Linkuri accesibilitate

Alexei Navalnîi și proprietățile președintelui Putin (VIDEO)


„Nu hoției”, inscripție la o demonstrație de protest la St. Petersburg
„Nu hoției”, inscripție la o demonstrație de protest la St. Petersburg

Cunoscutul activist anti-corupție din Rusia, Alexei Navalnîi și echipa sa au publicat deja informații inedite despre averile premierului Dimitr Medvedev, ministrului apărăii Serghei Șoigu, purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dimitri Peskov, și procurorului general Iuri Ceaika.

Acum țintesc și mai sus: la președintele Vladimir Putin. O relatare semnată de Mike Eckelr, corespondentul al Europei Libere.

Pe 30 august, Navalnîi a publicat un video despre o insulă din apropierea graniței cu Finlanda pe care se află un conac impozant, renovat și folosit, susține echipa lui Navalnîi, în secret de președintele Putin pentru vacanțe.

Proprietatea are în jur de 50 de hectare, situată în apropiere de orașul Vyborg, într-o zonă de coastă la nord de Golful Finlandei. Porivit lui Navalnîi, acolo se află mai multe clădiri, un heliodrom și conacul cunoscu sud numele de „Vila Selgren”. În anii '80 ai secolului trecut, a fost decorul pentru un film sovietic despre Sherlock Holms.

Alexei Navalnîi susține că vila a început să fie renovată în 2010, lucrările fiind coordonate de Ilia Taber, despre care se afirmă că ar avea legături cu renumita grupare mafiotă rusă „Tambov”. În 2016, Ilia Taber a fost una din persoanele identificate de poliția spanională într-un mandat internațional de arest care viza membrii grupării „Tambov”.

Potrivit registrelor oficiale, propietar este Oleg Rudnov, un apropiat al președintelui Putin de la Sankt Petersbug și patron al companiei „Baltic Media Group”. Se pare că Rudnov are legături și cu banca „Rossya”, condusă de Iuri Kovalciuk, aflat sub sancțiuni americane. În 2015, la moartea lui Oleg Rudnov, afacerile au fost preluate de fiul acestuia, Serghei.

Navalnîi mai susține că într-una din clădiri s-ar afla un „Muzeu” dedicat lui Vladimir Putin, cu fotografii ale liderului rus și alte exponate legate de viața președintelui. Echipa de investigație a lui Navalnîi ar mai fi descoperit că inginerul sef al propietății ar fi lucrat,între altele, și la modernizarea unei reședințe prezidențiale oficiale de la Marea Neagră.

Pentru moment, Kremlinul nu a reacționat la ultimele dezvăluiri făcute de Alexei Navalnîi.

Teza lui Navalnîi este întărită de un recent reportaj al postului de televiziune independent „Dojd” despre proprietatea din apropiere de Vyborg și care ajunge la concluzii similare.

Televiziunea „Dojd” susține chiar că Rudnov are avea legături de afaceri și cu Kiril Șamalov, despre care se relatează că ar fi căsătorit cu fiica lui Putin.

Alexei Navalanîi a fost implicat în mai multe dosare penale, despre care susținătorii săi afirmă că ar fi motivate politic. Ultimul proces, din februarie, s-a încheiat cu condamnarea lui Navalnîi la o pedeapsă cu suspendare, ceea ce teoretic îl scoate din cursa prezidențială de anul viitor, din Rusia. Cu toate acestea, Alexei Navalnîi a declarat că nu renunță, iar în iunie a reușit să organizeze proteste anti-corupție în multe orașe din Rusia, considerate cele mai mari de la venirea la putere a lui Vladimir Putin, cu 17 ani în urmă.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG