Linkuri accesibilitate

Indicele „covrig” (Daniel Gorgonaru/blog Adevărul)


PSD-ul , marea problemă a României actuale (Ioana Ene-Dogioiu/ziare.com).

O analiză ziare.com bazată pe presa internațională informează despre un personaj mult discutat în ultima vreme: fostul șef de campanie al președintelui american Donald Trump, Steve Bannon. Acesta, se scrie pe site-ul amintit, a pus bazele unei fundații care „va strânge bani pe care ii va distribui formatiunilor populiste pentru a se promova in tarile in care activeaza”. „The Movement" (Mișcarea) isi doreste sa fie un „catalizator” al tuturor formatiunilor de dreapta din interiorul Uniunii Europene prin care acestea sa fie finantate in campaniile pentru alegerile europarlamentare de anul viitor, în care partidele populiste ar urma să ocupe 30% din locurile din parlamentele naționale. Numai că, arată această analiză, „A existat un val de discuții și dezbateri în jurul noului proiect politic al lui Steve Bannon în Europa, dar există (și) multe semne că liderii politici din UE au devenit mult mai atenți și s-au pregătit să reziste tehnicilor de manipulare venite dinspre Moscova și puse în practică de un american”.

Comentariul publicat de Daniel Gorgonaru pe blogurile Adevărul vorbește despre indicele „covrig”. În fapt, e o analiză politică încărcată de ironie le adresa prim ministrului Viorica Dăncilă, care și-a făcut bilanțul la șase luni al mandatului și totul a fost prezentat feeric: puterea de cumpărare a românilor ar fi crescut spectaculos. Comentatorul nu împărtășește concluzia și, ca să se facă înțeles, apelează la parafrazarea comică a unui promo folosit de o firmă de fast-food. Despre cine e vorba e lesne de înțeles, pentru că puterea de cumpărare e măsurată în... hamburgeri Big Mac. Daniel Gorgonaru îi propune doamne Dăncilă ceva mai pe înțelesul domniei sale: să măsurăm în covrigi. „DOAMNA DĂNCILĂ, VĂ ANUNŢ CĂ PRIN MĂSURILE ECONOMICE PE CARE LE-AŢI LUAT AŢI REUŞIT SĂ FACEŢI COVRIGUL DE UN LEU SĂ COSTE 1,50 LEI. Practic, în loc de trei covrigi pe zi, un român se va mulţumi să mănânce doi”. „Dacă doamnei prim-ministru nu-i place calculul în covrigi, îi pot oferi date şi în alte variante, precum hot dog-ul. La Ikea, celebrul hot dog de 1 leu s-a făcut 1,5 lei. Rezultatul e acelaşi: în loc de 2.366 (aprilie 2017), mai poţi cumpăra 1.808,6 (iulie 2018). Dacă asta e marea gândire economică a eminenţei cenuşii Darius Vâlcov (vicepremier), va fi vai de capul nostru”.

Ioana Ene-Dogioiu (ziare.com) enunță unul din laitmotivele comentariilor politice: liderul social-democrat Liviu Dragnea este marea problemă a României în clipa de față. Fals, spune ea. Marea problemă este PSD-ul care nu e foarte departe să fie condus de altcineva mai abil, de pildă de Victor Ponta. Barca lui Dragnea tot se va scufunda la un moment dat, prin situația lui juridică și chiar prin greșelile pe care le-a făcut și continuă să le facă. Fostul premier Ponta însă, observă jurnalista, conduce un partid nou, Pro România, dar totuși evită să atace frontal PSD-ul, ca și cum și-ar cam pregăti terenul pentru o întoarcere acasă triumfală. De adăugat și situația proastă a opoziției: un Partid Național Liberal în care grupările se bat deja pentru locuri pe listele de candidaturi la parlamentare, Uniune Salvați România și un partid nou condus de Dacian Cioloș care încă nu reprezintă certitudini.

XS
SM
MD
LG