Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: Anticorupție.md


Invitata rubricii este jurnalista Mariana Colun.

„Accesând portalul Anticorupție.md al Centrului de Investigații Jurnalistice, citiți o investigație despre achizițiile făcute de judecătorii din Moldova anul trecut. Terenuri, case de lux şi apartamente în zone de elită, dar şi maşini de zeci de mii de euro, proprietăţi pentru care majoritatea moldovenilor trebuie să economisească ani la rând, au intrat, în 2017, în posesia mai multor judecători. În timp ce unii le-au obţinut prin moştenire de la rude şi părinţi, alţii pretind că le-au procurat din salariu.

Unii dintre magistrați au avut câştiguri de patru ori mai mici decât valoarea achiziţiilor pe care le-au făcut pe parcursul anului trecut, în timp ce alții au semnat contracte de întreținere pe viață a proprietarilor, ca să obțină anumite imobile. Unii judecători au luat credite de milioane de lei pentru a-și lărgi spațiul locativ, iar alții au cumpărat mașini a căror valoare depășește de câteva ori veniturile lor pentru un an întreg. Pentru a afla cine s-a pricopsit cu un BMW de aproape un milion de lei și cine s-a ales cu un automobil de aceeași marcă pentru care a plătit de o sută de ori mai puțin, accesați Anticorupție.md.

Pe Harta Corupției de pe portalul nostru găsiți câteva sesizări cu privire la unele construcții ilegale, care ar avea legătură cu deputați în Parlament, dar și despre deciziile dubioase luate de un judecător controversat. Dacă ați fost martorul unor acte de corupție, abuzuri, încălcări ale drepturilor omului, de asemenea le puteți sesiza pe Harta Corupției a portalului nostru. Cele mai relevante cazuri pot servi drept punct de pornire în cazul unor anchete jurnalistice.”

[Transcriere: Alla Ceapai]

XS
SM
MD
LG