Linkuri accesibilitate

„Orice clipă trăită este o șansă indispensabilă de fericire și speranță”


Ion Croitoru

Jurnalul săptămânal cu Ion Croitoru

Născut în 6 septembrie 1988 la Cărpineni, rainul Hâncești. Absolvent în 2014 al Facultății de sociologie și asistență socială a Universității de stat din Moldova. Primul loc de muncă a fost la Regia de transport electirc din Chișinău, timp de doi ani. În prezent este manager la asociația obștească Concordia. Proiecte sociale. Modrator la postul de radio Pro Mingir, și adminstrtor al site-ului Regional.md

Luni

Astăzi îmi număr faptele bune, iar în treacăt culeg primul mamei surâs. Timpul mă stresează și sunt nerăbdător să aflu ultimele noutăți și întâmplări din weekendul trecut. Un moment de excepție ce m-a surprins astăzi sunt rezultatele de la Eurovision 2018 ce a fost câștigat de reprezentanta Israelului, cântăreața Netta cu melodia ,,Toy’’, iar trupa DoReDoS i-a adus Moldovei locul 10 și cea mai bună prezentare scenică a piesei pentru care i s-a acordat „The buzz awards”.

Ajuns la serviciu molipsesc colegii cu dispoziție bună, apoi mă apuc de sarcinile trecute în agendă nu știu cum pentru alții însă pentru mine luni este o zi destul de dificilă.

Cuprind cu privirea acte, rapoarte, gândindu-mă în același timp la cărăușul ce a plecat să bucure beneficiarii centrului ,, Concordia. Proiecte Sociale’’ cu o masă caldă și din clipă în clipă mă va informa despre starea lor de sănătate, durerile și bucuriile pe care le trăiesc.

Ora 13:00, Iată aud și zgomote de copii, ce vin de la școală direct la centru, aici noi pregătim temele împreună, facem lucruri frumoase, iar eu mă străduiesc să le ofer și învățături pentru viață.

Ceasul arată ora 16:00, puțin obosit dar mulțumit de efortul depus astăzi părăsesc centrul și urc în autobusul ce se deplasează spre Mingir. Furat de gânduri aud o discuție interesantă,, Ai auzit, aseară a fost ziua cumătrei. A fost felicitată la Radio Pro Mingir... Mare noroc avem noi de postu' ista de radio și Ionel îi înțelegător și răbdător cu toată lumea.’’

În studiou mă așteaptă căștile de radio, pupitrul și ora 17:00 ce mă îndeamnă să spun: ,, Bună seara, dragi radioascultători, alături de voi este Ion și anunțăm programului nostru cu dedicații la Radio Pro Mingir’’. Și așa vocea mea nu încetează să bucure sufletele celor ce ne ascultă seară de seară până la ora 22:00.

Deci, am încheiat ziua, iar în drum spre casă fac bilanțul zilei. Liniștea nopții îmi va fi familia, mama cu bucatele ei gustoase și o vorbă frățească.

Marți

Succesul și odihna nu sunt pe aceeași undă, de aceea cine se trezește devreme, mai departe ajunge.

Urmează sa particip la un eveniment de o mare importanță pentru copiii și persoanele social-vulnerabile , beneficiari ai Centrelor din regiunea Centru ,, Concordia. Proiecte Sociale’’.

La drum mă însoțesc copiii din centrul social s. Negrea, ce am reușit să-i provoc cu deplasarea de astăzi. Așezați comod în transport, ochii descoperă noi sate, gospodari ce muncesc și natura ce ne urmărește drumul.

Destinația este raionul Ștefan Vodă, satul Tudora, unde are loc a II ediție a Festivalului pascal ,, Regional’’ cu genericul ,, Din lumină în lumină ’’ediția a ll-a.

Startul evenimentului a fost dat de vice-președintele A.O.,, Concordia. Proiecte Sociale ’’, doamna Viorica Matasă. Scenete, cântece populare, dansuri prezentate de colectivele artistice, iar decorul festivalului au fost tradiționalele expoziții cu hand-made.

La final organizatorii au înmânat participanților diplome, oaspeții bineveniți au primit simbolic un coș cu produse pascale , apoi cei prezenți au fost invitați la masa de sărbătoare pentru a servi sarmale și plăcinte calde.

Am avut marea ocazie să discut cu oaspeții festivalului, consilieri ai satului Tudora, domnul preşedintelui raionului Ştefan Vodă, Nicolae Molozea, și mulți alți reprezentanți ai satelor din împrejurime. Luându-ne rămas bun de la gazdă, plecăm mulțumiți că țara noastră continuă să promoveze activitățile dedicate grupurilor vulnerabile din comunitate.

În drum, copiii au fost foarte bucuroși deoarece au avut posibilitatea să iasă din rutina zilnică, ei și-au exprimat impresiile iar eu am rămas împlinit pentru că surpriza mi-a reușit.

Acasă ajung la 19:30, după un drum lung de 5 ore. Sunt nerăbdător, intru pe Facebook și postez pe pagina oficială Regional un articol ce conține informații, poze de la Tudora. Peste ceva timp apar comentarii și like-uri. Bucuria momentelor de astăzi a fost împărtășită și cu toți membrii familiei. În sfârșit primesc cel mai eficient medicament pentru astăzi, o noapte bine-meritată de odihnă.

Miercuri

Viața este ceva ce ți se întâmplă când nu poți dormi. Dimineața fericită o aduce pe mama cu îndemnul: ,,Hai Ionele, trezește-te ’’. Am deschis ochii și am văzut raiul, cum spunea un om înțelept:,, Fii pulbere sub pașii mamei tale fiindcă raiul este acolo unde calcă pașii ei.’’

Într-adevăr, ziua pare a fi norocoasă, în autobuz mi s-au adus mulțumiri pentru surpriza făcută unei doamne din comună din partea copiilor aflați în Italia, caree au transmis un mesaj de felicitare prin intermediul postului Radio Pro Mingir.

La centru, plăcerea meseriei duce la perfecțiunea muncii, astfel deschid calculatorul, verific poșta electronică și încep ședința cu angajații centrului discutând agenda săptămânală. Cărăușul mă anunță că majoritatea beneficiarilor îmi așteaptă vizita cu nerăbdare, iar eu voi fi receptiv la doleanțele lor, fiindcă beneficiarii sunt persoanele pentru care îngrijirile sociale la domiciliu le oferă liniște și speranță.

Activitatea cu copiii are ca temă ,,Modul sănătos de viață’’. Îndată îi organizez adresându-le întrebări pro- și contra-, apoi vizionăm un filmuleț despre alimentația corectă, viciile ce se răspândesc în societate, iar la finalul discuției, sarcina este realizarea posterelor cu un simbol ce reflectă tema de astăzi.

Afară timpul este potrivit pentru agrement și jocuri interesante: De-a v-ați ascunselea, telefonul stricat, joc cu fir elastic, distracții care din păcate nu se mai practică ca pe timpuri. Urmăresc și comportamentul copiilor unul față de altul și sunt bucuros că situația este sub control.

Ziua nu este lungă pentru cel ce muncește, la ora 16:30 sunt deja în studio. Puțin obosit, mă așez în fața calculatorului și zăresc un articol ce m-a lăsat șocat. Citesc despre o femeie de 29 de ani din Republica Moldova care a fost găsită moartă în Frankfurt, Germania. Potrivit presei germane, corpul neînsuflețit al victimei a fost descoperit în parc, acum o săptămână de un trecător care a ieșit la plimbare cu câinele. Forțele de ordine susțin că femeia a fost omorâtă, întrucât pe cadavrul acesteia au fost depistate urme de moarte violentă.

Totuși, îmi concentrez atenția și încep programul, muzică frumoasă, iar în a doua oră de emisie, informații despre desfășurarea sistematică a activităților informativ–educative pentru copii și părinți de către angajații Inspectoratului de Poliție Hâncești.

În următoarea pauză muzicală, primesc un apel telefonic, iar la celălalt capăt al firului aud vocea doamnei Domnica Dima, ce mă salută cu drag și din nou este plăcut surprinsă de melodiile noi ce răsună la postul de radio, spunându-mi „De unde le mai găsești, Ionele?”, iar eu îi răspund că internetul este unica sursă potrivită unde poți găsi orice. O clipă mă gândesc, oare orice post de radio este atât de ascultat și în același timp mă mândresc că totuși Radio Pro Mingir este mereu aproape de sufletul ascultătorilor.

Joi

Joi e ziua vizitelor săptămânale la beneficiarii centrului social din Negrea. Vizita noastră la domiciliu este cel mai bun lucru care li se poate întâmpla destinatarilor, iar scopul nostru principal este de a identifica problemele cu care se confruntă, de a le asculta doleanțele și de a-i ajuta cu un sfat și cu un îndemn de care aceștea se bucură nespus de mult. Mă bucur când reușesc să readuc zâmbetul pe fața celor ce au mai puțin ca noi, totuși viața-i scurtă, ca să zâmbești nu- ți i-a decât o secundă. Întors la serviciu primesc un apel telefonic din partea doamnei Diana Manoli, manager Programe voluntari de laasociația obștească Concordia, care îmi spune despre un training pentru dezvoltarea voluntariatului în rândul tinerilor la nivel local, planificat săptămâna viitoare cu o vizită de instruire a tinerei generații de voluntari pentru centrele sociale.

Am mers la Gimnaziul Serghei Anisei din localitate unde am discutat despre trainingul Dianei Manoli cu doamna directoare Liuba Donică, care a spusn că e nespus de fericită pentru că acest gimnaziul de la Negrea a fost ales pentru desfășurarea acestui eveniment. Marele beneficiu e că elevii gimnaziului sunt dornici să dezvoltd voluntariatul în sat, și au nevoie de informare și susținere.

Ajung la hramul comunei Cărpineni, mă opresc pe terenul sportiv. Startul l-au dat reprezentanții instituțiilor din sat, iar decorul au fost expozițiile meșterițelor noastre. Primarul comunei Ion Cărpineanu i-a felicitat pe localnici cu ocazia Zilei satului, dorindu-le bunăstare, fericire şi succese. Interpreții Vitalie Dani, Anișoara Puică, Nelly Ciobanu, Mihai Ciobanu au făcut mare veselie pentru locuitorii comunei.

Astăzi am realizat un reportaj pentru radio Pro Mingir avandu-i interlocutori pe locuitorii comunei Cărpineni. Am și ecouri de la sătenii mei. Ce poate fi mai frumos?!

Acasă mă simt și epuizat și emoționat dar în același timp cu o mare plăcere în suflet pentru că sunt mereu gata să dau o mână de ajutor și să realizez lucruri frumoase. Târziu aud și focurile de artificii de la sărbătoarea comunei și mă gândesc cât de frumoase sunt obiceiurile noastre care unesc moldovenii.
Vineri

A cincea zi a săptămânii, chiar și soarele îmi dă de știre că se apropie weekendul, iar astăzi trebuie să fac bilanțul săptămânii. În această dimineață chiar mi-am mai îndreptat privirea la schimbările din mai, zăresc pe undeva cireșii înfloriți, iarbă verde și îndată îmi imaginez un picnic cu familia. Viața e frumoasă dacă știi cum să o trăiești.

La centru, astăzi facem totalizările săptămânii și planificăm sarcini noi pentru săptămâna ce ne așteaptă cu noi provocări, schimbări, emoții, activități interesante, vizite, evenimente și multe de toate pentru profesia de asistent social- un actor în câmpul vieții sociale care, prin intermediul cunoștințelor, vocației si trăirilor noastre.

Ora 17:00 anunță din nou prezența mea și programul Radio Pro Mingir cu dor de casă, dor de-acasă, dor de neamul tău și de muzică frumoasă.

La ora 22:00 primesc un apel telefonic de-acasă, unde mama îmi spune că mă așteaptă cu nerăbdare. Surpriza îmi sunt nepoții cu care am petrecut o seară deosebită plină de voie bună, în același timp gândindu-mă că a mai trecut o săptămână care iarăși mi-a fost o încercare pentru suflet și rațiune și în care mi-am folosit înțelepciunea, răbdarea, iubirea, compasiunea, grija, sinceritatea și respectul pentru tot ce mă face să exist și să lupt în această viață.

Deasemenea sunt extrem de recunoscător doamnei Valentina Ursu, pentru posibilitatea de a-mi împărtăși emoțiile acestei săptămâni la Radio Europa Liberă, unde am încercat să arăt că munca purifică omul și îl formează, iar orice clipă trăită este o șansă indispensabilă de fericire și speranță.

Vezi comentarii (3)

Acest forum a fost închis
XS
SM
MD
LG