Președintele Moldovei, Igor Dodon, a spus cu ocazia aniversării a 20 de ani de existență a Partidului Socialiștilor din Moldova că acest partid - pe care l-a condus până anul trecut, este asociat de oameni cu păstrarea statalității, cultivarea relațiilor bune cu Rusia, respingerea aderării la NATO și apărarea valorile creștine. Actualul lider PSRM, Zinaida Greceanîi, a spus că partidul își propune să câștige alegerile parlamentare și să formeze o guvernare care să fie, cităm „cu adevărat a poporului”. La această aniversare a socialiştilor moldoveni a participat si o delegație a Coreii de Nord, tară supusă unor drastice sancțiuni internaționale pentru că încalcă drastic drepturile omului și are o politică nucleară agresivă. Vicepreședintele parlamentului, Iurie Leancă, a criticat invitarea unei delegații nord-coreene, transmițându-i prin Facebook președintelui Igor Dodon, care a patronat manifestarea de sâmbătă, că: „nu e cazul să legitimeze şi să popularizeze regimurile autoritare cum este cel din Coreea de Nord” și că ar trebui discutată „serios” limitarea puterilor președintelui în politica externă și de securitate a Moldovei. Vasile Botnaru la întrebat pe analistul politic si activist civic Igor Boțan despre ce fel de socialism se vorbeşte la Chişinău.
Europa Liberă: Vreau să vă întreb din start: ce fel de socialism construiește partidul abandonat formal de președintele Igor Dodon și ce are de gând să facă după ce va câștiga puterea din Republica Moldova?
Igor Boțan: „Partidul Socialiștilor care a fost condus de dl Igor Dodon este unul foarte special. Dacă citim programul, statutul, vedem că nici măcar nu se pomenește în aceste documente despre marxism, că ar avea origini marxiste, deși spune foarte clar că exploatează nostalgiile oamenilor pentru trecutul socialist din cadrul Uniunii Sovietice.”
Europa Liberă: Schimbarea de macaz s-a produs atunci când Igor Dodon a înlăturat fondatorii – Valentin Krîlov și Veronica Abramciuk. Atunci era clar că s-a făcut o rocadă ideologică și nu doar administrativă.
Igor Boțan: „Eu cred că acest subiect este încă unul discutat, litigiile dintre cei doi încă nu au fost consumate. Dar pentru ca radioascultătorii să aibă impresia foarte clară despre ce fel de partid socialist are dl Dodon, este important să găsim un etalon de comparație și acesta este partidul lui Hugo Chavez; chaveismul din Venezuela.
Dacă ne uităm atent la principalele valori pe care le promovează partidul lui Chavez și cel al lui Igor Dodon, le regăsim acolo – naționalism autohton, socialism egalitarist, într-o anumită măsură, antioccidentalism, susținerea clericalismului și multe, multe alte lucruri care sar pur și simplu în ochi. De aceea, radioascultătorii noștri trebuie să-și imagineze ce ne poate aștepta în viitor în Republica Moldova – o țară foarte mică, un fel de sandvici între Ucraina și România; țări cu care dl Dodon a stricat relațiile, probabil, irecuperabil.”
Europa Liberă: Mai nou, a invitat delegația nord-coreeană la sărbătorirea aniversării partidului. Vi se pare relevantă această alegere?
Igor Boțan: „Sigur că da. Este relevantă această alegere, pentru că la fel ca și chavez-ismul, ideea de juche elaborată de dinastia Kim Er-sen. El a fost cel care a fondat acest curent ideologic, a renunțat la marxism și și-a bazat toată ideologia pe tradiția coreeană și cu mare succes a construit, iată, această ideologie totalitaristă, iar pentru radioascultători este extrem de important să se întrebe: De ce reprezentanții Partidului Comunist Chinez nu au participat la această întrunire festivă?”
Europa Liberă: Ei sunt prin tradiție prietenii lui Voronin.
Igor Boțan: „Dar am văzut că a venit delegația Partidului Comunist din Rusia. Mai mult decât atât, toată lumea a observat că cele mai multe delegații partinice au fost din partea unor partide extrem de conservatoare, chiar am putea zice reacționare, și acest lucru trebuie să dea de bănuit.”
Europa Liberă: Ați pomenit de Rusia. Totuși, Igor Dodon, Zinaida Greceanîi, partidul, în general, este orientat spre Putin personal, eventual spre formațiunea dânsului, care nu este una de stânga.
Igor Boțan: „Partidele de stânga, partidele moderne, prin excelență, nu sunt clericaliste. Dodon propune ca în Constituția Republicii Moldova să fie inserat un articol referitor la creștinism ca bază a culturii și tradiției moldovenești. Trebuie să înțelegem că ceea ce face dl Dodon cu Partidul Socialiștilor este un fel de eclectism și nu întâmplător am menționat că se aseamănă foarte mult cu chavez-ismul.”
Europa Liberă: Adică, nu este un partid doctrinar. Este un fel de puzzle din toate câte oleacă?
Igor Boțan: „Exact. Dacă ne uităm în programul acestui partid, vedem că ei sunt pentru economia de piață, dar cu anumite condiții; nu pomenesc deloc rădăcinile lor istorice, ideologice, marxismul; nici măcar cu un singur cuvânt. Deci, noi vedem un eclectism bazat pe tot ce ar putea aduce beneficii electorale acestui partid.”
Europa Liberă: O analiză recent apărută în presă spune că Partidul Socialiștilor, de fapt, va deveni foarte curând și are deja semne că va fi partidul revanșei – își va omorî foștii aliați și va lupta cu orice preț ca să rămână cât mai puțini adversari pe palierul politic.”
Igor Boțan: „Eu cred că acest lucru trebuie menționat, el este de așteptat. Dl Dodon asta face. Vedem în programul partidului cum se războiește cu dl Voronin personal; îl numește omul care a instaurat oligarhia în Republica Moldova, deși dl Dodon a fost actor foarte activ în acea perioadă.”
Europa Liberă: A fost secund…
Igor Boțan: „Da, a fost. Da, a secondat monopolul asupra cărnii, peștelui, exact când era la guvernare. Dar dl Dodon are apucături, așa cum spuneam, de lider autoritar. Și vedem acest lucru, se complace, se citează, este bolnav de narcisism, din punctul meu de vedere…”
Europa Liberă: Deci, îi lipsesc doar pârghiile pe care le revendică ca să poată și pune în aplicare tot ce promite?
Igor Boțan: „Exact. Și această manifestare festivă a fost convocată/organizată pentru a anunța că așteaptă victoria la alegerile parlamentare și la alegerile municipale aici, în Chișinău, și atunci ei își vor implementa ceea ce prevăd în programul lor. Și apropo, în programul lor se prevede trecerea la sistemul prezidențial de guvernare și, probabil, sunt în așteptarea cadoului din partea Partidului Democrat, care trebuie să le ofere mixtul, pentru că ei menționează că doar mixtul este chezășia și garanția că pot prelua puterea totală în Republica Moldova.”
Europa Liberă: Deci, marșul triumfal al socialiștilor a fost anunțat. În stația terminus unde se vede Partidul Socialiștilor?
Igor Boțan: „Stația terminus nu se întrevede, pentru că, așa cum spuneam la început, Republica Moldova e flancată de România și de Ucraina, cu care dl Dodon a reușit, fără să aibă împuterniciri, să deterioreze dramatic relațiile. Dacă mai luăm în considerare și semnalul pe care l-a transmis Dodon la Forumul economic de la Sankt Petersburg, cred că și-a făcut-o cu propria mână și asta explică de ce delegația din China nu a venit la acest congres.”
Europa Liberă: Dar sprijinul Rusiei nu-i suficient?
Igor Boțan: „Eu cred că nu este suficient, pentru că Rusia este o țară care își bazează toată politica recentă pe creștinismul ortodox, pe renașterea tradițiilor rusești și președintele Putin spune foarte clar că el este cel care respectă adevăratele valori conservatoare europene.
Deci, Dodon nu se știe ce este – este și socialist de stânga, și clericalist de dreapta, și naționalist moldovean, și izolaționist, pentru că invocam discursul lui de la Sankt Petersburg, în care a făcut-o și și-a făcut cu mâna lui. Știind că strategia de bază a Chinei este o cale, o singură centură, Dodon acolo a spus că cei care au căi diferite nu pot avea planuri comune. Deci, e un mesaj foarte clar că strategia Chinei pentru Partidul Socialiștilor din Republica Moldova nu este una atractivă.”
Europa Liberă: Dar și la recenta ședință de la Holercani a unui Club de presă a lansat suficiente motive pentru partidul de guvernământ să nu vrea să-l lase la butoane.
Igor Boțan: „Partidul de guvernământ nu trebuie să-l lase la butoane, partidul de guvernământ trebuie să meargă înainte cu mixtul, pentru că tocmai asta Dodon îi cere partidului de guvernământ, să-i facă…”
Europa Liberă: Adică, fără să vrea o să-l fortifice?
Igor Boțan: „Să-i facă un cadou de aniversarea a 20-a a Partidului Socialiștilor – să voteze și să promoveze votul mixt, pentru că în circumscripțiile uninominale Dodon are de gând să ia majoritatea nu absolută, dar calificată echivalentă cu cea constituțională.”