Linkuri accesibilitate

Pavel Filip: presarea justiției pentru validarea alegerilor din Chișinău ar fi însemnat dosar penal


Pavel Filip, Moldovan PM, speaking at the U.S. Institute of Peace

Premierul moldovean, în vizită la Washington, sub tirul criticilor privind invalidarea alegerilor din Chișinău

Premierul Pavel Filip a declarat în timpul unei dezbateri la Washington că Guvernul său este afectat și el de decizia Curții Supreme de Justiție privind invalidarea alegerilor pentru postul de primar al Chișinăului. Dar Filip a afirmat că autoritățile politice nu aveau pârghii pentru a influența justiția.

Vorbind la dezbaterea găzduită marți de Institutul Păcii din Statele Unite, el a respins drept „pripite” concluziile că partidul său Democrat ar avea de câștigat în urma invalidării. Dimpotrivă, a acuzat opoziția care protestează în stradă că ar căuta să obțină „dividende politice” înaintea apropiatelor alegeri parlamentare.

Luni, Curtea Supremă de Justiție a invalidat alegerile din Chișinău, câștigate pe 3 mai de rivalul guvernării, pro-europeanul Andrei Năstase, liderul Platformei DA. Invalidarea a cauzat proteste de stradă. Năstase și aliata sa, Maia Sandu, lidera PAS, spun că puterea politică a presat judecătorii să invalideze scrutinul, de teamă că victoria opoziției în capitală o va întări înaintea parlamentarelor.

Pavel Filip a spus, însă, la dezbaterea de la Washington că și el are „multe întrebări” în legătură cu deciziile de invalidare, care ar arăta că „nu totul este bine în sistemul de justiție” în ciuda anilor de reforme.

„Nu văd logica acestor acțiuni (ale justiției) și cred că clasa politică folosește ceea ce s-a întâmplat în scopuri politice, pentru a acumula dividende înaintea alegerilor parlamentare care urmează să aibă loc la sfârșitul acestui an”, a spus Filip.

Primul ministru a spus că adevărații beneficiari ai deciziei Curții Supreme se vor vedea în curând. Presat de reprezentanți ai diasporei și de corespondentul Europei Libere, Mike Eckel, să precizeze pe cine are în vedere, primul ministru a evitat un răspuns tranșant. Dar Filip a spus că numai nu guvernul său are de câștigat de pe urma „acestei decizii nefericite”.

Ceva mai devreme, liderul PD, Vlad Plahotniuc, a respins în cuvinte asemănătoare, într-un interviu pentru portalul Timpul, afirmațiile că s-ar afla în spatele deciziei de luni a Curții Supreme de Justiție.

Tot în consonanță cu Plahotniuc, Filip a mai afirmat că, după verdictul primei instanțe de invalidare a scrutinulu,i a fost contactat de către „reprezentanți ai partenerilor externi” cu sugestia că autoritățile mai au timp să repare această decizie „catastrofală” în timpul examinării cauzei la Curtea de Apel.

Dar Filip spune că a respins orice intervenție. „Ce trebuie să fac eu ca prim-ministru..., să telefonez judecătorul, să merg în instanță?... Petru că dacă începi să faci presiuni asupra instanței de judecată, acesta automat este un dosar penal”, a spus Filip.

Opoziția afirmă, însă, contrariul, spunând că, în realitate, puterea politică ar fi forțat de la bun început justișia să invalideze scrutinul, încă din prima instanță.

Plahotniuc și PD au „strangulat democrația, prin intermediul unor judecători corupți”, a spus Năstase marți dimineața, în timpul unor noi proteste la Chișinău. El și Sandu au promis „continuarea luptei” pentru a opri ceea ce numesc „regimul micului dictator”, avându-l în vedere pe liderul PD.

Filip care este prim-vicepreședinte al PD a dat asigurări că Guvernul său va respecta libertatea de exprimare a celor care protestează în stradă contra invalidării alegerilor din Chișinău.

Însă, Filip a folosit dezbaterile de la Washington pentru a critica la rândul său opoziția, acuzând-o că ar denigra puterea în străinătate. Primul ministru a spus că a „obosit” de acuzațiile opoziției la adresa PD despre „capturarea” instituțiilor statului.

Previous Next

XS
SM
MD
LG