Linkuri accesibilitate

„Nu știm să căutam decât răul. Rău căutam, rău găsim” (Mihaela Miroiu / Ziare.com)


Ziare de la București
Ziare de la București

Revista presei românești.

Publicația Sinopsis difuzează un interviu cu șeful misiunii OSCE în Republica Moldova, Claus Neukirch, care deține această funcție din luna septembrie. Oficialul găsește că negocierile pentru reglementarea situației din Transnistria sunt într-un mare progres, în special la nivelul încrederii între partenerii de dialog. De altfel, în opinia sa, planul în opt puncte stabilit de comun acord pentru anul în curs e aproape finalizat.

„Există progrese în mai multe domenii în care lucrurile erau blocate timp de peste două decenii. Podul de la Gura Bîcului este redeschis după 26 de ani. Am discutat despre plăcuțele de înmatriculare mai mult de 20 de ani și acum există posibilitatea pentru șoferii din Transnistria de a folosi plăcuțele de înmatriculare neutre pe întregul continent. Situația școlilor cu grafia latină este stabilă cred ca niciodată în ultimele două decenii”, spune Neukirch, care este adeptul reglementării prin acordarea unui statut special pentru Transnistria în cadrul Republicii Moldova.

În consecință, pledează pentru „reconcilierea cu trecutul, recunoașterea reciprocă a pierderilor, suferințelor, capacitatea de a privi înainte (care) ar ajuta ambele părți să se apropie”. Frustrările cetățenilor de pe ambele maluri ale Nistrului ar trebui compensate îmbrățișând treptat acestă viziune. Ceea ce s-a realizat, și e privit uneori în Republica Moldova ca o suită de cedări, reprezintă în opinia șefului misiunii OSCE la Chișinău o situație de tipul win-win, în care toate părțile au de câștigat.

Ioana Ene-Dogioiu a stat e vorbă cu profesorul universitar Mihaela Miroiu despre situația politică din România. Miroiu vorbește despre un veritabil „viol politic asupra statului de drept, fără precedent în istoria recentă”. Din păcate, „mass-media caută numai și numai nodul din papura oricărui fenomen.

Nu știm încă să livrăm știri bune într-un mod atrăgător...

Uneori îl amplifică nepermis: incendiar, exploziv, bombardier, ca să mă exprim în limbajul cel mai frecvent folosit în audio-vizual și presa scrisă. Nu știm încă să livrăm știri bune într-un mod atrăgător. Nu știm să căutam decât răul. Rău căutam, rău găsim. Presa este câinele de pază al democrației. Dar e foarte periculos să fie câine turbat, un câine drogat, unul tâmpit sau unul pur mercenar”.

Invitata site-ului Ziare.com e adepta protestelor alternative la ieșirea masivă în stradă, odată ce strada a obosit. Protestul tăcut al celor de la Sibiu, care durează de aproape un an de zile, pare să-i mai fi intimidat pe liderii locali ai coaliției de guvernare. Ar fi utilă și nesupunerea civică, dacă ar veni din partea funcționarilor publici. Doar greva lor, prin neîndeplinirea atribuțiilor, i-ar putea forța pe guvernanți să revină la normele statului de drept.

Weekend-ul a fost dominat în mass-media de informația că reporterii independenți de la Rise Project au intrat în posesia unei valize cu documente compromițătoare despre liderul social-democraților Liviu Dragnea. Valiza ar fi fost găsită pe câmp de un localnic, care știa de Rise Project pentru că jurnaliștii de aici investigaseră de mai multe ori în zonă afacerea Tel Drum.

Un hohot de râs homeric zguduie online-ul românesc...

Florin Negruțiu este unul dintre cei care nu cred în valoarea dovezilor care s-ar găsi acolo. Pe site-ul Republica.ro, el scrie că pe această temă „Un hohot de râs homeric zguduie online-ul românesc”.

„Maniera de tip Times New Roman în care Rise Project își anunță lovitura de presă, scrie Negruțiu, este ea însăși o lovitură de presă. Este probabil cel mai reușit teasing al unei investigații jurnalistice, care se anunță a fi publicată de luni încolo. Chiar dacă unii au reproșat Rise Project că dinamitează seriozitatea unei anchete de presă prin coborârea ei în registrul anecdotic, să nu le luăm colegilor de la Rise Project plăcerea unei mici revanșe, după ce luni de zile au fost hărțuiți de instituțiile de control ale statului, direcționate politic și la adresă”.

XS
SM
MD
LG