Linkuri accesibilitate

Președintele Igor Dodon consideră „o nouă provocare” declarația Parlamentului prin care se cere retragerea trupelor rusești


Președintele Igor Dodon, 8 iunie 2017, Chișinău

Declarația Parlamentului privind trupele rusești a provocat un adevărat „război” al gesturilor simbolice.

Președintele Igor Dodon a criticat drept „încă o provocare” declarația adoptată vineri de Parlament, prin care se cere retragerea trupelor rusești din R. Moldova. Într-o postare pe Facebook, Dodon a susținut că declarația ar submina relațiile cu Rusia și succesele înregistrate până acum, fie în reglementarea situației migranților sau cooperarea regională. Totodată el a susținut că problema transnistreană nu poate fi rezolvată decât printr-un dialog „amplu” cu autoritățile de la Tiraspol.

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, Chișinău, 5 iunie 2017
Președintele Parlamentului, Andrian Candu, Chișinău, 5 iunie 2017

Pe de altă parte, președintele Parlamentului Andrian Candu a semnat, demonstrativ, în public, declarația legislativului prin care se cere retragerea trupelor rusești din R.Moldova. Declarația a fost adoptată la 25 de ani de la încheierea acordului de încetare a focului și soluționare pașnică a conflictului de pe Nistru.

„Dați-mi voie acum în public să semnez declarația pe care am adoptat-o astăzi. Asta pentru dl Rogozin, un fel de mesaj”, a spus președintele Parlamentului, citat de Agora. Potrivit lui Candu, vicepremierul rus Dimitr Rogozin, emisarul special al Kremlinuui pentru regiunea transnistreană ar fi comentat pe Twitter că declarația Parlamentului ar indica faptul că R.Moldova „s-ar pregăti de război”.

Trupele rusești, în paradă la Tiraspol , august 2016
Trupele rusești, în paradă la Tiraspol , august 2016

Parlamentul Republicii Moldova a adoptat vineri o declarație în care cere retragerea trupelor ruse de pe teritoriul țării. Declarația a fost votată de 61 de deputați reprezentând Partidul Democrat (PDM), Partidul Liberal Democrat (PLDM), Partidul Liberal (PL) și grupul Popular European. Comuniștii au lipsit, iar socialiștii au părăsit sala de ședințe în semn de protest.

Parlamentul „declară că staționarea continuă a trupelor Federației Ruse și întărirea prezenţei militare a acestora în partea de est a Republicii Moldova constituie încălcări ale prevederilor constituționale, în special privind independența, suveranitatea și integritatea permanente ale Republicii Moldova”, se scrie în declarația dată publicității astăzi, la împlinirea a 25 de ani de la semnarea acordului de încetare a luptelor și reglementare pașnică a conflictului transnistrean.

AntiNostalgia 2 – privind spre viitor

Radio Europa Liberă organizează al doilea sezon: din nou filme documentare, dezbateri și mulți invitați din țară și din străinătate pentru a discuta despre lecțiile trecutului ca șansă de a modela un viitor diferit. Un dialog între generații, la care toată lumea este binevenită

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG