Linkuri accesibilitate

Ludmila Savciuk: „Trolii pro-Putin sunt mult mai bine plătiți decât medicii sau profesorii din Rusia” (VIDEO)


Ludmila Savciuk, după o ședință a tribunalului din St. Petersburg, iulie 2015
Ludmila Savciuk, după o ședință a tribunalului din St. Petersburg, iulie 2015

Un interviu cu jurnalista care a reușit să se infiltreze în „fabrica de troli” a Kremlinului

Așa-numitele „fabrici de troli” din Federația Rusă au fost recunoscute drept o amenințare la adresa democrațiilor vestice atât de Uniunea Europeană cât și de Statele Unite. O armată de troli ruși folosește spațiul cibernetic pentru a promova Rusia și a lupta împotriva opoziției politice din Rusia și a Occidentului.

Dacă în urmă cu câțiva ani făcea vâlvă vestea că în Sankt Petersburg sute de tineri răspândesc zi și noapte în spațiu virtual mesaje propagandistice pro-Putin și anti-Vest, fie pe bloguri, fie în comentarii pe paginile celor mai influente publicații online, fie pe Youtube sau pe rețelele de socializare, astăzi se știe că aceste incubatoare de intoxicare mediatică s-au înmulțit pe teritoriul marelui vecin de la răsărit al Uniunii Europene. Productivitatea „fabricilor de troli” și-a dat măsura în timpul alegerilor, fie că vorbim de alegerile din Federația Rusă, de cele din Azerbaidjan, de cele din Franța sau din Statele Unite.

„Uniunea Europeană trebuie să stopeze această propagandă, care are loc chiar pe teritoriul său, căci este foarte periculoasă”, spune într-un interviu cu Europa Liberă bloggerița rusă Ludmila Savciuk. Cunoscută pentru activismul său anti-Putin, Savciuk, care conduce o organizație ce luptă împotriva propagandei, a reușit să se infiltreze și să lucreze o vreme la Agenția de Cercetare pentru Internet (denumirea oficială a „fabricii de troli” din oraș) și, după ce a înțeles ce se întâmplă, a dat instituția în judecată. Deși guvernul rus a negat mereu existența acestor operațiuni, în anul 2016 o instanță din Rusia i-a dat dreptate Ludmilei, și i-a acordat… o rublă drept daune simbolice.

Ludmila Savciuk despre „fabrica de troli” a lui Putin
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:07 0:00

Europa Liberă: Ludmila Savciuk, cât de cunoscut este în Sankt Petersburg faptul că există în oraș o așa numită „fabrică de troli”?

Ludmila Savciuk: „Fabrica de troli din St Petersburg nu este chiar așa, un loc neștiut de nimeni, incognito și unde se lucrează pe ascuns. Nu. Clădirea este bine-cunoscută. Acolo lucrează non-stop sute de oameni, foarte tineri, cu vârste în jurul a 20 de ani, studenți care fie abia și-au terminat studiile, fie sunt pe final cu studiile masterale. În urmă cu trei ani, am fost acolo pentru a vedea exact cum se lucrează și dacă există vreo posibilitate să oprim ce fac acești tineri acolo. ”

Europa Liberă: Cum ați reușit să lucrați la fabrica de troli din St Petersburg, câtă vreme aveți un profil anti-Putin foarte cunoscut în Rusia?

Ludmila Savciuk: „Au făcut de-a lungul timpului mai multe greșeli. Eu am fost al treilea jurnalist care a reușit să intre acolo și să lucreze sub acoperire. Dar chiar și cetățeni de rând au putut avea acces acolo sau să sune și să afle informații. La început a fost o organizație mică, dar în timp a crescut la dimensiunile uriașe pe care le știm azi, un loc unde lucrează sute de oameni, într-o clădire emblematică pentru oraș. În orice caz, între timp sunt mai multe astfel de „fabrici” pe teritoriul Federației Ruse.”

Europa Liberă: Și cum privesc cetățenii de rând din St Petersburg o astfel de instituție?

Ludmila Savciuk: „Pentru mine, personal, este o rușine. Dar există oameni care sunt mândri, căci consideră că lucrează pentru președinte și pentru Rusia. Se consideră patrioți.”

Europa Liberă: Și, exact, care este activitatea acestor oameni?

Ludmila Savciuk: „Scriu zi și noapte. Scriu comentarii, articole pe bloguri, răspândesc informații pe rețelele sociale. Există în fiecare cameră un supervizor care controlează totul și se asigură că target-ul zilnic este atins.”

Europa Liberă: Și cum sunt plătiți?

Ludmila Savciuk: „Sunt mult mai bine plătiți ca medicii sau profesorii din Rusia. Salariul lunar este în jur de 40 000 de ruble, adică în jur de 750 de dolari americani.”

Europa Liberă: Fac o treabă excelentă, dacă ne gândim că UE a simțit nevoia să răspundă și să înființeze o unitate (STRATCOM) a cărei sarcină este tocmai să contracareze intoxicarea si propaganda mediatică a trolilor ruși. Credeți că abordarea UE este potrivită? Rezultatele sunt mulțumitoare?

UE ar trebui să stopeze rapid această propagandă pentru că este foarte periculoasă...

Ludmila Savciuk: „UE ar trebui să stopeze rapid această propagandă pentru că este foarte periculoasă. Și eu fac același lucru ca experții de la STRATCOM. Simplul fapt că oamenii pot afla că ceea ce citesc este propagandă, este deja un pas important pentru curățarea spațiului public, pentru limpezirea apelor, ce este informație reală și ce este inventat sau scris cu un anumit scop. Nici eu, nici STRATCOM nu putem opri trolii, dar putem să îi informăm pe cititori, să ii facem atenți cu privire la aceste informații false și manipulatoare. Am văzut că Youtube și Facebook au blocat o serie de conturi ale unor troli, iar asta este deja un progres important. De asemenea, Google șterge căutările motoarelor lor de căutare. Faptul că SUA a recunoscut că este o problemă, este un mare pas înainte.”

Europa Liberă: Ce faceți Dvs. pentru a opri propaganda? Ca jurnalist, ca blogger? Vă simțiți viața amenințată?

Ludmila Savciuk: „Eu am dat în judecată fabrica de troli, pentru a face publicul conștient de activitatea care se desfășoară în fabrica de troli, pe lângă care oamenii trec zi de zi. Dacă îmi e sau nu amenințată viața? La această întrebare nu știu cum să vă răspund…”

XS
SM
MD
LG