Linkuri accesibilitate

„Țara trebuie să scape de acești politicieni”


Uniunea Pensionarilor din Moldova spune că reforma sistemului de pensii nu a rezolvat problema inechității.

Într-o declarație adresată autorităților de la Chișinău și ambasadelor acreditate în Republica Moldova, Uniunea Pensionarilor semnalează intenția - inoportună în opinia lor - de schimbare a sistemului electoral, lipsa unei anchete veritabile în cazul furtului din sistemul bancar și reforma nechibzuită a sistemului de pensii. Membrii acestei asociații au atras atenția în cadrul unei conferințe de presă că dezamăgirea cetățenilor a atins cote maxime și au venit cu un apel de unitate. Despre cerințele înaintate de Uniunea Pensionarilor, relatează Tamara Grejdeanu:

Fruntași ai Uniunii Pensionarilor îi reproșează guvernării lipsa unei anchete veritabile în cazul devalizării celor trei bănci moldovenești, Banca de Economii, Banca Socială și Unibank.

În opinia lor, cei responsabili de furtul miliardului și adevărații beneficiari nu au fost încă depistați, deși există ancheta Companiei Kroll și asigurări din partea autorităților că recuperarea banilor a început.

Mihai Postovan, președintele Uniunii pensionarilor din sectorul Buiucani al capitalei remarcă intenția eșuată a premierului Filip de a afișa online procesul de recuperare a banilor fraudați:

„Primul-ministru a promis că va instala un panou prin care regulat vor fi afișate rezultatele sumelor acumulate la buget- din nou ne mint. Considerăm că intenționat se mimează pedepsirea persoanelor vinovate de jaful secolului, cu toate că compania străină Kroll a prezentat raportul numărul unu și numărul doi. Mai mult ca atât, noi știm din plenul parlamentului că CNA-ul și Procuratura Republicii Moldova au spus că dețin această informație.”

Banca Națională a Moldovei informa la sfârșitul lunii trecute că nu există încă un raport final al anchetei Kroll, care este încă în desfășurare. Tot atunci, instituția s-a angajat să informeze publicul despre progresul cercetărilor și procesul de reîntoarcere a banilor.

De altfel, activiștii din Uniunea Pensionarilor cred că ancheta ce vizează frauda bancară nu este o prioritate a guvernaților, mai ales după ce banii furați din băncile moldovene au fost transformați în datorie publică, lucru cu care nu sunt de acord.

Totodată, membrii uniunii cer să nu fie schimbat actualul sistem electoral pe unul mixt, așa cum insistă majoritatea parlamentară. În spatele acestei inițiative, spune pensionara Elena Bacinschi nu este o nevoie conștientizată a cetățenilor, ci dorința actualei guvernări de a se menține la putere:

„Tind să modifice sistemul electoral. De ochii lumii, zic eu, au apelat la Comisia de la Veneția pentru recomandări și aceste recomandări sunt ignorate. Iarăși ne întrebăm, de ce? De aceea că vor să se mențină la putere. Deci țara trebuie să scape de acești politicieni, de aceea noi trebuie să fim uniți și să anunțăm vot de neîncredere.”

În același timp, pensionarii din uniune, spune Ion Tverdohleb își mențin poziția critică față de modificările operate la Legea privind sistemul public de pensii. El crede că măsura de recalculare a pensiilor, numită ,,valorizare” de ministerul muncii și care este aplicată deocamdată în cazul persoanelor care au intrat în sistemul de pensii între anii 2001-2008, este discriminatorie în raport cu cei care s-au pensionat mai devreme:

„Au fost excluși pensionarii care și-au stabilit pensia până în anul 2001, iată, undeva guvernanții socot că aceștia nu mai există și n-au cui majora. Prin legea nouă, se menționează că pensionarii care și-au realizat dreptul la pensie pentru limita de vârstă după 1 ianuarie 2017 și continuă să activeze în câmpul muncii, pot solicita reexaminarea, adică au fost excluși cei de până la 1 ianuarie.”

Reprezentați ai uniunii mai spun că reforma sistemului de pensii nu a rezolvat problema inechității, de asta ei cer ca toate pensiile să fie majorate până la valoarea coșului minim de consum, care era anul trecut de aproximativ 1800 de lei. Tot ei mai propun majorarea diferențiată a pensiilor, funcție de mărime și anularea modificărilor votate în parlament. În caz că nu vor fi auziți, activiștii spun că vor mobiliza pensionarii din toate regiunile Moldovei și vor ieși la proteste.

AntiNostalgia – privind spre viitor

Zece documentare, zece dezbateri publice si mult mai multe reportaje despre trecutul comunist și viitorul țărilor și comunităților din Europa Centrală și de Est. „Cu cât privești mai departe în spate, cu atât vei vedea mai departe în viitor” (Winston Churchill)

XS
SM
MD
LG