Linkuri accesibilitate

Cît poate dura extrădarea Alinei Bica și Elenei Udrea din Costa Rica


Interpolul le-a arestat pe cele două foste oficialități condamnate la închisoare în România.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader crede că România poate obține extrădarea Elenei Udrea, fostă ministră a Dezvoltării (2008-2012) și a Alinei Bica, fosta procuroare șefă a cadrul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata și Terorism (2013-2014).

Cele două au fost condamnate în România la pedepse cu închisoarea, în absența lor, fiindcă ambele au plecat în Costa Rica unde au și cerut azil politic.

Acum două săptămîni, Udrea, feblețea fostului președinte Traian Băsescu a născut în Costa Rica un copil, care a primit în mod automat cetățenia acestei țări.

Avocatul Elenei Udrea Veronel Rădulescu susține că ar fi „zero șanse”, ca aceasta să fie extrădată, fiincă legislația din Costa Rica interzice separarea mamei de copil.

Pe de altă parte, Alina Bica, acuzată de favorizarea infractorului ar putea scăpa de pedeapsă, fiindcă fapta nu este prevăzută în codul penal al acestei țări din America centrală.

Cele două au fost arestate, după o alertă a Interpol cerută de România după condamnarea lor la închisoare în această vară, când Elena Udrea a primit 6 ani, iar fosta procuroare 4.

Extrădarea lor e problematică dacă ținem cont de precedentele situații. Apoi, există două obstacole: Udrea și Bica au primit azil provizoriu, iar între România și Costa Rica nu există acord reciproc de extrădare.

Spre exemplu, pentru un fost director al Căilor Ferate Române, Mihai Necolaiciuc, acuzat pentru o serie de fapte de corupție și care s-a refugiat în Statele Unite, țară care are relații preferențiale cu România, au fost necesari trei ani pentru trimiterea lui în țară.

Fostul deputat PSD, Sebastian Ghiță, aflat la Belgrad de mai bine de un an va rămâne sub protecția autorităților sârbe care au refuzat extrădarea.

În același timp, partidele din arcul de guvernământ din România pregătesc de mai multă vreme formule pentru grațiere sau chiar amnistie și în funcție de perioada pentru care ar putea funcționa soluțiile de scăpare a infractorilor, e posibil ca Udrea și Bica să intre sub această umbrelă.

Aflate deocamdată în custodia Autorității de Investigații Judiciare din Costa Rica, cele două așteaptă să fie eliberate condiționat, puse sub control judiciar sau în arest la domiciliu. Dar atât Udrea, cât și Bica știu că extrădarea lor e complicată, chiar dacă nu imposibilă, așa cum spunea avocatul celei dintâi.

Politigraf

XS
SM
MD
LG