Linkuri accesibilitate

„Este foarte important ca procesul electoral care demarează în R. Moldova să fie unul transparent” (Bartlomiej Zdaniuk/IPN)


„Pacificatorii ruși și-au demonstrat eficacitatea și că pot asigura pacea pe pământul nostru” (Vadim Krasnoselski/Radio Chișinău).

„Este foarte important ca procesul electoral care pornește în Republica Moldova și care se va încheia cu alegeri, iar apoi cu crearea unei majorități și a unui Guvern, să fie unul extrem de transparent”, a declarat ambasadorul Poloniei la Chișinău, Bartlomiej Zdaniuk, transmite IPN. Ambasadorul a menționat că politicienii, indiferent de partide, trebuie să înțeleagă că o țară prosperă este chiar în interesul lor, al clasei politice, pentru că astfel țara va fi mai puternică atât pe plan intern, cât și pe plan internațional.

Revista presei cu Natalia Sergheev
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:35 0:00
Link direct

Laboratorul de expertiză genetică medico-legală creat în cadrul Centrului de Medicină Legală, care a costat zece milioane de lei, este nefuncțional, scrie portalul Mold-Street, făcând referință la concluziile Curții de Conturi. Acesta a fost inaugurat oficial în luna iunie, în prezența autorităților, se mai notează în articol. „În consecință, se poate de spus, că RM nu dispune în continuare de un laborator de testare ADN, necesare pentru expertiza probelor în instanță, iar organele de drept fiind nevoite să apeleze la servicii de peste hotare.”

Liderul separatist de la Tiraspol a declarat că modificarea formatului misiunii de pacificatori va duce la război, scrie Radio Chișinău, făcând referire la presa locală. Declarația a fost făcută în contextul în care la Chișinău se discută despre necesitatea înlocuirii trupelor de pacificatori cu o misiune civilă internațională. „Pacificatorii ruși și-au demonstrat eficacitatea și că pot asigura pacea pe pământul nostru, aceasta este deja istoria noastră”, a afirmat reprezentantul Tiraspolului.

După 2009 părea că Republica Moldova o ia în fața celorlalte foste republici sovietice socialiste pe drumul său european, afirmă Alexandru Vakulovski, într-un editorial publicat pe portalul Deschide.md. Dar, între timp, Ucraina și Georgia, de exemplu, ne-au luat-o înainte în aproape toate privințele, lăsându-ne să ne bucurăm de prestigiosul număr 1 de la coadă. Mai mult de atât, de curând, Biserica Ortodoxă Ucraineană a scăpat de Biserica Ortodoxă Rusă. Ucrainenii vor serba Nașterea Domnului la biserica lor autocefală, fără Putin și fără Kiril, în timp ce Mitropolia Moldovei de sub Patriarhia Moscovei va intra în campania electorală alături de Dodon, conchide Vakulovski.

Xenia Florea scrie într-o analiză pentru portalul NOI.md despre așa-zisa „unire preelectorală”. Treisprezece partide unioniste din Moldova își caută locul sub soarele preelectoral, în încercarea de a se uni sau alia cu blocul electoral ACUM, creat duminica trecută, scrie autoarea. Aproape nimeni nu dorește să meargă în electorală de unul singur: datele de start ale fiecăruia diferă de acelea, care existau acum patru ani, scrie Florea. Deși despre „mobilizarea generală a euro-unioniștilor” de dragul salvării ideii de Unire nimeni nici nu pomenește, subliniază ea.

Ziarul de Gardă scrie despre doi judecători de la Curtea de Apel care vor să fie promovați în funcția de judecători la Curtea Supremă de Justiție (CSJ), asta după ce mai mulți magistrați din această instanță și-au prezentat cererile de demisie. E vorba de Oxana Robu, judecătoare la Curtea de Apel Chișinău și judecătorul Ion Tapa de la Curtea de Apel Bălți. Jurnaliștii fac o incursiune în carierele acestora și analizează declarațiile lor de avere.

Scriitorul şi criticul literar Mircea Ciobanu, citat de portalul Tribuna, afirmă că nu crede că deciziile PL, PLR, PUN, ca şi cea de mai înainte a PLDM au fost simple. În opinia lui, orice ne-participare la scrutin afectează imaginea ca formațiune. „Orice altă alternativă le-ar fi afectat şi mai mult imaginea, dacă nu ar fi fost chiar sinucigașă.” Ciobanu a concluzionat că e un semn bun că ne putem uni, chiar şi din – mai rar – generozitate politică.

XS
SM
MD
LG