Linkuri accesibilitate

Washingtonul cere kurzilor din Irak să-și anuleze referendumul pro-independență


La un miting pro-independență în Arbil, capitala regiunii autonome kurde din nordul Irakului, 15 septembrie 2017
La un miting pro-independență în Arbil, capitala regiunii autonome kurde din nordul Irakului, 15 septembrie 2017

Reprezentanți ai kurzilor spun că nu au nevoie de permisiune din partea Americii și că Washingtonul va privi cu alți ochi un Kurdistan independent.

Kurzii din Irak au programat un referendum in chestiunea independentei. Ce crede Washingtonul despre aceasta initiativa? e intrebarea pusa corespondentului Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

La conferinta de presa, purtatoarea de cuvint a Casei Albe a cerut, in termeni neobisnuiti de clari, kurzilor din Irak sa anuleze referendumul cu privire la independenta, care ar urma sa aiba loc la sfirsitul lunii. Washingtonul sustine ca acest referéndum distrage atentia de la lupta impotriva gruparii teroriste Statul Islamic sau ISIS.

Reactia Casei Albe a survenit la citeva ore dupa ce adunarea legislativa a kurzilor decisese sa mentina referendumul. Este o dezbatere care prinde contur si la Congres, in conditiile in care kurzii sint aliati importanti ai Americii, atit in Irak, cit si in Siria. Sarah Huckabee Sanders, purtatoarea de cuvint a Casei Albe a spus ca Statele Unite nu sprijina referendumul.

Sarah Huckabee Sanders
Sarah Huckabee Sanders

Aceasta consultare este o declaratie de intentie, in cazul in care kurzii voteaza pentru independenta, asta va insemna ca ofera un mandat liderilor lor sa initieze negocieri in acest sens. Se anticipeaza ca votul va fi favorabil independentei.

In afara de Statele Unite, Turcia si Iranul – ambele tari cu populatie kurda – critica idea referendumului. Conducerea kurda din Irak este frustrata ca urmare a reactiei internationale, in conditiile in care un astfel de referendum a fost luat in considerare de ani de zile. Kurzii reprezinta 15-20% din populatia Irakului de 37 de milioane de persoane.

In trecut, kurzii au fost victímele unei represiuni singeroase. Reprezentanta la Washington a Guvernului regional kurd, Bayan Sami Abdul Rahman, a spus ca in ultimii ani a gasit sprijin in Congresul american, desi multi membrii nu se pronunta public cu privire la aceasta spinoasa problema. Rahman compara votul kurd cu Brexit, adaugind ca o declaratie de independenta nu este iminenta, dar ca negocierile viitoare vor avea un termen limita pentru incheiere.

Kurzi irakieni, într-o acțiune pro-referendum la Akra
Kurzi irakieni, într-o acțiune pro-referendum la Akra

Nu este clar care este pozitia presedintelui Trump cu privire la independenta kurzilor, dar membri ai administratiei, intre care secretarul de stat Tillerson si ministrul apararii Mattis, au incercat in ultimele saptaminii sa-i convinga pe liderii kurzi sa renunte la referendum. Oficialitatile americane ii sfatuiesc pe kurzi sa angajeze negocieri cu guvernul central al Irakului, care ar putea duce la o mai mare autonomie pentru regiune.

Membrii in adunarea legislativa kurda par insa sa respinga aceasta traiectorie. Lideri kurzi au spus ca ar putea amina referendumul, daca primesc garantii de la presedintele Statelor Unite si secretarul general ONU ca vor sprijini in viitor un referendum. Dar pina acum nu le-au primit. Abdul Rahman a spus ca kurzii nu au nevoie de permisiune din partea Americii si ca Washingtonul va privi cu alti ochi un Kurdistan independent.

XS
SM
MD
LG