Linkuri accesibilitate

Incidente violente la protestele antiguvernamentale de la Paris


Paris, Champs-Elysées, 24 noiembrie 2018. REUTERS/Benoit Tessier
Paris, Champs-Elysées, 24 noiembrie 2018. REUTERS/Benoit Tessier

Poliția a folosit gaze lacrimogene și tunuri cu apă pentru a-i dispersa pe demonstranți.

Poliția a folosit gaze lacrimogene și tunuri cu apă pentru a-i dispersa pe demonstranți.

Ciocnirile s-au declanșat pe Champs-Elysées, după ce protestatarii au încercat să spargă cordoanele de poliție desfășurate în jurul edificiilor importante din centrul Parisului, și au răsturnat și dat foc la un automobil, relatează BBC.

Se estimează că numărul demonstranților a fost de cîteva mii, în timp ce numărul polițiștilor desfășurați acolo este de 3.000.

Organizatorii au spus că protestul de sâmbătă este „al doilea act” al campaniei lor.

Cunoscuți sub numele de „jachetele galbene”, după jachetele reflectorizante pe care le poartă, protestatarii se opun creșterii prețului la motorină.

Unii demonstrnați au dislocat pietre din pavaj și au aruncat cu pocnitori în polițiști, cerînd demisia președintelui Emannuel Macron.

Ministrul francez de interne Christophe Castaner i-a acuzat pe demonstranți că se află sub influența lui Marine Le Pen, lidera formațiunii de extremă-dreapta Frontul Național.

În replică, Le Pen l-a acuzat pe Castaner,într-o postare pe Twitter de lipsă de onestitate.

Castaner a anunțat că numărul persoanelor care au luat parte la proteste în toată Franța era la ora 11:00, ora locală, de 23.000, mult mai mic decît în prima zi a protestelor Jachetelor Galbene acum o săptămână, când aproximativ 280.000 de oameni au ieșit în stradă.

Prețul motorinei, cel mai folosit carburant folosit de automobiliștii din Franța, a crescut cu aproximativ 23% în ultimele 12 luni, la o medie de €1,51 pe litru, cel mai ridicat preț din 2000 încoace.

Prețul mondial la petrol a crescut, apoi a căzut din nou, dar guvernul Macron a ridicat acciza pe carburanți anul acesta cu 7,6 cenți pe litru la motorină și 3,9 cenți la benzină, ca parte a campaniei pentru carburanți și mașini mai curate.

Decizia de a impune încă o creștere de 6.5 cenți la motorină și de 2,9 cenți la benzină de la 1 ianuarie 2019 a fost picătura care a umplut paharul.

În Franța, explică BBC, toți șoferii sînt obligați să aibă cu ei în mașină veste reflectorizante, ca parte a echipamentului de siguranță în caz de pană, sau accident

În afară de triunghiul reflectorizant care trebuie pus la zece metri spatele unui vehicul defect, șoferii sînt obligați să poarte vesta reflectorizantă când se află afară din mașina defectată sau accidentată.

Potrivit unei legi adoptate în 2008, dacă șoferul nu poartă această vestă în cazurile menționate, este amendat cu 135 de euro.

Sinonime cu șofatul, aceste veste reflectorizante s-au transformat în uniforma mișcării împotriva creșterii prețurilor la carburanți, relatează BBC.

XS
SM
MD
LG