Se vor împlini în curând doi ani, de când coaliția de guvernământ PSD-ALDE a declanșat ofensiva împotriva justiției. Stopată, o vreme, de amploarea manifestațiilor populare de protest, această ofensivă a fost reluată cu și mai mare intensitate pe măsură ce se apropia termenul de judecată în procesul în care este acuzat liderul social-democrat Liviu Dragnea.
A început să fie tot mai insistent pusă pe tapet ideea amnistiei și grațierei printr-o Ordonanță de urgență, ceea ce i-ar scuti de griji și pe Dragnea și pe mulți alții aflați în conflict cu legea. Paralel, pentru influențarea opiniei publice, s-a desfășurat și se desfășoară o vehementă campanie de discreditare a justiției. S-a creat imaginea unui sistem abuziv, căruia i-au căzut pradă mii de victime nevinovate. S-a mers până acolo încât s-au făcut paralelisme cu simulacrele de procese din anii ’50, s-a vorbit de „republica procurorilor”, de o „nouă Securitate” etc. Să fie oare destui naivi care se lasă înșelați de această propagandă grosolană? Probabil că da, din moment ce refrenul „abuzurilor” e reluat cu neobosită perseverență.
Sigur, nimeni nu contestă că au existat cazuri în care judecătorii și procurorii fie și-au depășit atribuțiile, fie au dat soluții eronate. Sunt totuși cazuri izolate, identificate ca atare, iar a generaliza aceste derapaje și a le atribui întregului sistem este aberant. Strategia PSD-ului arată însă că se urmărește nu numai îngenuncherea justiției, ci și compromiterea ei.
Cu cinismul care o caracterizează, puterea pretinde că acționează spre binele nostru, al tuturor. E o demagogie care ne reamintește de tirada lui Rică Venturiano, personajul din Noaptea furtunoasă a lui Caragiale: „Noi n-avem altă credință, altă speranță, decât poporul. (…) Noi n-avem altă politică decât suveranitatea poporului, de aceea în lupta noastră politică, am spus-o și o mai spunem și o repetăm necontenit tuturor cetățenilor: Ori toți să muriți, ori toți să scăpăm!”. Dar realitatea nu e cu nimic mai prejos decât ficțiunea. Recent, fostul liberal Varujan Vosganian, acum deputat ALDE (partid din coaliția de guvernământ), declara în Parlament, atunci când se discuta Codul penal: „Nu ne putem salva pe rând, trebuie să ne salvăm toți odată!”. O declarație care rezumă, în cheie grotescă, obiectivul major al actualei puteri.