Linkuri accesibilitate

Igor Dodon: sper ca pe parcursul acestui mandat al dlui Putin problema transnistreană să fie rezolvată (VIDEO)


Președintele Moldovei în studioul Europei Libere de la Chișinău.

Un interviu cu Europa Liberă, realizat de Valentina Ursu.

„Sper ca pe parcursul acestui mandat la d-ului Putin să fie rezolvată una din problemele de bază cu care ne ciocnim noi, reunificarea țării, rezolvarea problemei transnistrene” a declarat președintele Igor Dodon, într-un interviu pentru Europa Liberă. Dodon l-a felicitat deja pe președintele rus Vladimir Putin pentru victoria clară în alegerile prezidențiale de duminică, o victorie pe care șeful statului moldovean o califică drept „importantă” pentru stabilitatea Rusiei, dar și pentru R.Moldova, pentru că s-au stabilit deja „contacte personale la nivel de președinți” care „au dat deja efecte pozitive”.

„Sper foarte mult că venirea d-ului Karasin [Grigori Karasin, adjunctul ministrului rus de externe] mâine la Chișinău” va ajuta la o normalizare a relațiilor și le nivelul guvernelor și parlamentelor. Dodon a precizat că a cerut încă din decembrie trimiterea unui reprezentant al ministerului de externe rus la Chișinău în acest scop.

Președintele Igor Dodon a mai declarat Europei Libere că din motive strategice partidele care au majoritatea în parlament vor opta ca alegerile generale să aibă loc în noiembrie. Dodon a explicat de asemenea că alegerile locale anticipate din Chișinău și Bălți, programate pentru 20 mai, au o miză „politică” importantă pentru scrutinul din noiembrie: „Cei care vor învinge sau vor obține un rezultat bun...au șanse mari pentru a avea un rezultat foarte bun în toamnă”, a spus șeful statului moldovean. El a promis în numele Partidului Socialiștilor (pe care l-a condus până a devenit președintele țării că în în timpul campaniei electorale „nu va fi geopolitică”, și nici nu vor fi invocate argumente „identitare”.

Președintele Igor Dodon crede că declarațiile simbolice de unire cu România semnate de mai mult de 100 de primării în ajunul Centenarului Unirii, pot avea și consecințe juridice, pentru că pe multe dintre ele s-a folosit ștampila oficială a primăriilor. „Situația s-a pierdut de sub control și consecințele pot fi foarte grave” a mai declarat Igor Dodon întru-un interviu cu Europa Liberă, în care a explicat motivul pentru care și acest subiect s-a aflat pe agenda ultimei ședințe a Consiliului Suprem de Securitate. Totodată, președintele ca calificat drept „provocare” manifestația organizațiilor unioniste, programată pentru 25 martie la Chișinău. Și a averitzat guvernul de la București, că „prin susținerea unor astfel de acțiuni, există riscul major a dușmanul numărul unu al Republicii Moldova , al moldovenilor să fie românii...eu acuma nu glumesc.” În opinia lui Dodon, Bucureștiul ar susține „tacit” unionismul, ceea ce ar putea face ca relațiile dintre R.Moldova și România să ajungă precum cele dintre Ucraina și Rusia. Mai mult, el crede că în Parlamentul României s-ar duce o „politică agresivă” pro unionistă.(Interviul integral în scurt timp pe pagina noastră de internet)

Opinia dvs.

Arată comentarii

AntiNostalgia – privind spre viitor

Zece documentare, zece dezbateri publice si mult mai multe reportaje despre trecutul comunist și viitorul țărilor și comunităților din Europa Centrală și de Est. „Cu cât privești mai departe în spate, cu atât vei vedea mai departe în viitor” (Winston Churchill)

XS
SM
MD
LG