Linkuri accesibilitate

Nume de cod: Detention Site Black


Nume de cod: Detention Site Black
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:01:13 0:00

Patrik Titiun: CEDO confirmă existența unei închisori secrete CIA pe teritoriul României.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:26 0:00
Link direct

În cazul Al Nashiri împotriva României, CEDO face lumină în controversatele acuzații privind închisorile secrete ale CIA de pe teritoriul României. Cetățeanul Abd Al Rahim Husseyn Muhammad Al Nashiri a acuzat România că a colaborat cu CIA (Central Intelligence Agency, SUA) în cadrul unui program care consta în transportul și torturarea unor presupuși teroriști. Al Nashiri s-a plâns la CEDO și că România nu a investigat în mod serios cazul său. CEDO a condamnat recent România la plata a 10.000 de euro si recomandă autorităților române să finalizeze rapid investigația în cazul Al Nashiri și să pedepsească persoanele responsabile.

În vârstă de 53 de ani, Abd Al Rahim Husseyn Muhammad Al Nashiri este un cetățean saudit de origine yemenită. Condamnat la moarte, el este încarcerat în închisoarea de maximă siguranță din Guantánamo Bay, Cuba, care aparține Statelor Unite.

Al Nashiri a fost unul dintre cei trei așa numiți „deținuți de mare valoare” (high-value detainees-HVD) încarcerați în SUA după ce președintele Bush a lansat „războiul împotriva terorii” ce a urmat atacurilor din septembrie 2001.

Capturat în Dubai în octombrie 2002, el a fost acuzat că a participat, în 2000, la atacul asupra navei americane USS Cole în portul Aden (Yemen) și, în 2002, asupra petrolierului MV Limburg ancorat în același golf.

Procurorii militari americani au cerut pedeapsa capitală în anul 2011.

Investigațiile CEDO au relevat faptul că, după ce a fost capturat, Al Nashiri a fost ținut în închisorile secrete ale CIA din Afghanistan și Thailanda, și apoi mutat în Polonia într-unul din „locurille negre” („black sites” ) în December 2002. A rămas acolo până în iunie 2003, fiind transferat ulterior în România (2004-2005) și Guantánamo Bay în septembrie 2006.

Într-o mărturie făcută în fața Comitetului Internațional al Crucii Roșii, în 2006, Al Nashiri spune că timp de o lună a fost interogat în timp ce era legat de picioare și suspendat cu capul în jos, că a fost inchis într-o cutie timp de o săptămână și că a fost izbit de ziduri. În 2004, când a ținut o grevă a foamei și era pe punctul de a colapsa, ar fi fost hrănit pe cale rectală.

În 2012 România a lansat o investigație în acest caz, nefinalizată și nefăcută publică însă.

„În cazurile Abu Zubaydah versus Lithuania si Al Nashiri versus Romania CEDO confirmă complicitatatea României și Lituaniei la programul închisorilor secrete CIA. Curtea consideră că România și Lituania se fac vinovate de a autoriza existența pe teritoriul lor a unor închisori secrete”, spune Patrik Titiun, şeful de cabinet al președintelui CEDO.

„Cele două persoane care au depus plângeri la CEDO au fost încarcerate și torturate în aceste închisori secrete. Iată de ce, CEDO le-a dat dreptate celor doi petenți și au obligat România și Lituania să le plătească fiecaruia daune în cuantum de 10 mii de euro. CEDO a decis că România se face vinovată de complicitate cu CIA și că a violat articolele 3, 5, 8 și Protocolul 6 ale Convenției pentru Drepturile Omului (interzicerea torturii, dreptul la libertate și siguranță, dreptul la respectarea vieții private, dreptul la un proces corect, dreptul la viață, abolirea pedepsei cu moartea )”, mai declară Tiutiun pentru Europa Liberă.

Abd Al Rahim Husseyn Muhammad Al Nashiri, riscă în Statele Unite pedeapsa capitală fiind acuzat de acte de terorism. CEDO nu a putut discuta direct cu Al Nashiri, pentru că el se află încă încarcerat pe teritoriul SUA, ca atare a fost nevoită să stabilească faptele din diverse alte surse, între care martori și un raport al Senatului american publicat în anul 2014 cu privire la tortura în închisorile americane.

Potrivit judecătorilor CEDO numele de cod al închisorii secrete CIA din România era Detention Site Black („Locul de detenție negru”). Închisoarea a fost operațională între septembrie 2003 și noiembrie 2005. Al Nashiri a fost încarcerat acolo pentru un an și jumătate. „Autoritățile locale erau la curent cu faptul că Al Nashiri este subiectul unor tratamente contrare Convenției pentru drepturile omului”, spun judecătorii Curții de la Strasbourg.

Mai mult, „Romania a fost de acord cu transferarea deținutului într-o altă închisoare secretă din Afghanistan (cu numele de cod „Detention Site Brown”) si in Lituania (cu numele de cod „Detention Site Violet”)”, arată judecătorii.

Într-o hotărâre reentă, CEDO a obligat România să îi plătească lui Al Nashiri 10.000 de euro drept daune morale. De asemnea, judecătorii Curții recomandă autorităților române să finalizeze rapid investigația în cazul Al Nashiri și să pedepsească persoanele responsabile. De asemenea, CEDO așteaptă de la România să ceară SUA asigurări că sentința de condamnare la moarte a lui Al Nashiri nu va fi executată niciodată.

XS
SM
MD
LG