Linkuri accesibilitate

Propaganda rusă și-a ales drept grupuri-țintă comunitățile de români și basarabeni din diaspora (CheckMedia.ro)


Ziare de la București
Ziare de la București

Revista presei românești.

Într-o analiză apărută pe Contributors.ro, Armand Goșu face o radiografie explicată a ceea ce s-a întâmplat la Chișinău cu alegerile de primar al capitalei: un lucru fără precedent în spațiul ex-sovietic, adică anularea scrutinului fără să o fi cerut nimeni. „Nici măcar în Belarus, Kazahstan sau Federația Rusă nu s-a întâmplat ca instanțele de judecată să anuleze alegerile pentru că puterii nu i-a convenit rezultatul lor”, spune Goșu. El reia pas cu pas firul evenimentelor, pornind de la reținerea fostului primar liberal Dorin Chirtoacă în mai anul trecut, și insistă pe ciudățeniile deciziilor justiției. Contestația care a dus la anularea scrutinului câștigat de Andrei Năstase a fost depusă de contracandidatul său Ion Ceban, dar în afara termenului legal. Motivul avut în vedere de instanță, respectiv difuzarea pe rețele a unor îndemnuri de a ieși la vot au fost folosite de mai toți candidații inclusiv în alte în alegeri. Analistul atrage atenția că Vlad Plahotniuc nu se mai ferește să lase la vedere propria-i miză: alianța partidelor pro-europene din opoziție trebuie boicotată cu orice preț, de aceea tot cu orice preț Andrei Năstase trebuie ținut pe tușă. Intrarea lui în jocul politic a fost o surpriză de proporții pentru oligarhul care controlează scena politică (și nu numai) din Republica Moldova. Plahotniuc a publicat un interviu în publicația „Timpul” (despre care Goșu spune că este finanțată de guvernul de la București). Un interviu scris integral în cancelariile de la București, se înțelege că sub oblăduirea ministrului de externe Teodor Meleșcanu. Autoritățile din România îi susțin din două direcții pe unioniștii din Moldova, mai spune Goșu.

În „Adevărul”, la secțiunea de bloguri, Lulea Marius Dorin, care este și activist unionist, îi acuză direct pe liderii celor două formațiuni de opoziție că îi ignoră și chiar îi țin la distanță cu brutalitate pe unioniști. Andrei Năstase, spune el, se leapădă ori de câte ori are prilejul de România, deși are cetățenie română, probabil „din interes”. „Reprezentanţii forţelor unioniste, că or fi ei politicieni sau membri din societatea civilă, s-au plâns în ultimele zile pe motiv că Andrei Năstase este foarte violent, atât fizic cât şi verbal, şi că nu le permite ca la proteste să ia cuvântul şi aceştia”.

G4 media rezumă și trimite la varianta integrală a unei cercetări realizate de Nicolae Țîbrigan și publicate de portalul CheckMedia.ro, care monitorizează acțiunile de dezinformare din România și Moldova. A fost monitorizat timp ce șase luni portalul Sputnik, dovedintu-se că propaganda rusă și-a ales drept grupuri-țintă comunitățile de români și basarabeni din diaspora pentru a disemina neîncredere și a promova informații false și/sau parțial adevărate: UE este slăbită și destrămată, nu poate garanta drepturile românilor aflați peste hotare, care sunt exploatați de europeni; omul de afaceri american George Soros și Statele Unite sunt blamabili. Ucraina lichidează școlile cu predare în limba română ș.a.m.d.

XS
SM
MD
LG