Gheorghe Cojocaru: „Zilele trecute, președintele ucrainean Petro Poroșenko a denunțat printr-un decret Acordul de prietenie, colaborare și parteneriat cu Federația Rusă, încheiat în 1997, punând punct unui proces de revizuire a relațiilor foarte apropiate și privilegiate până în 2014 cu autoritățile de la Moscova. În tratatul denunțat de președintele ucrainean erau consfințite hotarele dintre cele două țări în conformitate cu linia de demarcație moștenită de la Uniunea Sovietică. Odată cu denunțarea lui, această chestiune a granițelor ruso-ucrainene și a prieteniei între cele două țări, compromisă în urma anexării Crimeii și războiului din estul Ucrainei, rămâne absolut deschisă și generatoare de neliniște și în plan bilateral, și în plan regional.”
Europa Liberă: Cine și cu ce se va alege odată cu renunțarea la acest tratat?
Semnificația unei rupturi totale în relațiile dintre cele două state slave vecine...
Gheorghe Cojocaru: „Înainte de toate, merită reținută observația unor experți în domeniul raporturilor bilaterale ruso-ucrainene, precum că acordul din 1997, intrat în vigoare în 1999, în contextul actual al evoluțiilor își pierduse practic valoarea. Menținerea lui în vigoare în continuare, ca un instrument al dreptului internațional, putea fi utilă mai mult din perspectiva unei viitoare reglementări a relațiilor dintre guvernele de la Kiev și Moscova. Denunțarea acordului ca o consecință a colapsului amiciției de altădată ruso-ucrainene este un gest fără precedent în spațiul post-sovietic, având semnificația unei rupturi totale în relațiile dintre cele două state slave vecine. Denunțarea acordului care privează de o bază juridică ambele țări în disputa lor bilaterală este o dovadă evidentă a adâncirii crizei din această parte a Europei.”
Europa Liberă: Pentru denunțarea acestui tratat era necesar ca una dintre părți să anunțe că iese din el până la finele lunii octombrie, pentru ca acest document să nu-și prelungească valabilitatea din primăvara anului viitor. Petro Poroșenko anunța că Ucraina a făcut acest pas înarmată și protejată din punct de vedere juridic. Liderul de la Kiev mai sublinia că acest document a devenit anacronic din cauza comportamentului Rusiei față de Ucraina după anexarea Crimeii. Ce evoluții anticipați Dvs. ca istoric după denunțarea acestui tratat?
Gheorghe Cojocaru: „Pe o linie descendentă în toate domeniile – politic, economic, social, cultural – Ucraina probabil își va aprofunda cursul spre distanțarea de Rusia și apropierea de structurile euroatlantice, iar Rusia riscă să se confrunte cu o nouă situație politică și geopolitică în vecinătatea nemijlocită a frontierelor sale.”
Europa Liberă: Îl citez pe președintele Petro Poroșenko, care declara că Ucraina rupe ultimele legături cu trecutul sovietic. Ce impact ar putea avea denunțarea tratatului ucraineano-rus asupra Republicii Moldova?
Gheorghe Cojocaru: „Autoritățile de la Chișinău, după cum declară, urmează cursul integrării europene și bunelor relații cu toți vecinii mai apropiați și mai îndepărtați, curs care nu ar trebui să fie în funcție de ceea ce se denunță la Kiev sau în altă parte. Mai curând, cursul de mai departe al Republicii Moldova va depinde de votul cetățenilor la alegerile parlamentare de anul viitor.”