Linkuri accesibilitate

„Gulag-uri aprobate de Moscova”


Foto: Grupul est-ucrainean pentru apărarea drepturilor omului.

Separatiştii din Ucraina răsăriteană au înfiinţat o reţea de lagăre cu mii de deţinuţi, folosiţi ca „sclavi”.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:36 0:00
Link direct

Dezvăluirile publicate joi în Germania au fost comentate de ambasadorul Ucrainei la Berlin

Separatiştii proruşi, din estul Ucrainei, obligă mii de deţinuţi să presteze muncă forţată. Potrivit unor dezvăluiri difuzate astăzi de postul naţional de radio din Germania, Deutschlandfunk (DLF), în aşa-numitele republici populare Doneţk şi Lugansk există cel puţin 20 de lagăre de muncă forţată. Cu banii încasaţi din munca deţinuţilor, reţinuţi abuziv în această reţea de lagăre, se finanţează cele două republici autoproclamate.

„Grupul est-ucrainean pentru apărarea drepturilor omului”, citat în materialul documentar difuzat, vorbeşte despre un „Gulag cu aprobarea Moscovei”. Acelaşi grup umanitar estimează veniturile lunare, încasate din munca obligatorie a deţinuţilor, la 500.000 de euro.

În pofida unor încercări de a primi un răspuns din partea oficialităţilor separatiste, referitor la informaţiile legate de aceste lagăre, „guvernele autoproclamate” au preferat să tacă. Autorităţile ucrainiene, în schimb, au arătat că nu pot interveni în favoarea deţinuţilor, neavînd nicio posibilitate de a le acorda vreun ajutor sau vreo asistenţă juridică. Asta din cauza faptului că în teritoriile separatiste, legile din Ucraina nu sînt recunoscute.

În urma investigaţiilor s-a ajuns la concluzia că în aceste lagăre se află circa 10.000 de persoane, mai ales deţinuţi de drept comun. Este vorba despre foarte multe persoane care au fost condamnate în trecut şi care între timp şi-au ispăşit pedeapsa, dar care continuă să fie reţinute abuziv cu scopul de a le obliga să muncească. În 2014, multe persoane, reţinute pînă-n prezent, au fost amnestiate de către conducerea din Kiev.

Deţinuţii care se opun regimului de detenţie sau care refuză să muncească sînt supuşi unor pedepse aspre şi riscă să fie izolaţi în carcere.

(Transcrierile unor convorbiri cu deţinuţi şi cu persoane care au furnizat autoarei dezvăluirilor date şi informaţii despre „gulag-uri aprobate de Moscova” pot fi citite aici, în limba rusă: Принудительный труд на восточноукраинской территории сепаратистов - "ГУЛАГи, санкционированные Москвой", în limba engleză: Slave labour in the eastern Ukraine separatist regions – "Gulags approved by Moscow” şi în limba germană: „Gulags mit Moskaus Billigung”.)

Ambasadorul ucrainean în Germania, Andrîi Melnîk, şi-a exprimat consternarea faţă de informaţiile cuprinse în relatarea difuzată astăzi. Într-un interviu acordat postului naţonal de radio din Germania (DLF), Melnîk a spus că în ultimii trei ani, ţara sa nu mai are „acces în teritoriile ocupate” şi, în consecinţă, nu are posibilitatea de a ajunge în penitenciare. Din cauza aceasta nu se poate interveni în nici un fel. Existenţa acestor lagăre, în care există un regim de detenţie brutal şi abuziv, în contradicţie cu standardele internaţionale şi, mai ales umanitare, a fost comparată de Melnîk cu situaţia din ultimul război mondial. El a amintit, în interviul citat, de faptul că în timpul celui de-al doilea război mondial peste 2 milioane de ucrainieni au lucrat în lagăre de muncă forţată, infiinţate de către nazişti. Ambasadorul a spus că aceste reţineri abuzive ar trebui „imediat oprite”, cerînd intensificarea „presiunilor asupra conducerii din Rusia”.

Ilustraţie:

Harta lagărelor (Foto: Grupul est-ucrainean pentru apărarea drepturilor omului)

Opinia dvs.

Arată comentarii

XS
SM
MD
LG