Linkuri accesibilitate

Poroșenko: Donbasul nu e un „conflict înghețat, ci un adevărat front de război”


Președintele Petro Poroșenko la conferința de presă de astăzi de la Kiev
Președintele Petro Poroșenko la conferința de presă de astăzi de la Kiev

Președintele ucrainean semnalează un program politic pentru un nou mandat în alegerile de anul viitor.

Într-o conferință de presă anunțată tardiv și care i-a luat prin surprindere pe mulți din jurnaliștii acreditați la Kiev, președintele ucrainean Petro Poroșenko a ținut astăzi să marcheze primul pas în direcția candidaturii sale pentru un nou mandat în alegerile de anul viitor.
Dincolo de toate succesele actualului său mandat, încă în curs, printre care reforma pensiilor, cea a sistemului medical și cea a învățământului (aceasta din urmă contestată de unii vecini precum România și Ungaria), Poroșenko a insistat pe marele handicap pe care îl reprezintă agresiunea rusească și conflictul din Donbas.
De fapt, întreaga sa intervenție poate fi rezumată în aceea că în regiunile separatiste sprijinite de Rusia nu este vorba de un „conflict înghețat, ci de un adevărat front de război”.
Poroșenko a povestit cum a văzut cu ochii lui, în 2014, acum patru ani deja, sosirea în Crimeea a acelor „omuleți verzi”, militarii ruși în uniforme banalizate, care au purces la ocuparea rapidă a peninsulei.
Poroșenko a fost foarte prudent în prezentarea sa, reamintind proiectul său de „descentralizare”, care ar acorda o oarecare autonomie administrativă și fiscală regiunilor, în primul rând Donbasului, regiunilor independentiste Donețk și Luhansk. El a mai spus că în ciuda reformelor, cetățenii Ucrainei nu au simțit în totalitate efectele concrete, din pricina permanentei agresiuni rusești.
Poroșenko a numit intervenția continuă a Rusiei în Donbas un „război”, pur și simplu. El a făcut astfel o mare distincție între „conflictele înghețate”, cum sunt cele din Transnistria, Karabah, Abhazia și Osetia de Sud pe de o parte, și un conflict activ cum e cel din Donbas.
Poroșenko a lăudat întărirea capacității militare a Ucrainei și a mulțumit aliaților, precum Statele Unite, Canada și în general țărilor din NATO, care au făcut ca amenințarea militară a Rusiei să scadă. Poroșenko a mers chiar până la a propune ca vocația Ucrainei de a adera la NATO să fie înscrisă în Constituție.
În sfârșit, în sesiunea de întrebări și răspunsuri de după conferința sa de presă, Poroșenko a mai fost întrebat despre modalitățile eventualei desfășurări ale unor forțe ONU de menținere a păcii în Donbas.
Poroșenko a răspuns că e cu totul în favoarea unui asemenea plan, doar că acea forță de pace ar trebui desfășurată în întreg Donbasul și în special pe granița cu Rusia, iar nu pe linia frontului, lucru care ar duce, tocmai, la o înghețare a conflictului și la transformarea actualului front într-o graniță de stat care nu își spune numele.
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG