Linkuri accesibilitate

Duminică 4 martie în Italia au loc alegeri generale


Silvio Berlusconi

Sondaje: coaliția de centru-dreapta condusă de Berlusconi are șanse de a câștiga alegerile dar nu și majoritatea necesară pentru a guverna singură.

după ce în decembrie 2016, premierul Matteo Renzi a demisionat ca urmare a eșecului referendumului privind reformarea sistemului electoral și a Parlamentului. De atunci, Italia are un guvern interimar.

În alegerile de duminică, fostul premier Silvio Berlusconi (care încă un an nu poate ocupa nici o funcție în stat) conduce o coaliție de dreapta, formată din partidul său Forza Italia și partidul de extremă dreapta „Liga”, fosta „Liga nordului”. Matteo Renzi, pe de altă parte, conduce lista Partidului Democrat de centru. În cursă se află și partidul populist anti-european Mișcarea Cinci Stele, condus de Luigi Di Maio, în vîrstă de numai 31 de ani.

Duminică vor fi aleși 630 de membri ai Camerei Deputaților și 315 membri ai Senatului, în baza unui sistem electoral mixt.

Primele estimări sunt așteptate duminică noapte, la miezul nopții.

Potrivit ultimelor sondaje de opinie, coaliția de centru-dreapta condusă de Berlusconi are șanse de a câștiga alegerile dar nu și majoritatea necesară pentru a guverna singură iar Partidul Democrat al fostului premier Renzi a refuzat să declare dacă va forma un guvern de coaliție cu alianța de centru-dreapta. (IG)

XS
SM
MD
LG