Franco Frattini, reprezentantul președinției italiene a OSCE pentru reglementarea transnistreană, a înmânat luni la Tiraspol primele numere de înmatriculare auto cu design neutru pentru mașinile transnistrene, în prezența negociatorilor șefi de la Chişinău și Tiraspol și a reprezentanților din formatul 5+2.
Mașinile cu numere de înmatriculare transnistrene pot circula în traficul internațional începând din 1 septembrie.
Condiția este obținerea unor plăcuțe de înmatriculare neutre eliberate de autoritățile Republicii Moldova.
Cele două puncte de eliberare a acestor plăcute au fost inaugurate într-un cadru festiv în 1 septembrie în două orașe din stânga Nistrului – Tiraspol și Râbnița.
Frattini a salutat faptul că Tiraspolul și Chişinăul au reușit lucreze în comun pentru a deschide aceste puncte, subliniind că acest lucru „va îmbunătăți viața oamenilor de pe cele două maluri ale Nistrului”.
Lunii au primit plăcute de înmatriculare primele trei persoane, pentru două mașini și o motocicletă.
După cum transmite corespondentul nostru la Tiraspol, Frattini a spus că speră „să întâlnească aceste numere la Roma”. Pe de altă parte, beneficiarii spun că încă nu li s-a spus cât îi va costa această reînregistrare.
Înregistrarea electronică pentru a primi numere neutre a fost deschisă pe data de 1 septembrie, iar în acest moment există deja peste 2000 de cereri pe această listă.
Responsabilii de la Chişinău și Tiraspol au evitat să spună care sunt costurile pentru eliberarea unei plăcute de înmatriculare neutre și nici care va fi nota de plată pentru cei care o vor solicita. Punctele de înregistrare de la Tiraspol și Râbnița vor începe să lucreze la capacitate deplină din 15 octombrie.
Decizia cu privire la deschiderea accesului la traficul internațional pentru mașinile transnistrene a fost adoptată pe 24 aprilie și a fost salutată din start de participanții la negocierile în formatul 5+2 ca fiind un pas de apropiere dintre Chişinău și Tiraspol, însă a fost criticată de reprezentanți ai societății civile de la Chişinău care consideră că astfel Republica Moldova a cedat către regiunea separatistă încă un atribut al suveranității.