberal, care nu se arată entuziasmat de această inițiativă. Chiar dacă Partidul Democrat ar fi găsit deja numărul necesar de voturi pentru a adopta proiectul respectiv de lege, faptul că o parte importantă a clasei politice, dar și a societății civile respinge votul uninominal este un semnal de alarmă, din perspectiva stabilității politice și sociale.”

Europa Liberă: Partidul Socialiștilor cu liderul informal Igor Dodon a încercat să scoată profituri maxime din această situație, să se lase rugat să accepte măcar o variantă de compromis. Acum unde se situează fracțiunea socialiștilor, în special, după ce Partidul Democrat iată a ajuns la un scor de 40 de mandate de deputați și a eclipsat cumva hegemonia socialiștilor?

Gheorghe Cojocaru: „Da, Partidul Socialiștilor nu mai este deja cel mai mare partid cu reprezentare parlamentară, judecând după ultimele transformări de pe scena instituției legislative. După cum se știe, și socialiștii nu acceptă votul uninominal, însă preferă să facă o figură aparte, nedorind să fie asociați cu cele cinci formațiuni politice care pledează pentru un „consens politic naţional în favoarea menţinerii sistemului electoral proporţionalʾ.”

Europa Liberă: Dar pe acest teren credeți că poate fi realizat un asemenea consens?

Gheorghe Cojocaru: „Prin definiție, clasa politică din Republica Moldova nu are o cultură a dialogului și a consensului, nici măcar în chestiunile de interes fundamental. Mai curând, și de această dată consensul va arăta bine doar pe hârtia unor declarații de intenții.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG