Linkuri accesibilitate

Opoziția pro-rusă și președintele Dodon critică expulzarea diplomaților ruși, Marea Britanie o aplaudă


Parlamentul R. Moldova a respins joi cu voturile majorității dominate de PD cererea opoziției pro-ruse de audiere a ministrului de externe pe tema expulzărilor de diplomați ruși.

Parlamentul R. Moldova a respins joi cu voturile majorității dominate de Partidul Democrat cererea opoziției pro-ruse ca ministrul de externe Tudor Ulianovschi să fie audiat în privința expulzării unor diplomați ruși de la Chișinău într-un gest de solidaritate cu Marea Britanie.

Solicitarea fusese formulată de deputatul socialist Vladimir Țurcanu, care a spus că decizia guvernului condus de Pavel Filip, anunțată marți, ar fi încă un pas spre distrugerea „parteneriatului strategic” cu Federația Rusă. Cererea a fost sprijinită de Partidul Comuniștilor, al cărui lider, Vladimir Voronin, a spus că expulzările ar face parte din „jocuri geopolitice periculoase”.

În replică, liberalii din parlament au acuzat PSRM și PCRM că fac jocul Rusiei, iar deputatul Tudor Deliu, șeful fracțiunii PLDM, a spus că ar fi trebuit expulzați mai mulți diplomați ruși, nu doar trei.

În schimb, președintele Igor Dodon a deplâns joi din nou expulzările și a anunțat că ar putea merge încă o dată în vizită în Rusia.

Într-o postare pe Facebook, Dodon povestește conținutul unei discuții cu ambasadorul rus Farit Muhametșin, în care liderul moldovean și-a exprimat „indignarea față de expulzarea fără precedent a diplomaților ruși”, un gest pe care îl califică drept „sabotare deschisă, care prejudiciază interesele naționale ale statului”.

În opinia lui Dodon, decizia guvernului R. Moldova a fost luată în scopuri electorale – adică pentru a aduce Partidului Democrat voturile alegătorilor pro-occidentali.

Dodon a mai spus că a discutat cu ambasadorul Muhametșin o posibilă vizită de lucru a sa în F. Rusă, în a doua jumătate a lunii aprilie.

Mai devreme, ambasada Marii Britanii la Chișinău a salutat decizia guvernului R. Moldova de a expulza trei diplomați ruși ca răspuns la atacul cu agent neurotoxic asupra unui fost spion rus și a fiicei sale, petrecut în Anglia.

„Partenerii noștri au reacționat pentru că ne împărtășesc viziunea asupra pericolului reprezentat de Kremlin la adresa valorilor și securității noastre”, se spune în mesajul publicat la 28 martie pe Facebook.

Gestul guvernului moldovean fusese aplaudat miercuri și de ambasada Statelor Unite.

Vezi comentarii (1)

Acest forum a fost închis

AntiNostalgia – privind spre viitor

Zece documentare, zece dezbateri publice si mult mai multe reportaje despre trecutul comunist și viitorul țărilor și comunităților din Europa Centrală și de Est. „Cu cât privești mai departe în spate, cu atât vei vedea mai departe în viitor” (Winston Churchill)

XS
SM
MD
LG