Linkuri accesibilitate

Un cinematograf rus a fost amendat pentru „Moartea lui Stalin” (VIDEO)


O comedie neagră despre moartea lui Stalin a fost interzisă în Rusia
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:29 0:00

O comedie neagră despre moartea lui Stalin a fost interzisă în Rusia.

Mai multe personalități conservatoare ruse au criticat filmul creat de regizorul și scenaristul scoțian Armando Iannucci spunînd că e o bătaie de joc la adresa istoriei Rusiei.

Un cinematograf de la Moscova a fost amendat cu 100.000 de ruble, echivalentul a 1.750 de dolari, pentru că a proiectat „Moartea lui Stalin”, o comedie satirică.

Luna trecută, ministerul rus al culturii a retras licența de difuzare a peliculei britanice în cinematografele din Rusia cu doar cîteva zile îainte de premiera filmului în capitala rusă.

Cinematograful Pionier, care e specializat pe proiecția de filme înlimbi străine, a decis să difuzeze „Moartea lui Stalin” înainte de a primi notificarea oficială privind interzicerea filmului, și a oprit proiecția lui la două zile după un raid al poliției.

În 22 februarie, un tribunal de la Moscova a decis că proprietarul cinematografului, firma Centromobil-Pionier, e vinovat pentru difuzarea peliculei în ciuda interdicției oficiale.

Reprezentanții cinematografului au argumentat că difuzarea a a fost făcută înainteca ei să primească scrisoarea oficială de la ministerul culturii.

Filmul povestește lupta pentru putere din Uniunea Sovietică, imediat duăî moartea dictatorului Iosif Stalin în martie 1953.

Pelicula a avut premiera în Marea Britanie în octombrie anul trecut.

Mai multe personalități conservatoare ruse au criticat filmul creat de regizorul și scenaristul scoțian Armando Iannucci spunînd că e o bătaie de joc la adresa istoriei Rusiei.

Cinematograful Pionier este proprietatea oligarhului Aleksander Mamut și e popular în rîndul elitei rusești liberale.

  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

XS
SM
MD
LG