Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: platforma „Sănătate INFO”


Moldova - Pablo, generic, newspapers, Chisinau

Invitata emisiunii este jurnalista Silvia Rotaru.

Instituțiile medicale din țară urmează să-și primească, până pe 15 ianuarie, banii pentru serviciile medicale prestate pentru ultimele două săptămâni din decembrie. Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM) anunță într-un comunicat scurt că a recepționat dările de seamă, iar acum prelucrează informațiile oferite.

Alte detalii Compania nu oferă, astfel că nu știm de câți bani au nevoie instituțiile medicale pentru această perioadă, mai ales că au plătit sau urmează să plătească și salarii majorate pentru toată luna decembrie. Amintim că în decembrie, instituțiile medicale au fost obligate să prezinte dările de seamă mai devreme, în comparație cu alți ani.

Un medic rezident, angajat al Spitalului Clinic „Timofei Moșneaga”, a rămas fără prime pentru următoarele 12 luni, după ce a scris pe Facebook că nu a primit salariul mărit pentru luna decembrie, așa cum au anunțat autoritățile. Decizia a fost luată de administrație, iar problema a fost discutată în cadrul unei ședințe cu rezidenții și șefii de catedre din această instituție.

Pentru luna trecută, Alina Tașnic, medic rezident în anul II a primit un salariu de 1 mie 400 de lei. Indignată, tânăra a scris pe Facebook, comentând o știre pe aceeași temă, publicată de Sănătate INFO. La scurt timp, administrația a anunțat că face ședință ca să explice cum stau lucrurile cu salariile rezidenților și a chemat presa.

În timp ce pe piața mondială apar medicamente noi importante pentru sănătate, în Moldova lucrurile la acest capitol par să fi rămas blocate în timp. Lista națională a medicamentelor esențiale (LNME) pentru pacienți nu a mai fost revăzută deja de 7 ani, iar ea trebuie să cuprindă cele mai importante, prioritare și accesibile preparate necesare oamenilor. Ultima dată documentul a suportat modificări în 2011.

Asta deși regulamentul intern, dar și recomandările Organizației Mondiale a Sănătății prevăd ca lista să fie revăzută o dată la doi ani. Concluzia aparține autorilor studiului „Accesul la medicamente esențiale în Republica Moldova”, realizat în premieră în țara noastră de Centrul pentru Politici și analize în Sănătate.

XS
SM
MD
LG