Linkuri accesibilitate

„Președintele trebuie să refuze revocarea procurorului general și să riște suspendarea” (A.Pora/Revista 22)


Zuare de la București.

Revista presei românești

Presa ia act că a început o săptămână decisivă. Se vor lua decizii privind componența guvernului și se așteaptă deznodăminte sau clarificări la tensiunile din coaliția de guvernare. Totuși, Dan Tăpălagă scrie pe g4media că mai degrabă așa pare.

Tevatura remanierii pe care ar urma să o discute Partidul Social-Democrat miercuri la Comitetul executiv, se rezumă de fapt la obsesia lui Liviu Dragnea de a-l îndepărta din guvern pe ministrul justiției Tudorel Toader, în primul rând pentru că nu a dus până la capăt misiunea unei ordonanțe de urgență privind grațierea și amnistierea (sa) și, mai nou, pentru că e cineva numit de ALDE, iar Călin Popescu-Tăriceanu îi scoate peri albi în ultima vreme.

Potrivit lui Mircea Morariu de la Contributors.ro, Tăriceanu dă impresia că e în căutarea febrilă a unui motiv de „divorț” de PSD și de Dragnea.

Un nou titular la justiție va executa pe loc solicitările lui Dragnea în privința modificării legislației penale...

Iar un alt ministru ALDE, Teodor Meleșcanu de la MAE, semnalizează cam la fel: nu prea mai vrea „să fie umbra” premierului Viorica Dăncilă în vizitele în străinătate și manifestă o „independență suspectă”. Un nou titular la justiție va executa pe loc solicitările lui Dragnea în privința modificării legislației penale. Așa că deocamdată liderul ALDE se opune la schimbarea lui Tudorel Toader. Poate pentru că, arată tot Dan Tăpălagă, se teme că, acceptând, i-ar pune lui Dragnea un buzdugan prea puternic în mână, pe care nu va ezita să-l folosească la un moment dat inclusiv împotriva sa.

„De ce trebuie amnistie? De ce trebuie revizuire? De ce trebuie alungat Augustin Lazăr? Asaltul fără precedent asupra Justiției se bazează pe niște manipulări perfect conduse spre statutul de obsesii naționale axiomatice, chiar dacă nimeni nu a dovedit vreodată nimic ilegal în privința lor”. Întrebările îi aparțin Ioane Ene-Dogioiu, de la Ziare.com. Protocoalele mult invocate dintre DNA și SRI nu aveau cum să producă efecte nelalocul lor, explică jurnalista. Un protocol este doar consemnarea unui mod de lucru, e un document administrativ, necum cu valoare normativă.

E ca și cum doi soți stabilesc printr-un protocol ulterior căsătoriei cum își împart treburile în familie, fără ca prin asta să adauge Codului civil. Decizia, precizează Ioana Ene-Dogioiu, a fost dintotdeauna a judecătorului, care putea și poate admite sau respinge ca probă o înregistrare realizată în baza faimoaselor protocoale. De altfel, jurnalista crede că manipularea e deja dovedită: există un protocol (cel încheiat în 2016 între Inspecția judiciară și SRI) care nu numai că n-a fost demonizat, dar semnatarii lui au fost chiar recompensați cu prelungirea mandatelor.

Va urma cel mai dur raport MCV de până acum...

Numai că situația stă să explodeze în obrazul României, arată Andreea Pora în Revista 22. Va urma cel mai dur raport MCV de până acum, apoi rezoluția, probabil cu sancțiuni, din Parlamentul european, programată pe 14 noiembrie în ciuda pledoariei „contra” a președintelui Klaus Iohannis, și preluarea președinției Uniunii Europene în acest hal. Pora crede că președintele Klaus Iohannis trebuie să acționeze urgent, pentru că celelalte instituții ale statului s-au predat deja: Curtea Constituțională, Avocatul poporului, Inspecția judiciară. Președintele trebuie să refuze revocarea procurorului general Augustin Lazăr, care a fost umilit pe nedrept în raportul ministrului de justiție, și să riște suspendarea. Dacă va surveni, are toate șansele să doboare actuala majoritate parlamentară exact la momentul referendumului de suspendare.

XS
SM
MD
LG