Linkuri accesibilitate

Manifestații și contramanifestații: Chișinău - Edineţ, Ialoveni şi Cahul


Schimbarea sistemului electoral - manifestații pro- și contra.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:08 0:00
Link direct

Reprezentanții ONG-urilor şi a partidelor de opoziţie care au protestat duminică în Chişinău împotriva trecerii la sistemului electoral mixt au acuzat guvernarea că a blocat circulația vehiculelor de linie din raioane spre capitală, astfel mulţi doritori de a ajunge la protest au trebuit să facă cale întoarsă. Un alt reproş a vizat organizarea unor proteste în favoarea sistemului mixt, la Edineţ, Ialoveni şi Cahul, pentru a distrage atenția, inclusiv mediatică, de la demonstrația din Chişinău. Participanţii la evenimentele din cele trei oraşe au o altă versiune, după cum veţi auzi din relatarea Valentinei Basiul.

La mitingurile de la Ialoveni, Cahul şi Edineţ au participat deputaţi şi miniştri democraţi, iar publicul l-a constituit în mare parte angajați de la instituții de stat şi membri ai Partidului Democrat, au relatat mai mulţi jurnaliști locali. În faţă susținătorilor au evoluat şi artiști cunoscuți.

Printre vorbitorii de la mitingul din Edineţ s-a numărat şi Vitalie Ştirbu, şeful Direcţiei raionale educaţie din Briceni. Funcţionarul afirmă că a ieşit în piaţă din proprie convingere şi regretă că dezbaterea legată de schimbarea sistemului electoral este politizată excesiv. El spune că manifestația de la Edineţ a fost organizată de un ONG local.

„Chiar din interes am vrut să văd ce este acolo, fiindcă eu totuşi socot că votul acesta e mai bun. Şi iată eu am plecat singur, am fost cu maşina mea acolo, şi le-am cerut voie ca să mă expun. Doar atât. Noi, la nord, suntem oameni gospodari, dar nu ne reprezintă nimeni practic în parlament. Iată uitaţi-vă listele acestea de partid – eu cunosc destul de bine cum se fac – şi primii în liste apar din Chişinău – de aceea eu vreau ca şi raionul meu să fie reprezentat de cineva”.

Analistul politic Corneliu Ciurea a moderat mitingul de la Ialoveni, la care au participat membri ai PDM de la Rezina şi Orhei, aşa cum a afirmat chiar el. Şi aici organizatorul evenimentului a fost o organizaţie neguvernamentală locală. Din punctul de vedere al lui Corneliu Ciurea, nu concertul a fost partea „spectaculoasă” a mitingului, ci mai curând explicațiile date de politicieni.

„În ceea ce privește participarea politicienilor, ea era absolut necesară, pentru că vorbim de un subiect tehnic. Anume momentul acesta de schimbare de la uninominal la mixt trebuia să mai fie explicat. În sondaje uninominalul este susținut masiv, iar mixtul nu prea este sprijinit. E vorba de un compromis politic, dar el trebuie lămurit. Partidul Democrat eu cred că a fost cumva co-participant la acest eveniment, la fel precum partidele de opoziţie sunt co-participante la evenimentele organizate de societatea civilă în centru”.

Potrivit jurnalistului liber profesionist din Ialoveni Veaceslav Aftene, localnicii nu erau informați despre convocarea mitingului şi au fost surprinși să vadă sute de autobuze şi microbuze cu numere de înmatriculare de Rezina, Teleneşti, Şoldăneşti, Dubăsari, Nisporeni, parcate în centrul urbei.

„A durat foarte puţin. Nici poliţiştii nu voiau să spună sau nu ştiau la ce oră începe. La 12.30, lumea deja în coloane se deplasa înapoi spre microbuze. Am văzut doar câteva microbuze cu logoul PD, afişe mai neutre din punct de vedere politic. Au adus aici foarte multă populaţie din alte localităţi ca să demontreze că Ialoveniul susţine votul uninominal, fapt pe care eu îl consider o manipulare ordinară”.

Primarul comunei Slobozia Mare, raionul Cahul, Valentina Carastan, spune că bugetarilor li s-a recomandat cu insistență să meargă la mitingul în favoarea sistemului mixt. Ea a aflat aceste informații de la pretinșii susținători ai votului mixt:

„Oamenii pur şi simplu, cel puţin învățătorii aceştia şi educatorii, au fost rugaţi frumos să se ducă, s-au dus numai pentru a fi, chiar aşa şi mi-au spus, pentru a fi la număr. Manipulare, absolut manipulare, pentru că cel puţin la Cahul nu a fost organizator nicio societate civilă. A venit direct de la organizatorii PD, de la liderii lor, şi oamenii care au fost duşi nu sunt neapărat simpatizanți, sunt dirijați de șefii lor de la raion, iar ei sunt docili, ascultători, cuminți. Lipsă de democrație. Cel puţin eu, ca primar, mai bine mă simțeam pe timpul lui Voronin”.

Sociologul Ion Jigău spune că sistemele electorale sunt subiecte prea complexe pentru mulţi dintre cetăţeni. Majoritatea celor care au trăit în perioada sovietică percep deputații reprezentând anumite circumscripții uninominale, fiind persoanele la care ei pot merge cu jaloba în proţap.

„De fapt, discuţia despre sistemul electoral trebuie să fie între experţi: ce vrem noi să facem, unde vrem să ajungem? Lucrul acesta trebuie să-l discute experţii, care trebuie să fie relativ independenți de orice putere. Cum noi nu-i prea avem, fiecare apelează la ce are la îndemână: la bani, la artişti, la alte metode, la propagandă, în care omul simplu nu se mai descurcă”.

Iată de ce, afirmă sociologul Ion Jigău, pentru a nu cădea prada manipulărilor, fiecare cetăţean trebuie să cunoască cine sunt patronii mass-media, cine reprezintă societatea civilă şi ce legătură au cu puterea.

XS
SM
MD
LG