Nu este o campanie ieșită din comun, dar de data asta tinerii vor fi instruiți de alți tineri. Trainerii sunt studenți ai Facultății de Relații Internaționale, Științe Politice și Administrative ai Universității de Stat din Moldova și în curând se vor îndrepta spre raionul Cahul, unde urmează să conducă seminare. Vor fi de ajuns eforturile societății civile pentru a scoate tinerii la vot?
Studenții de la Facultatea de Relații Internaționale, Științe Politice și Administrative sunt cei mai indicați ca să-și împărtășească cunoștințele în domeniul electoral, spune Olga Cracea, care învață în anul I, la specialitatea administrație publică.
„Deodată cum am auzit de proiect, subiectul mi s-a părut destul de intrigant din considerentul că la etapa actuală în Republica Moldova se oferă un val foarte mic de informație electorală a tinerilor și în parteneriat cu specialiști în domeniu vom reuși să informăm tinerii, să le oferim informație corectă despre cât de important este un vot.”
Olga este una dintre cei 16 studenți de la FRIȘPA care timp de o săptămână vor participa la trening. Agenda lor e încărcată: organizarea activităților „din ușă în ușă”, exerciții și ateliere practice, simularea acțiunilor publice. Tinerii vor vizita 38 de localități din raionul Cahul ca să organizeze seminare despre procesul electoral. Organizatorii, printre care și Centrul Internațional pentru Cooperare în Educație și Cercetări, promit că nu se vor opri doar în sudul țării.
Un alt proaspăt student FRIȘPA Vladislav Balaban spune că se consideră norocos, deoarece discută cu liderii de partid în cadrul prelegerilor universitare și se informează din prima sursă.
„Vin alegerile, merge campania electorală și noi nu ne uităm anume la programul partidului, la trecutul partidului. Ne uităm doar la cum își realizează partidul dat programul său electoral, campania sa electorală, cum anume el își face reclamă. Acesta este criteriul principal de analiză.”
Primul produs al acestui proiect este ghidul de educație electorală, piatra de temelie al întregii campanii. E vorba de un manual care conține întrebări și răspunsuri despre procesul electoral, actorii principali și rolul mass-mediei. Noutatea ghidului este că oferă sfaturi tinerilor cum să-și formeze o opinie independentă, evitând propaganda și manipularea.
Dar de ce o campanie de educație electorală acum?
Republica Moldova urmează să înceapă o nouă reformă a sistemului electoral. Organizatorii spun că vor să informeze tinerii nu doar despre elementele tehnice ale alegerilor, dar și despre posibilele capcane. Eforturile sunt dedicate mai ales tinerilor la prima experiență de vot. Pe termen lung, rolul proiectului e să sprijine atât dreptul tinerilor de a alege, dar și de a fi aleși.
Natalia Putină, pro-decan la FRIȘPA și una dintre autorii ghidului pentru educație electorală:
„Știm foarte bine că mulți dintre ei sunt decepționați de procesul politic din țară și de foarte multe ori vedem și rezultatele alegerilor că rata de participare este una destul de joasă în rândul tinerilor. De aceea pentru noi foarte mult contează ca nu să le dăm doar pur și simplu informații, dar cel mai important, să nu vadă alegerile ca un element vicios, dar să perceapă alegerile ca un element foarte important, decisiv pentru viața fiecăruia care locuiește în acest stat.”
Această campanie nu este o premieră. Asociația Promo-Lex implementează proiecte de educație civică și electorală cel puțin din anul 2014, vizitând localități rurale și discutând cu cetățenii la care prea rar ajung politicieni și demnitari, povestește Irina Corobcenco, manager programe educaționale în cadrul Promo-Lex.
„Ceea ce face societatea civilă practic este o picătură din tot ce ar trebui să se includă în educația civică în Republica Moldova. O parte de responsabilitate aparține sistemului educațional, prin obiectele de educație civică. În școală ar trebui să se dezvolte acest spirit critic, gândirea critică, informațiile trebuie să fie cât mai ușor transmisibile pentru tineri, pentru ca ei să înțeleagă exact care este rolul fiecărei instituții și cum se pot ei implica în calitate de cetățeni.”
O altă parte a responsabilității aparține familiei, a adăugat Irina Corobcenco. Obiceiul unor părinți de a-și lua copiii în cabina de vot când sunt mici, ca să le arate exercițiul democratic, este binevenit, dar insuficient. E nevoie de mai multe discuții despre rolul cetățeanului în societate, despre responsabilitățile și drepturile sale.