Linkuri accesibilitate

„Miza că cetățenii R. Moldova, mobilizați de ONG-uri și de partide, îl vor opri pe Plahotniuc să modifice sistemul electoral nu s-a justificat” (Nicolae Negru/Ziarul Național)


„Laundromat”-ul și fiica președintelui Curții Supreme de Justiție (Rise.md).

Cel mai discutat subiect printre comentatorii e cel al protestului de duminică împotriva schimbării sistemului electoral. Constatarea pe care o avansează Nicolae Negru într-un editorial publicat pe site-ul ziarulnational.md e că „miza că cetățenii Republicii Moldova, mobilizați de ONG-uri și de partide, îl vor opri pe Plahotniuc să modifice sistemul electoral nu s-a justificat. Dacă liderii politici nu vor reuși să-i convingă pe simpatizanții lor să iasă în stradă într-un număr mai mare, rămâne să ne salveze doar UE, scrie el. În continuare, Negru scrie că UE a și făcut primul pas în acest sens, având în vedere decizia Bruxellesului cu privire la amânarea asistenței macro-financiare pentru Republica Moldova. Cu referire la sistemul mixt, promovat prin proiectul votat în prima lectură în Parlament, analistul menționează că acesta va crea doar probleme suplimentare. Ar fi în interesul Republicii Moldova ca „Plahotniuc să-și ia o pauză de somn și să renunțe, cel puțin temporar, la visul de a deveni prim-ministru prin schimbarea sistemului electoral,” este concluzia analistului.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:06 0:00
Link direct

Jurnalistul Victor Nichituș scrie pe blogul său că, în comparație cu protestele de anul trecut, manifestația opoziției de la 14 mai a fost fără impact puternic. În opinia jurnalistului, numărul mic al manifestanților ar vorbi atât despre o „lipsă de aderență a mesajelor transmise publicului de către cele patru formațiuni politice extraparlamentare”, cât și despre impotența lor financiară.” Cu referință la decizia UE de a amâna acordarea asistenței financiare Republica Moldova, Nichituș menționează că inițiativa PPE și ALDE este păguboasă pentru că poate asigura victoria socialiștilor moldoveni la confruntarea electorală din 2018.

Kommersant.ru de la Moscova descrie aceeaşi manifestaţie drept „cel mai mare protest din acest an la Chișinău, organizat de opoziție și ONG-urile care se împotrivesc schimbării sistemului electoral”. În articol este citat liderul ONG „Piligrim-Demo” din Găgăuzia, Mihail Sirikeli, potrivit căruia modificarea sistemului electoral „va aduce la nivel național experiența amară a Găgăuziei, unde PD a obținut la alegerile locale un mandat, dar acum controlează în mare parte organul legislativ de la Comrat.”

Într-un comentariu publicat pe portalul de expresie rusă ava.md, analistul politic, Vitali Andrievski, încearcă să lege decizia UE de a amâna acordarea asistenței financiare Republicii Moldova de influenţa rusă. „Rusia acționează în Republica Moldova calculat și eficient, mai ales prin intermediul „agenților de influență și a idioților utili, ” scrie el. Mai aproape de alegerile parlamentare din 2018, continuă Andrievski, Rusia își va amplifica resursa propagandistică. Până atunci, însă, notează analistul politic, ea s-ar folosi de agenții de influență idioții utilii pentru a eroda forțele pro-europene și pentru a rupe relațiile politice și financiare dintre Republica Moldova, UE și SUA. O tentativă eșuată, potrivit lui Andrievski, a fost încercarea de a rupe relațiile dintre Republica Moldova și FMI, iar o nouă tentativă ar avea loc în aceste zile când Washingtonul și Bruxellesul sunt sfătuite să înceteze să mai susțină financiar Republica Moldova. De câștigat ar avea Rusia și partidele pro-ruse, susține Andrievski: Republica Moldova ar rămâne fața-n față cu Rusia și nu va putea rezista „prieteniei forțate” pe care o va propune Kremlinul.

Fostul premier Ion Sturza critică pe pagina sa de Facebook felul în care autoritățile Republicii Moldova reabilitează drumurile din țară din fondurile europene. „[…] Sub umbrela „istoriei de succes”, Republica Moldova a contractat finanțare (credite) de la instituțiile financiare internaționale, în sumă de 293 de milioane de EURO pentru 13 proiecte de reabilitare a drumurilor. Astăzi toate 13 sunt executate cu mari deficiențe și întârzieri”, susține Ion Sturza. Fostul premier notează că pentru a termina lucrările începute, va fi nevoie de minim cinci ani și de încă circa 100 de mil. de euro.

Un articol publicat pe portalul moldnova.eu menționează că Republica Moldova promovează cel mai mult acțiunile UE în comparație cu restul țărilor din Parteneriatul Estic, potrivit unei analize a EUSTRAT. Sondajele arată însă că moldovenii doresc tot mai puțin integrarea în Blocul Comunitar, iar în acest sens experții consideră că UE nu are o comunicare eficientă cu țările Parteneriatului Estic. Analiza EUSTRAT, citată de moldnova, arată că în Republica Moldova, țările care sunt membre ale UE apar în 57% din noutățile de la posturile TV analizate, UE – în 12% din totalul subiectelor, Rusia – în 28% din noutăți, iar Uniunea Eurasiatică – în 2% din total. Autorii studiului au menționat că acțiunile și mesajele UE sunt prezentate la TV din Republica Moldova în cadrul unor știri pozitive.

Jurnaliștii de investigație de la RISE Moldova, rise.md, scriu că Mihaela Muruianu, fiica ex-președintelui Curții Supreme de Justiție (CSJ), Ion Muruianu, a beneficiat de 1,6 mil. lei de la două companii implicate în „Laundromat” – cea mai mare schemă de spălare a banilor din Rusia prin Republica Moldova. Investigaţia arată că cele două firme din „Laundromat”, de pe urma cărora Mihaela Muruianu a beneficiat, în total, de 130 mii USD, au figurat în mai multe procese de judecată dubioase, de regulă fiind vorba de recuperarea unor datorii fictive. Jurnaliștii de investigație au constatat că Mihaela Muruianu și soțul său au închiriat, în perioada 2012-2013, din banii acelor companii, un apartament în zona istorică a Londrei, în apropiere de Palatul Buckingham.

XS
SM
MD
LG