Linkuri accesibilitate

Patru moldoveni morți în prăbușirea unui avion închiriat de armata franceză în Africa (actualizare)


Avion Antonov de tip An-26, imagine de arhivă
Avion Antonov de tip An-26, imagine de arhivă

Ministerul moldovean de externe a anunțat că s-a autosesizat și face verificări.

Patru moldoveni au murit, iar alți doi au fost răniți când un avion cargo de tip Antonov, închiriat de armata franceză, s-a prăbușit în Oceanul Atlantic la Abidjan, capitala Coastei de Fildeș, în condiții de vreme furtunoasă, sâmbătă dimineață.

Patru francezi au fost răniți și se află la un spital militar francez de campanie din Abidjan, ca și cei doi moldoveni răniți.

Ministerul de externe al R. Moldova a anunțat că s-a autosesizat în urma apariției în presă a informațiilor despre incidentul din Coasta de Fildeș și face demersuri pentru a stabili dacă „într-adevăr printre victime se află cetățeni moldoveni”.

Numele victimelor nu au fost date publicității, și nici al companiei care opera avionul închiriat de francezi.

Aeronava a căzut în ocean în timp ce se pregătea să aterizeze, venind din capitala țării vecine, Burkina Faso.

Relatările inițiale spuneau că s-a prăbușit după decolarea de la Abidjan.

Avionul s-a prăbușit în ape puțin adânci, dar operațiunile de salvare au fost complicate de ploaia torențială, însoțită de fulgere.

Sute de localnici dintr-un cartier apropiat au ajuns la rămășițele avionului înainte ca forțele de ordine să limiteze accesul.

Un colonel francez citat de Reuters a declarat că aeronava era închiriată în regim de charter pentru campania militară anti-jihadistă franceză din vestul Africii sahariene, Operațiunea Barkhane.

Baza militară franceză de la Abidjan serveşte ca punct logistic pentru cartierul general al operațiunii de la N'Djamena (Ciad).

Agenția France Presse scrie că în cadrul operațiunii franceze sunt folosite frecvent avioane Antonov pilotate de „foști piloți militari” din țările post-sovietice. Adesea ele transportă soldați francezi sau personal auxiliar.

Associated Press a relatat că operațiunile de zbor la aeroportul din Abidjan păreau să continue normal după prăbușirea aeronavei.

În februarie 2000 o aeronavă de pasageri Kenya Airways s-a prăbușit cu 179 de oameni la bord în ocean după decolarea de la Abidjan. Doar 10 persoane au supraviețuit.

XS
SM
MD
LG