Linkuri accesibilitate

Conflict la Sofia între președinte și guvern


Rumen Radev cu Donald Tusk, președintele Consiliului European
Rumen Radev cu Donald Tusk, președintele Consiliului European

Președintele statului este acuzat că a făcut lobby pentru compania suedeză „Gripen”.

Pacea rece între președintele Rumen Radev, care a părăsit postul de comandant al aviației militare pentru a deveni candidat al Partidului socialist la președinție, și partidul GHERB al primului ministru Boiko Borisov, n-a durat decât jumătate de an.

În ultimele săpămâni partidul GHERB – „Cetățeni pentru dezvoltarea europeană a Bulgariei” - a deschis mai multe fronturi împotrivă președintelui. Primul ministru Borisov, fără care nimic nu mișcă în guvern și în GHERB, nu a participat personal la aceste atacuri. În prim plan a apărut șeful grupului de deputați și nr. 2 în partid, Țvetan Țvetanov.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:13 0:00
Link direct

El a cerut formarea în Parlament a unei comisii de anchetă care să stabilească ce rol a jucat Radev în adoptarea deciziei guvernului interimar în favoarea achiziționării de avioane suedeze „Gripen”. Țvetanov l-a acuzat pe președintele că a făcut lobby pentru compania suedeză.

A urmat cererea ca președintele să-l concedieze pe șeful cabinetului său, ziaristul Ivo Hristov, care nu a primit încă acces la informații clasificate.

Țvetanov a cerut deputaților să condamne comportamentul lui Radev la festivitățile prilejuite de împlinirea a 140 de ani de la eliberarea orașului Siștov. Președintele - invitat de primar, a dorit ca la întălnirea celor doi să nu participe alți politicieni. În afară primăriei a rămas și numărul 2 în GHERB. Mai târziu Țvetanov s-a plâns că Parlamentul nu a fost informat despre vizită președintelui în România. „Nu am înțeles ce rezultate pentru țară au fost realizate acolo”, a declarat Țvetanov.

Mediile au constatat că toate aceste atacuri au fost lansate după ce președintele a declarat că în guvern nu există voință politică de combatere a corupției. Radev l-a criticat pe premierul Borisov pentru lipsa de rezultate în războiul împotrivă corupției. El a adăugat că deciziii ale Parlamentului sunt ignorate de celelalte instituții. Președintele a cerut trecerea în subordinea sa a Agenției pentru securitate națională (DANS). Declarația a fost făcută la Summitul NATO de la Bruxelles.

Borisov a amenințat că va boicota ședințele Consiliului consultativ de securitate naționala la care nu sunt prezenți reprezentanți mass media. Premierul a declarat că salariile polițiștilor nu pot fi majorate pentru că guvernul a fost obligat să plătescă sute de milioane de euro pentru avioane militare noi.

Borisov însă a făcut și un gest de împăcare subliniind importanța unei conlucrări mai bune între instituții în ajunul președinției bulgare a Consiliului Uniunii Europene.

O anchetă sociologică efectuată între 12 și 22 iunie arată că președintele se bucură de sprijinul a 57% din cetățeni, aproape dublu față de cel pentru premierul Borisov.

Previous Next

XS
SM
MD
LG