S-a născut la 27 februarie 1972 la Hîncești. A studiat la Universitatea de Stat din Moldova, facultătile de drept si filologia limbilor straine, cu studii post universitare la Academia de Administrare Publica si studii avansate in afaceri la scoala de afaceri IESE a Universitatii din Navarra, Spania. A activat in administratia publică inainte de a fi angajată in sectorul privat. Din 2000 a activat 16 ani la compania internatională Gas Natural Fenosa, dintre care ultimii 8 ani a fost Presedinte Executiv al Companiei in Republica Moldova. A candidat la funcția de Președinte la alegerile prezidențiale din Republica Moldova, 2016. În noiembrie 2017, a preluat interimatul funcției de primar general al municipiului Chișinău. Casătorită, mamă a trei copii.
Luni
6.45: suna alarma. Chiar e luni. Fetele dorm linistit. Le îmbrac asa cum dorm si le mai las sa dormiteze până pregătesc micul dejun, 5 oua de prepelită pentru Nicoleta si 2 tartinute pentru Cătălina. Eu cu sotul bem cafeaua. E acelasi ritual la fiecare început de zi de muncă.
De dimineață ședința operativă. Și azi am avut o agendă încărcată. Am discutat despre investițiile pe care le va face Lumteh, dar și despre problemele punctuale ale oamenilor. Încă de la început, de când am preluat mandatul mi-am făcut pagină pe Facebook. Preiau solicitările oamenilor prin intermediul rețelei de socializare și le aduc în atenția directorilor din primărie. Este o ”audiență online”, cetățenii transmit nevoile lor, eu încerc să rezolv cât îmi stă în putere. De la un simplu bec pe strada lor i până la asfaltarea unor gropi, toate cererile oamenilor sunt puse pe masa autorităților. De fiecare dată, urmăresc dacă se intervine sau nu. La ședința următoare funcționarii trebuie să raporteze ce s-a reușit, dacă s-a găsit soluția.
Este un sentiment extrem de plăcut să vezi cum încet, încet mecanismul ruginit începe a scârțâi apoi a se misca, problemele se rezolva și simți că ți-ai făcut datoria față de cetățeni.
După ședința operativă, am citit corespondența și am intrat într-o nouă ședință de lucru pentru pregătirea vizitei doamnei Firea, Primarul General al Bucureștiului.
Seara am fost la aeroport. I-am întâmpinat pe oaspeți. Cele două delegații am luat cina. Impreuna cu doamna FIrea am convocat o întâlnire informală a celor două delegații. La masă, strânși ca într-o familie, s-au cunoscut directorii din cele două primării. Ei vor trebui să implementeze acordul semnat la București.
Marți
6.45 acelasi ritual matinal.
Un început devreme, cu emoții. Am felicitat secretara cu ocazia zilei de naștere înainte de a da start zilei de muncă. Era foarte elegantă. Ulterior, am trecut în revistă problemele ce urmau a fi discutate cu colegii de peste Prut. Știam că suntem pregătiți, deși avem doar o persoană la serviciul protocol, erau fixate toate detaliile. Voiam să fie totul perfect. Și a fost. Chișinăul trebuia să dovedească că este pregătit să primească un oaspete atât de important. Orașul nu mai fusese vizitat de un primar al Bucureștiului din 2012.
Între timp a venit și omoloaga mea de la Bucuresti Gabriela Firea. Am avut o ședință de lucru. Am discutat problemele de pe agendă. Au apărut și alte idei. Le-am notat. Am convenit că putem face multe lucruri bune pentru cetățeni. Putem face împreună mai mult decât s-a făcut în ultimii 20 de ani. Ambele suntem energice.
Au urmat momentele care s-au văzut și la televizor. Declarații de presă. A fost momentul în care ne-am dorit să transmitem că relația de prietenie dintre noi este foarte puternică și acesta va ajuta la rezolvarea unor lucruri concrete. Fie că vorbim de Spitalul numărul 1 sau de Liceul “Mihai Eminescu”, de cele două autobuze care vor fi donate, de programele culturale, de colaborarea in domeniul educatiei, toate aceste programe au sansă a fi implementate. Am decis că e momentul să trecem de la „poze și vorbe” la realizări concrete, la fapte ce se vor reflecta pozitiv in viata de zi cu zi a locuitorilor Chișinăului.
A urmat o acțiune frumoasă la Biblioteca „Onisifor Ghibu”. Doamna Firea a făcut o donație de carte. Azi au ajuns primele 600 de titluri, din cele 6000. Întâlnirea cu oamenii de cultură a fost un moment extrem de emoționant. S-au depănat amintiri despre cum a fost inaugurată această bibliotecă, dar am asistat și la lansarea celei de a XV-a ediții a programului „Chișinăul citește” . Un popor cult este un popor puternic. Trebuie să insuflăm celor mici dorința de cunoastere, să îi învățăm că lectura este darul de aur pe care îl au și că citind vor fi mai deștepți, mai puternici, mai bine pregătiți pentru provocările pe care le vor avea în viață. Cred că eforturile muncii depuse de personalul din bibliotecile municipale, de oamenii de cultură, de profesorii din țara noastră se reflectă in frumoasele generatii tinere pe care le avem, copii destepti, bine pregatiti, culti, apreciati inalt peste hotare.
De la bibliotecă am plecat la Liceul Mihai Eminescu. Am insistat să-i arât doamnei Firea care este crunta realitate de la această instituție. Am rugat-o sa ne ajute cu bani pentru reabilitarea acestui liceu. Vreau ca elevii care învață aici să vină cu plăcere la școală, să se simtă bine. Sunt multe școli care au nevoie de bani pentru reparații, probabil, în timp vom renova toate aceste instituții. Ne propunem să începem cu ”Mihai Eminescu”. Copiii de la școală ne-au așteptat cu pâine și sare. Până la urmă, au trăit și ei un pic de istorie, au văzut primarul Bucureștiului în vizită la liceul lor.
Apoi ne-am deplasat la magazinul designerilor de modă moldoveni aflat la parterul primăriei. A fost o acțiune prin care am vrut să îi promovăm și pe designerii locali, dar și un moment de destindere. Delegația de la Bucuresti, formată mai mult din doamne a intrat în magazin și au cumpărat diverse mărfuri. Doamna Firea și-a procurat un paltonaș și o eșarfă superbă.
Am mers si la Guvern. Ne-a primit domnul Vicepremier Iurie Leancă. Discuții bune, constructive. Doamna Firea nu este doar Primarul Bucureștiului, dar este și un fruntas al partidului de guvernământ. Astfel, discuțiile au ajuns în zona politicului, despre îmbunătățirea și accelerarea programelor dintre guvernul Moldovei și guvernul României.
După întâlnirea de laexecutiv, am luat prânzul împreună și ne-am despărțit. Ne-am propus să fim în legătură cât mai mult timp pentru ca să supraveghem implementarea acordului semnat.
Seara am luat cina cu ambasadorul Franței si sotia sa, unde au mai fost si alti diplomati, precum si delegația renumitului arhitect francez Alain Guilhot si consilierul municipal Ion Stefaniță cu soția. Mi-ar fi plăcut sa fie și soțul meu dar el a rămas acasă doborat de gripă. O gazdă minunată și o ambiantă extrem de calduroasă. Un dialog consructiv, care cu sigurantă va aduce beneficii municipalitătii si suport in dezvoltare. Visez ca simplu locuitor al orasului Chisinău, să reusim să organizăm festivalul luminilor, asa cum a reusit orasul Leon din Franta.
Am ajuns acasă obosită, dar mulțumită. Chișinăul va fi mai bogat. Va avea un prieten de nădejde doamna Firea și va beneficia de ajutorul Primăriei Municipiului București. Misiune realizată.
Miercuri
6.45: acelasi ritual matinal. Le-am mulțumit angajaților care au contribuit la succesul vizitei doamnei Firea. Flori. Am verificat poșta incarcată impreună cu minunata mea secretara, dna Maria, care e la primarie inca din timpurile regretatului primar Nicolae Costin. Am verificat repejor si poșta electronică și la 10.40 am plecat la matineul mezinei familiei. A fost primul ei matineu de primavara. Copiii sunt bogăția vieții. Este greu să redai ce simți când îți vezi fiica pe scenă dedicandu-ti poezii si cantece, alaturi de alti pici minunati. Cred că toți cei care au copii simt aceste momente cu adevărat speciale. Flori. La 12.00 m-am întors la primărie. Am felicitat angajatele municipialitatii cu ocazia zilei de 8 martie. Impreuna cu sindicatele, domnii vice primari Codranu si Grozavu am invitat ansamblul Plăiesii, care le-au făcut o dedicatie specială doamnelor, pe umerii cărora se tine primăria Chisinău. Cat de autentici sunt acesti artisti si cantecele lor! Am convenit că doamnele pot pleca acasă in a doua jumătate a zilei, pentru a se pregăti de sărbătoare.
Flori. Eu m-am intors in birou. Am semnat dispoziția prin care se va începe un amplu program de curățenie. Trebuie să avem grijă de oraș, așa cum avem grijă de casă. Curățenia de primăvară va fi cea înainte de Paște. Este momentul în care și natura renaște și ce e mai frumos decât un oraș verde și curat, unde să îți placă să te plimbi, să îți petreci timpul cu familia într-unul din parcurile superbe pe care le avem. Mi-aș dori ca toți oamenii să iubească Chișinăul, să îl păstreze curat și să aibă grijă de el. Este orașul nostru, în care ne creștem copiii, în care trăim și muncim. Așadar, start curățenia de primăvara.
Apoi m-am intilnint cu primărița și consilierii de la Țanțăreni și directorii intreprinderilor municipale. Am discutat problemele de pe agenda zilei si am convenit sa conlucram in buna intelegere, sprijinindu-ne reciproc. Au noroc cei de la Tantăreni de persoana careia i-au incredintat mandatul de primar.
Fară sa observ, am ajuns la ora 18.00 si mi-am dat seama că secretara mai e inca in anticameră, chiar dacă putea să plece la 12.30. Mi-a zis că nu merge acasă pană nu plec si eu. A fost o zi scurtă miercuri, am mers acasă la 18.30. Sotul mai e bolnav, dar parcă se face mai bine. Am avut grijă de el si fetele mele l-au răsfătat.
Joi
Astăzi fără ritual. Totusi este zi libera, ziua internationala a femeii. Si soarele a hotarat ca este sarbătoare. Serbam ziua cand femeile si-au capătat drepturile recunoscute. Oare de ce trebuia sa fie pierdute sau inexistente aceste drepturi?
Mă bucur ca am marele noroc să traiesc in timpurile cand sunt Om fiind femeie. Si fetele mele vor trai cu demnitatea unei fiinte implinite in viitor. Mai sunt multe de facut in societate la capitolul demnitate si respect, dar asta este misiunea noastră, a celor care trăim astăzi si avem noroc, să asigurăm ziua de maine, celor care nu au acest noroc, precum si celora ce vin din urma noastră.
Flori. Soțul s-a recuperat. Fetele mi-au facut un cadou, care după spusele lor l-au impachetat două ore, dar le-a reusit pană la urmă. Putin stingaci aranjamentul exterior al cutiutei, in schimb cu drag si mult suflet depus de fiice. Cătălina mi-a scris o poezie.
Am plecat intr-o vizită la Budesti. Dna primar Nina Costiuc mi-a arătat liceul si scoala primară. A muncit mult să reuseasca sa le aranjeze pe toate ca la carte. Desigur mi-a cerut ajutor pentru viitoarele proiecte necesare suburbiei. De altfel acest lucru demonstreaza ca este un primar, care nici in ziua de 8 martie nu uita de nevoile oamenilor, nu degeaba este la al 6-lea mandat. Am mers apoi sa ne intilnim cu o parte din consilierii locali (femei) si cu cele o sută de doamne din Budesti, care au facut istoria localitătii si sunt bunicile si străbunicile tinerelor generatii. Cat de senine erau privirile acestor doamne cu lumină in suflet, de parcă soarele de afară se reflecta in zambetele lor. M-am ales cu un buchet de flori, dar si cu un cos de ouă de casă din gospodaria primaritei.
Acasă mă astepta toata familia. Feciorul cu tanara si frumoasa sa sotie au venit in ospetie. Nora s-a apucat să facă zeamă. Bunica cu nepotelele aveau grijă de pisicile din ogradă. Intr-un cuvant forfotă de sărbătoare. 8 martie o zi minunată de primăvară!
Vineri
Fară ritual. Vacantă. Am lucrat sambăta trecută si azi ne odihnim. Toată familia, inclusiv motanii iau dejunul.
Am fost azi să mediez un conflict între un agent economic și Pretura Centru. Am discutat cu locuitorii din zonă, am ascultat toate părțile. În urma discuțiilor dintre cetățeni, autorități și agentul economic, am identificat și soluții. Am spus tuturor că trebuie să respectăm legea, trebuie să conlucrăm și să ne respectăm unii pe ceilalți. Luni vom avea un protocol semnat ca lucrurile să reintre în normal”.
Am luat prânzul cu ambasadoarea Suediei și am făcut o promenadă cu familia prin oraș. Mai tarziu am mers să prezint acest jurnalul săptamânal la Europa Liberă.