Linkuri accesibilitate

„Cel mai important pentru Moldova și Georgia este de a îndeplini total obligațiunile asumate în conformitate cu prevederile Acordului de Asociere cu UE” (Merab Antadze/IPN)


Moţiunea de cenzură împotriva guvernului Filip înaintată de socialişti (Victor Ciobanu/Tribuna.md).

Fostul ministrul al Finanțelor, Veaceslav Negruța, îl contrazice pe Iurie Leancă și spune că nici FMI, nici Banca Mondială nu ar fi cunoscut despre decizia Guvernului de a acorda a garanţii băncilor falimentare, relatează agora.md. „La şedinţa secretă a Guvernului, care a avut loc atunci, în noiembrie 2014, mulţi dintre miniştri nu au ştiut despre ce este vorba. S-a vorbit puţin. În temă au fost doar câteva persoane. Şi e vorba, evident, de prim-ministru, viceprim-ministru, responsabil de probleme economice, Candu, ministrul Finanţelor şi ministrul Justiţiei, pentru că sunt contrasemnatarii acelei hotărâri secrete. Trebuie să spun că sunt câţiva miniştri, care au fost în acea şedinţă, și care au avut în mape documente de la ședințele precedente, irelevante la subiectul discuției”, a declarat Negruța la emisiunea „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova, citat de agora.md.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:46 0:00
Link direct

Agenţia de presă IPN publică un interviu cu ambasadorul Georgiei în Moldova, Merab Antadze. Diplomatul afirmă, între altele, că cea mai strânsă și mai activă colaborare între Republica Moldova şi Georgia este atestată în domeniile cu privire la asigurarea și restabilirea integrității teritoriale, reducerea riscurilor pe plan regional și sporirea nivelului de securitate. Soluționarea acestor probleme este vitală pentru ambele state. Calea europeană de dezvoltare pentru care au optat atât Moldova, cât şi Georgia este „unica şi cea mai corectă”, a mai spus ambasadorul. „Cel mai important la ora actuală pentru Moldova și Georgia este de a participa cu succes la programul Parteneriatului Estic și de a îndeplini totalmente obligațiunile asumate în conformitate cu prevederile Acordului de Asociere cu UE”.

Pe 27 iunie se împlinesc trei ani de la semnarea Acordului de Asociere Republica Moldova – UE. Într-un bilanţ publicat în Ziarul de Gardă, politologul Dionis Cenuşă notează, între altele, că cei trei ani de asociere au fost „dificili pentru dialogul moldo-comunitar”, iar UE ar da dovadă acum de o „reticență debordantă şi de o prudenţă maximă” în relaţia cu Republica Moldova. Realizarea prevederilor acordului de asociere a fost eclipsată de frauda bancară şi de „spirala corupţiei” politice, acordul devenind şi un „ostatic al conflictelor politice” care au dus la amânarea sau blocarea unor reforme, observă Dionis Cenuşă. El constată că un nou risc în relaţia moldo-comunitară ar fi acum introducerea, în lipsa unui consens larg, o votului mixt, care, anticipează Cenuşă, ar putea „remodela în mod negativ asistenţa UE pentru Moldova”.

Moldova va avea de suferit economic, dacă va desconsidera recomandările Comisiei de la Veneţia, titrează Radio Chişinău. Guvernul de la Chişinău s-ar putea descurca fără asistența macrofinanciară de 100 de milioane de euro promisă de UE, totuşi consecinţele vor fi pe măsură, crede expertul Veaceslav Ioniţă. „Ar fi o continuare a crizei economice din anii trecuți, când noi am sistat practic toate activitățile investiționale și am trăit pe consum. Ar fi grav dar nu critic. Guvernul ar putea supravieţui, dar va fi o înghețare în continuare a tot ce înseamnă activitate economică în Moldova”, a spus Veaceslav Ioniță.

La Radio Chişinău mai puteţi afla opinia analistului Vlad Ţurcanu despre condamnarea lui Ilan Shor în dosarul devalizării BEM. Ţurcanu crede că primarul de Orhei ar putea beneficia de „relativă clemență din partea justiției, care nu a dovedit încă faptul că nu este influențată politic”. Justiţia l-ar putea trata cu indulgență pentru că acesta a contribuit la condamnarea fostului premier Vlad Filat, dar şi din motivul că și-ar fi înstrăinat proprietăți pentru a scăpa de un verdict dur, notează analistul. „Acest caz poate fi lămuritor pentru starea în care se găsește la ora actuală sistemul de drept din RM. Nicio reformă, cu oricâte fonduri s-ar folosi, nu este deplină și nu este credibilă dacă cazurile de rezonanță, cum este acesta, nu sunt rezolvate de o manieră care să nu lase loc pentru interpretări”, a concluzionat Vlad Ţurcanu.

Publicația rusească Nezavisimaia Gazeta scrie că transnistrenii resping ideea de a accepta locuri în Parlamentul Republicii Moldova în baza sistemului electoral mixt. Liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a declarat ziarului moscovit că transnistrenii nu pot participa la alegerile din alte state, inclusiv din Republica Moldova. Cu aceste declarații Krasnoselski reduce la zero eforturile președintelui pro-rus Igor Dodon de a implica Transnistria în procesele politice din țară, se menționează în articol. Se amintește ca recent, președintele Dodon declara că socialiștii vor vota în Parlament, în a doua lectură, trecerea la sistemul electoral mixt dacă vor fi îndeplinite patru condiții, între acestea ca în viitorul Parlament să fie rezervate locuri pentru reprezentanții regiunii transnistrene. Deputatul sovietului suprem de la Tiraspol, Andrei Safonov, a declarat și el publicației moscovite că transnistrenii nu vor participa în alegerile parlamentare din Republica Moldova. Pe de altă parte, analistul Valeriu Ostalep, fost vice ministru de externe, crede că propunerea lui Igor Dodon privind cotele de reprezentare a transnistrenilor în parlament este acceptabilă, doar că puțin probabil să contribuie la reintegrarea țării.

Dan Nicu scrie în ziarul Timpul că lidera PAS, Maia Sandu, ar avea o singură şansă să capitalizeze la alegerile parlamentare din 2018 cele peste 20 la sută din preferințele electorale pe care i le oferă sondajele şi anume să se distanțaze de Partidul Platforma DA. „Maia Sandu este o politiciană în devenire și viitorul ei de politiciană proeuropeană și, sper, amică a României, pare, de pe acum, promițător”, notează Dan Nicu. El precizează însă că momentan Maia Sandu şi-ar permite să facă abstracție de România şi să-şi declare unionismul „în chip fariseic”.

Tribuna.md publică comentariul analistului politic Victor Ciobanu despre moţiunea de cenzură împotriva guvernului Filip înaintată de socialişti. Analistul spune că PSRM vrea să arate astfel că nu ar fi pe acceaşi undă cu democraţii. „Socialiştii trebuie să demonstreze asta permanent, ca alegătorii să nu uite că ei, de fapt, sunt în opoziție și nu la guvernare, precum că – ei sunt contra guvernării. Din start, știind că moțiunea nu are nici o șansă pentru a trece, din simplu motiv că nu are voturi – o înaintează. Moțiunea se cheamă: Noi suntem în opoziție”, a comentat Victor Ciobanu.

XS
SM
MD
LG