Linkuri accesibilitate

Fotografia unui asasinat care nu a avut loc (VIDEO)


 Arkadi Babcenko la sediul SBU din Kiev, 30 mai 2018
Arkadi Babcenko la sediul SBU din Kiev, 30 mai 2018

Ce se ascunde sub imaginea crudă a „morții” lui Arkadi Babcenko.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:57 0:00

Uciderea lui Arkadi Babcenko nu a avut loc.

Dar cu siguranță veți putea fi iertați dacă, în orele care au urmat primelor relatări din seara de 29 mai ați văzut cu coada ochiului o poză cu trupul său cu fața în jos într-o baltă de sânge, și ați tras concluzia că e o dovadă că un alt jurnalist rus a fost omorît.

Fotografia era un fals, și se pare că a făcut parte dintr-o înscenare despre care oficialități ale serviciilor de securitate ucrainene spun că a fost pusă la cale pentru a dejuca o tentativă de asasinare a lui Babcenko.

Nu se știe cine a făcut și regizat de fapt fotografia. Nu e nici măcar sigur că Babcenko e în acea poză.

Dar modul cum a apărut și a circulat în orele de după anunțarea falsului asasinat e un element cheie într-o operațiune, a unei operațiuni polițienești la care au luat parte un fost jurnalist, un parlamentar ucrainean și posibil mulți alții.

Fotografia a fost publicată prima dată pe pagina de Facebook a unui fost ziarist ucrainean, care spune că lucrează pentru o obscură organizație de consultanță cu sediul în zona Washington D.C.

A circulat rapid printre reporterii ucraineni și ruși - deși puține instituții de presă au ales s-o facă publică, în primul rînd din cauza conținutului ei crud.

Ievhen Lauer, reporterul care a publicat poza, a declarat Europei Libere în seara de 29 mai că a primit-o de la o sursă polițienească pe care a refuzat s-o identifice.

Lauer, care a lucrat pentru diverse instituții de presă ucrainene în trecut, a fost afiliat recent cu Trident Group LLC.

Compania are sediul în suburbia Arlington a Washingtonului, și spune că e specializată în „adunarea de informații, anchete și analize din domeniului apărării respectării legii, al prevenirii și rezolvării conflictelor, controlului riscurilor internaționale, plus protecția oficialităților executive și operațiuni speciale”.

Președintele companiei Trident, Iuri Koșkin, a confirmat pentru Radio Europa Liberă că Lauer a lucrat pentru Trident, dar a spus n-a știut nimic despre implicarea acestuia în operațiunea SBU menită să-i prindă pe presupușii asasini ai lui Bancenko.

Radio Europa Liberă a refuzat de asemenea să publice fotografia la apariția ei, nu numai datorită conținutului ei sîngeros, dar și din cauza semnelor de întrebare legate de sursa ei.

Semne de întrebare în plus au apărut cu privire la sincronizarea ei, din moment ce mai mai multe oficialități ucrainene, între care și un parlamentar, au spus că Babcenko a murit într-o ambulanță în drum spre spital, sugerînd că era viu când poza a fost făcută.

Într-o postare pe Facebook, parlamentarul Anton Herașenko a apărat secretul și operațiunea de amăgire pusă la cale de SBU, despre care a spus că „a avut loc pentru a evita chiar și cea mai mică posibilitate de scurgere de informații”.

„Acesta a fost motivul pentru care a fost făcută o fotografie a presupusei victime Arkadi Babcenko”, a scris Herașenko.

În 30 mai, după ce Babcenko a apărut la o conferință de presă și principalul serviciu ucrainean de securitate a dezvăluit operațiunea menită să-l aresteze pe presupusul adevărat asasin al lui Babcenko.

Lauer a refuzat să răspundă altor întrebări despre implicarea sa, răspunzînd doar cu emoticoane zîmbitoare.

Și nici n-a mai răspuns altor mesaje trimise lui pe Facebook.

În timp ce oficialitățile ucrainene au insistat că operațiunea a avut ca rezultat atît prevenirea asasinării lui Babcenko, cît și scoaterea la iveală a implicării serviciilor de informații rusești, înscenarea a fost condamnată de mulți dintre apărătorii libertății presei, care se tem de subminarea credibilității atît a agențiilor care apără respectarea legii, cît și a organizațiilor media.

„E nevoie de un singur caz din acesta ca să se pună la îndoială toate celelalte asasinate politice”, a spus într-o declarație oficială Christophe Delore, de la Reporteri fără frontiere.

Iar poza falsă a fost folosită deja de cel puțin un utilizator de Twiter pro-Kremlin în 30 mai, care a spus că nici alte fotografii nu sînt credibile - de exemplu cele ale salvatorilor numiți Căști Albe care-i ajută pe civilii din Siria devastată de război.

„Ucraina tocmai a avut întregul jurnalism, de-acum încolo să nu mai credeți niciodată în poze sau articole emoționale”, a scris utilizatorul identificat drept Antikaratel.

În declarația sa pentru presă, și în postările pe rețelele de socializare, Arkadi Babcenko, care s-a refugiat în Ucraina după ce a primit amenințări cu moartea în Rusia, nu a comentat deloc poza falsă.

Babcenko: Operaţiunea specială a fost pregătită timp de două luni
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:51 0:00

Dar i-a cerut iertare soției sale pentru situația în care a pus-o și i-a lăudat pe ofițerii SBU pentru felul în care au lucrat.

Ceva mai tîrziu, Babcenko a postat un mesaj pe Twitter în care și-a făcut clară opinia despre guvernul rus:

„Am promis să mor la 96 de ani, după ce am dansat pe mormântul lui Putin, și după ce am să-m fac un selfie pe un [tanc] Abrams pe bulevardul Tverskoi. Am să încerc să fac asta.”

Articol semnat de corespondentul Europei Libere Mike Eckel, tradus de Lucian Ștefănescu

XS
SM
MD
LG