Linkuri accesibilitate

Germania. Victimele legislaţiei homofobe au fost reabilitate


Protest împotriva homofobiei, Berlin, 2016

Bundestag-ul a votat legea reabilitării homosexualilor condamnaţi după 1945, și a stabilt despăgubiri.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:35 0:00
Link direct

La 23 de ani după abolirea articolului 175 din Codul penal german, Bundestag-ul a decis reabilitarea celor condamnaţi.

Articolul 175, de tristă amintire, a fost o relicvă din perioada imperiului german, înăsprit în perioada nazismului şi prevedea condamnarea la închisoare a persoanelor care întreţin relaţii homosexuale.

Articolul respectiv a fost preluat, după 1945, şi în legislaţia postbelică germană, intrînd, după 1949, şi în Codul Penal din Germania occidentală, cît şi din cea răsăriteană.

Prevederile represive cuprinse în articolul amintit au fost modificate abia în 1969, ceea ce echivala cu dezincriminare a relaţiilor sexuale între persoane majore de acelaşi sex.

Liberalizarea din vest, s-a produs după cea din estul Germaniei. În alte ţări comuniste, ca România, prigoana şi discriminarea anti-homosexuală a continuat pînă-n 1989. Articolul 200 din Codul Penal românesc a fost abolit abia în 2001, punînd capăt discriminărilor de stat pe motiv de orientare sexuală.

Legea care a fost votată acum în Bundestag-ul german prevede şi despăgubiri pentru persoanele condamnate. Fiecare condamnat va primi suma de 3000 de euro, iar pentru fiecare an de detenţie cîte 1500 de euro.

Postul est-german de radioteleviziune, MDR, vorbeşte despre circa 5.000 de victime care ar putea profita de această lege, adoptată înaintea începerii vacanţei de vară Parlamentului.

Într-o expertiză a Oficiului federal contra discriminării, publicată anul trecut, se arată că, între anii 1945 şi 1969, au fost condamnaţi în baza § 175 peste 50.000 de bărbaţi.

În anul 2002, Parlamentul federal a anulat condamnările pronunţate contra homosexualilor din perioada nazistă. Astfel, din punct de vedere juridic, cei condamnaţi pînă-n anul 1945 au fost deja reabilitaţi.

După ce în 1994 a fost anulat integral articolul 175, sentinţele pronunţate în trecut au rămas în vigoare. În anul 2000, deputaţii Bundestag-ului şi-au exprimat regretul că articolul 175 a continuat să fie în vigoare după 1945.

Aceste regrete însă nu au avut consecinţe practice. Abia prin legea reabilitării şi despăgubirii, votată vineri, se elimină o mare nedreptate făcută unei categorii de cetăţeni.

Preşedintele Uniunii lesbienelor şi homosexualilor din Germania (LSVD) Helmut Metzner, a salutat decizia Parlamentului, calificînd-o drept un „pas istoric pentru reabilitarea victimelor articolului 175”.

XS
SM
MD
LG