Linkuri accesibilitate

Binali Yildirim: confrații găgăuzi reprezintă o punte de suflet în relațiile între Turcia și R. Moldova


Binali Yildirim: confrații găgăuzi reprezintă o punte de suflet în relațiile între Turcia și R. Moldova
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:51 0:00

Vizita premierului turc a paralizat circulația în centrul Comratului.

Pe strada principală a fost mobilizată poliția și agenții de pază, iar de-a lungul arterei au stat mii de locuitori ai orașului.

Aproape toți aveau drapele turcești găgăuze. Cei veniți erau în mare parte profesori și elevi.

Oamenii cu care am discutat ne-au spus că au venit mai mult din curiozitate. Găgăuzii spun că ar vrea să vadă mai multe investiții turcești în autonomie, sa fie create locuri de muncă, să fie ajutați de Ankara în păstrarea limbii și culturii găgăuze.

Este de fapt și asigurarea cu care a venit sâmbătă premierul turc Binali Yildirim, care a făcut o baie de mulțime la sosirea în Comrat.

Premierul Turciei era însoțit de omologul său moldovean Pavel Filip. Cei doi au fost întîmpinați de conducerea administrației găgăuze, iar apoi au purtat o serie de discuții și au facut mai multe deplasări prin Comrat.

Yildirim a spus: „confrații găgăuzi reprezintă o punte în relațiile între Turcia și Republica Moldova, iar această punte nu este de piatră, ci una de suflet”.

Cei doi premieri au ținut discursuri și în cadrul celui de-al 4-lea Congres mondial al găgăuzilor care se desfășoară zilele acestea la Comrat.

Funcționari de la Ankara și jurnaliștii străini veniți la eveniment au stat la coadă ca să se fotografieze la monumentul lui Lenin din fața administrației autonomiei.

„Va fi o amintire despre o țară exotică și frumoasă”, mi-a spus un jurnalist turc venit în Moldova.

Mai mult

AntiNostalgia 2 – privind spre viitor

Radio Europa Liberă organizează al doilea sezon: din nou filme documentare, dezbateri și mulți invitați din țară și din străinătate pentru a discuta despre lecțiile trecutului ca șansă de a modela un viitor diferit. Un dialog între generații, la care toată lumea este binevenită

XS
SM
MD
LG