Din vara lui 2015, de când a fost lansat proiectul „Migrația și dezvoltarea locală”, moldovenii plecați la muncă peste hotare sau stabiliți deja cu traiul în afara țării, au donat peste o sută de mii de dolari în sprijinul inițiativelor locale din satele lor de baștină. Reconstrucția unui drum, modernizarea unei piețe agricole sau reparația unei porțiuni de apeduct sunt doar câteva dintre proiectele duse la bun sfârșit în 25 de sate şi orașe. Pentru că implicarea migranţilor şi a sătenilor a depășit cu mult așteptările inițiatorilor – PNUD Moldova şi Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare – s-a decis multiplicarea proiectului în alte 15 localităţi.
Sătenii din Gura Galbenei, localitate aflată la 60 de de km la sud de capitală, se laudă cu o grădiniță modernă, renovată anul trecut cu sprijinul financiar al guvernului României. Instituția este frecventată de peste 70 de copiii şi este dotată cu lavoare, veceuri și măsuțe adaptate la statura copiilor. Totul este nou, colorat și frumos. Bucuria copiilor și părinților a fost umbrită însă, până nu demult, de drumul impracticabil care duce spre grădiniță.
Astfel, imediat ce s-a dat startul proiectului „Migrația și dezvoltarea locală”, localnicii, în frunte cu primarul, s-au gândit să adune bani ca să rezolve această problemă, mai ales că partea leului din suma necesară – peste 20 de mii de dolari, urma să fie oferită de Agenția elvețiană pentru dezvoltare.
Astăzi, reconstrucția drumului este pe ultima sută de metri, mi-au spus câțiva săteni, mulțumiți de munca făcută:
„Cu ajutorul lui Dumnezeu, cu ajutorul oamenilor, sperăm că vor face un drum normal, să putem şi noi să mergem normal pe drum. Când e colbăraie nu poţi nici respira.”
„Am băiat, e trăitor al Israelului acum, fata trăieşte în Cehia, Praga. Fata cu ginerele au dat o sută de dolari, băietul tot aşa. Noi cu soţi tot câte o sută de dolari am dat.”
„Când am venit la Gura Galbenei era numai glod, căram apă de la centru. Las să ne facă şi nouă sosea, chiar nu merităm? Nici nu putem ieşi din ogradă! Încă eu pot ieşi, dar săracii cei de la vale, vai de capul lor. Au şi ei copii. Şi noi aşteptăm să ne vină copiii, să ne bucurăm. Dar azi la ce să vină? Să le arătăm glodul? Să le spunem: ia că are bunica?”
Sătenii stabiliţi în străinătate au trimis la Gura Galbenei mii de euro pentru asfaltarea drumului ce duce spre grădiniţă. Pentru ca procesul să fie unul transparent, banii s-au adunat on-line, pe platforma de finanţare colectivă Guvern24.
Suma adunată a depăşit cu mult aşteptările sătenilor, spune preşedintele Asociaţiei băştinaşilor din Gura Galbenei, Andrei Bargan, iar astăzi se gândesc deja la un viitor proiect:
„În două-trei luni de zile, în perioada ianuarie-martie, am reuşit să colectăm de la migranţii plecaţi din satul Gura Galbenei în lumea mare, circa trei mii şi jumătate de euro. În rest, s-au mai adunat şi bani în numerar de la cetăţeni, astfel că sarcina noastră de patru mii de euro, pe care trebuia să o adunăm de la migranţi, s-a depăşit cu mult. Al doilea proiect pe care dorim să-l lansăm, cu contribuţia migranţilor, este să facem o casă de servicii funerare, la cimitirul central al satului Gura Galebenei, astfel ca migranţii, plătind 30-50 de euro pe an, să ştie că aici, o echipă de cetăţeni, are grijă de mormintele buneilor şi părinţii lor.”
Implicarea migranţilor şi a sătenilor a uimit inițiatorii proiectului – PNUD Moldova şi Agenţia elveţiană pentru dezvoltare – iată de ce în această săptămână s-a decis multiplicarea proiectului în alte 15 localităţi din ţară.
Managera proiectului „Migraţie şi dezvoltare locală”, Olesea Cazacu, este plecată astăzi la Edineţ, o localitate în care oamenii au decis să modernizeze parcul industrial în speranţa că vor atrage astfel antreprenori interesaţi să-şi deschidă aici afaceri şi să creeze noi locuri de muncă – o problemă majoră pentru localitate.
Dincolo de beneficiul material al proiectului, cel mai preţios aspect al acestuia ar fi schimbarea de mentalitate, continuă Olesea Cazacu, or, oamenii au învăţat că pot să decidă care le sunt priorităţile şi, mai ales, cum să le rezolve singuri.
„Putem să calculăm beneficiarii direcţi ai serviciilor publice îmbunătăţite, fie că e vorba de un apeduct reconstruit sau un serviciu de iluminare, dar mai mult decât atât, este reconstruirea încrederii între cei care au plecat şi cei care au rămas pentru ca să vadă că există interes aici, în Republica Moldova pentru a conlucra cu cei plecaţi, de a utiliza resurselor nu doar financiare, dar şi de cunoştinţe, aptitudini pe care le obţin ei acolo. Mai mult de cât atât, există un potenţial de utilizare a acestora corect, eficient, într-un mod transparent, pentru scopurile pe care şi le-au propus ei.”
Din vara lui 2015 şi până acum, contribuabilii elveţieni au oferit prin intermediul proiectului „Migraţie şi dezvoltare locală” peste 460 de mii de dolari. Nu este neglijabilă nici suma oferită de migranţii moldoveni – peste o sută de mii de dolari, trimişi acasă pentru susţinerea iniţiativelor locale.