Linkuri accesibilitate

Fantomaticele circumscripții uninominale din Republica Moldova


Organizaţiile neguvernamentale reproşează ministerului justiţiei că ar fi pus carul înaintea boilor.

Termenul pînă la care guvernul de la Chișinău urma să formeze comisia naţională pentru constituirea circumscripțiilor uninominale a expirat în 20 augist. Cu două zile înainte de expirarea termenului, ministerul moldovean al justiţiei a pus în dezbatere publică un proiect de regulament în baza căruia ar urma să activeze această comisie. Asociaţia Promo-Lex şi Centrul de Resurse Juridice din Moldova critică guvernul pentru că ar începe tardiv şi cu abateri punerea în aplicare a legii ce prevede trecerea la sistemul mixt care a trezit numeroase critici. Relatează Alla Ceapai.

Organizaţiile neguvernamentale reproşează în fond ministerului justiţiei că ar fi pus carul înaintea boilor.

Deşi nu a aprobat în termen componenţa a comisiei pentru înființarea circumscripţiilor uninominale, ministerul s-a grăbit să elaboreze regulamentul în baza căreia ar urma să activeze noua structură. „Inițiativa Guvernului de a reglementa activitatea unei comisii care conform legii se prezumă a fi independentă și care urmează să-și elaboreze propriul Regulament de activitate nu înseamnă altceva decât ingerință directă în activitatea acestui organ și intenție de suprimare a independenței acesteia”, se arată în declaraţia semnată de Promo-Lex şi Centrul de Resurse Juridice.

Solicitat de noi, ministrul justiţiei Vladimir Cebotari a evitat să spună de ce componenţa comisei nu a fost aprobată în termen:

„Parlamentul a dat Guvernului termen de 30 de zile pentru ca Executivul să aducă în concordanţă actele sale cu acea lege. Procesul ar urma să se încheie zilele acestea, sigur, nu definitiv, şi, regulamentul comisiei va fi aprobat zilele acestea”.

Dar iată cum răspunde ministrul justiţiei criticii ONG-urilor că de fapt comisia trebuia să-şi elaboreze regulamentul, iar Guvernul doar să-l aproba formal:

„În lege, în Codul Electoral este stipulat expres că comisia activează în baza regulamentului aprobat de Guvern. Multă lume poate să zică multe, dar noi trebuie să ne ghidăm de prevederile legii. Altă lume ne invita să mai aşteptăm cu această consultare a regulamentului până în septembrie când toată lumea va fi la lucru. Opiniile sînt diferite, dar noi trebuie să mergem tehnic înainte fără astfel de emoţii şi aprecieri.”

În apelul semnat de cele două ONG-uri se mai atrage atenţia că regulamentul elaborat de Ministerul Justiţiei ar conţine mai multe „deficienţe”. Bunăoară, Ministerul propune ca deciziile în cadrul comisiei să fie luate, inclusiv prin vot secret, cu majoritatea membrilor prezenţi şi nu a celor aleşi. Acest lucru ar crea potrivit activiştilor premise pentru luarea unor decizii nereprezentative şi unilaterale. Acest lucru ar permite adoptarea unor decizii de către practic o pătrime din membrii acestui organ, se arată în apelul ONG-urilor. Ele cer ca deciziile să fie luate cu majoritatea voturilor membrilor comisiei şi să fie exclusă posibilitatea votării în secret. ONG-urile se mai arată îngrijorate de faptul că societatea civilă va avea în comisie un singur reprezentant, pe când mediul academic, bunăoară, va fi reprezentat de trei persoane.

ministrul justiţiei Vladimir Cebotari dă asigurări că toate sugestiile vor fi luate în calcul înainte de aprobarea regulamentului comisiei:

„Noi strângem toate opiniile. Vom face concluziile. Cu proiectul care va întruni concluziile tuturor opiniilor vom merge în Guvern.”

Vladimir Cebotari a evitat să spună când anume Guvernul ar urma să aprobe componența nominală a comisiei şi regulamentul de activitate a acesteia.

Crearea unei comisii independente care să traseze circumscripţiile uninominale a fost una din recomandările Comisiei de la Veneţia care a spus în avizul său însă că modificarea sistemului electoral e nerecomandabilă.

Comisia va propune hotarele viitoarelor circumscripţii, decizia finală ar urma să o ia însă Guvernul. Oponenţii reformei electorale au criticat de la bun început că sarcina de a constitui circumscripțiile i-a revenit Executivului, care este subordonat majorității parlamentare, dar şi faptul că hotarele circumscripțiilor nu vor fi incluse în Codului Electoral, prin urmare ar putea fi oricând modificate.

Previous Next

XS
SM
MD
LG