Linkuri accesibilitate

Anul Nou la Tiraspol: condamnări și avertismente pentru adversari politici?


La Tiraspol
La Tiraspol

Bună ziua, dragi ascultători! Sunt Lina Grâu și va prezint astăzi, la microfonul Europei Libere, emisiunea Dialoguri transnistrene.

Ca în fiecare an, Europa Liberă vă propune un program muzical special cu ocazia sărbătorilor de iarnă, pregătit de colegul nostru, Victor Eskenasy. Până atunci însă vă invit să ascultați un buletin de știri cu principalele evenimente ale săptămânii trecute:

Anul Nou la Tiraspol: condamnări și avertismente pentru adversari politici?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:30:00 0:00
Link direct


Președintele Igor Dodon a anunțat că a avut, miercuri, la Bender, „o nouă întrevedere de lucru cu liderul administrației din Transnistria, Vadim Krasnoselskii”. Într-o postare pe Facebook, Dodon a spus că au fost trecute în revistă rezultatele măsurilor de consolidare a încrederii din ultimii doi ani. Dodon și Krasnoselski s-au arătat mulțumiți de acest bilanț. Totodată, președintele Igor Dodon și-a reafirmat sprijinul pentru menținerea „actualei operațiuni de pacificare” la Nistru, dominate de Rusia. El a spus că a discutat cu Krasnoselski și despre „crearea condițiilor necesare (...) legate de identificarea unui model cuprinzător și definitiv de reglementare a conflictului transnistrean”. În recenta sa conferință de presă anuală, liderul administrației separatiste declara că Tiraspolul nu va renunța niciodată la ideea obținerii independenței și că nu va discuta cu Chișinăul decât chestiuni de ordin social și economic, dar nu și politic.

Chişinăul și Tiraspol au prelungit cu jumătate de an înțelegerea cu privire la traficul feroviar, anunță presa de la Tiraspol. Aceasta scrie că un protocol adițional în acest sens a fost semnat sâmbătă, „fără organizarea unei întâlniri”, de liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, și premierul de la Chişinău, Pavel Filip. Executivul de la Chişinău nu a publicat nicio informație la acest subiect. Protocolul privind reluarea circulaţiei trenurilor prin regiunea transnistreană pentru transportarea mărfurilor a fost semnat în martie 2012 de premierul de atunci Vlad Filat și liderul administrației transnistrene din acea perioadă, Evgheni Șevciuk. Protocolul prevede efectuarea controlului comun vamal de către reprezentanţii Chişinăului şi Tiraspolului la Râbnița și Varnița.

O companie italiană s-a angajat să investească 3,2 milioane euro și că creeze 300 de locuri de muncă în regiunea transnistreană. Compania OMP-Grup, producătoare de cablu pentru sudură, a semnat vineri un acord de investiții cu șeful executivului de la Tiraspol, Alexandr Martînov. Acesta a declarat că timp de jumătate de an regiunea a reușit să atragă investiții străine de peste 10 milioane de euro în baza a cinci proiecte inițiate de companii din România, Austria și Germania, Ucraina și Bulgaria. Agenția pentru investiții de la Tiraspol mai are în examinare încă 24 de proiecte investiționale. Administrația transnistreană și-a modificat legislația la sfârșitul anului trecut, oferind facilități, scutiri fiscale și posibilitate de a contracta credite preferențiale investitorilor străini.

Sovietul suprem, legislativul de la Tiraspol, a permis, miercuri, procuraturii locale să-l cerceteze penal pe deputatul Vasili Vlasov. Cazul are loc după condamnarea în absență, acum două săptămâni, a fostului lider transnistrean, Evgheni Șevciuk, la 16 ani de închisoare.

Evgheny Șevciuk
Evgheny Șevciuk

Vlasov este considerat un apropiat al lui Șevciuk, fiind vicepremier în mandatul acestuia, responsabil în echipa executivă de sectorul termoelectric și locativ al regiunii. Și Evgheni Șevciuk, și Vasili Vlasov nu se află în regiunea transnistreană. Procuratura transnistreană îl acuză este acuzat că a angajat fictiv o persoană la întreprinderea pe care o gestiona, TirasTeploEnergo, primind prin intermediari salariul acesteia – aproximativ 57 mii ruble transnistrene. Vasili Vlasov a lipsit de la ședință, însă a trimis o scrisoare în care afirmă că dosarul care i-a fost deschis este „nefondat” și „neobiectiv”. Iar președintele mișcării Transnistria – casa noastră comună, Ghenadi Ciorba, a sugerat, citat de portalul DnestrTV, că motivele persecuțiilor lui Vlasov sunt de ordin politic și că actuala echipă de la putere, în spatele căreia stă concernul Sheriff, dorește încă o execuție publică demonstrativă a unei persoane din echipa lui Șevciuk și eliminarea lui Vasili Vlasov din viața politică a regiunii separatiste.

Iar vineri instanța supremă de la Tiraspol a confirmat condamnarea la 4 ani de detenție a liderului comuniștilor din stânga Nistrului, Oleg Horjan, condamnat pentru organizarea unui miting neautorizat.

Panou electoral cu Oleg Horjan
Panou electoral cu Oleg Horjan

Președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, și premierul moldovean Pavel Filip au participat, vineri, la inaugurarea unui nou punct de trecere a frontierei la Palanca, construit cu sprijin european, al șaselea punct de control comun la granița moldo-ucraineană.

Cancelara Germaniei, Angela Merkel, și președintele Franței, Emmanuel Macron, au cerut Rusiei să elibereze marinarii ucraineni, capturați ilegal în Marea Neagră la finele lui noiembrie. „Marinarii trebuie să poată întâlni sărbătorile împreună cu familiile lor”, se spune în declarație.

Aceasta a fost sinteza principalelor evenimente ale săptămânii trecute, mai multe, în actualitate, găsiți pe pagina noastră de internet la europaliberă.org.

Dragi ascultători, îmi iau rămas bun aici de la voi, vă doresc sărbători luminate și vă las în compania colegului meu, Victor Eskenasy, care v-a pregătit un program muzical special.

***

Cadourile muzicale ale Europei Libere la sfârșit de an

Bun găsit și La mulți ani! Radio Europa Liberă și Victor Eskenasy vă propun astăzi un program muzical cu ocazia sărbătorilor de sfârșit de an.

Muzica, melodia, nostalgiile, liniștea și pacea să vă însoțească în aceste 30 de minute ce vă sînt dedicate, cadou de sfîrșit de an din partea noastră, a celor de la Radio Europa Liberă. Cu tobe, cu surle...

O selecție de melodii, pentru unii retro, pentru alții de descoperit, cu voci și nume binecunoscute, alese pentru dumneavoastră, astăzi, dintre celebritățile scenei de varietăți franceze.

Și începem cu celebrul și regretatul Johnny Halliday. Crăciunul meu cel mai frumos: „am uitat măsura în care te simți mic în ochii unui copil, la care nimic nu contează în afara vieții lui...”, cînta Johnny în anii ’70, pe un single antologic.

Și, de pe același single, „Crăciun interzis”; „un Crăciun pentru copii pierduți, pentru puștii respinși ai străzii”, o melodie al cărei text rămîne mai actual ca niciodată.

Celebrată, rememorată a fost în anul pe care îl încheiem și marea șansonetistă franceză Barbara, de la dispariția căreia s-au împlinit exact două decenii. Între șansonetele ei datînd de la ora ascensiunii spre celebritate, din anii 1960-1964, melodia intitulată „La Petite fille et le Père Noel/Fetița și Moș Crăciun”, preluată de la Brassens...

Și o a doua șansonetă a mult iubitei și talentatei Barbara. „Joyeux Noel/Crăciun Fericit”:

Vă propun să mai rămînem cîteva clipe în lumea și atmosfera pariziană a Crăciunului, cu „explicațiile” altui mare șansonetist... Charles Aznavour, „Crăciun la Paris”:

Charles Aznavour și încheiem acest program special muzical cu o altă voce catifelată și melodioasă a unei șansonetiste americane, care a trăit și a cîntat mult la Paris, Madeleine Peyroux, aici urîndu-vă „Un Crăciun fericit” în limba engleză, o melodie Michel Legrand...

Nu-mi rămâne decît să vă doresc și eu tuturor ascultătorilor noștri, moldoveni și români, Sărbători fericite! Aici e Radio Europa Liberă.

Aici e Radio Europa Liberă.

XS
SM
MD
LG