Linkuri accesibilitate

Schimbarea sistemului electoral și cetățeanul moldovean (Ecaterina Mardarovici/Ziarul de Gardă)


Va fi Ilan Șor următorul favorit al Rusiei pentru R. Moldova şi pretendent la graţiile lui Putin? (Petru Grozavu/Ziarul de Gardă).

Până la alegerile parlamentare au rămas mai puțin de 40 de zile, dar foarte mulți alegători, se pare, habar nu au încă de natura votului mixt, observă Anatol Moraru pe nordnews.md. El precizează că doar ONG-urile din domeniu încearcă să explice specificul actului de votare și să verifice calitatea candidaților înscriși în cursa electorală, dar „vocile lor sunt înăbușite de exercițiile de manipulare, dezinformare, falsificare, tot mai bine orchestrate de guvernare”. Moraru nu exclude că „cetățeanul, treaz, turmentat sau nehotărât, va fi „învățat” sau „îndemnat” în chiar ziua alegerilor, cum ea va fi deja una a „netăcerii”… cum să voteze „corect””.

Revista presei cu Alla Ceapai
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:03 0:00
Link direct

Schimbarea sistemului electoral în cel mixt este comentată şi în Ziarul de Gardă. „Schimbarea s-a făcut nu pentru alegători, ci pentru partide, în speţă pentru partidele de la putere ca să poată rămâne la guvernare”, opinează comentatoarea Ecaterina Mardarovici. După părerea sa, pentru PDM şi PSRM circumscripțiile uninominale sunt o resursă în plus de voturi din care să îşi poată suplimenta numărul de mandate câștigate pe liste de partid şi să poată obține o majoritate parlamentară şi guverna. Artistul plastic Grigore Plămădeală crede şi el că sistemul a fost schimbat în folosul celor de la guvernare. „Dacă până acuma intrau în parlament cu ceea ce câștigau pe liste de partid, acum îşi pot dubla, poate şi tripla numărul de deputaţi din contul circumscripțiilor uninominale, că tot de-ai lor sunt puşi şi acolo” notează Plămădeală. El observă că dintre cei 400 de candidați din circumscripţiile uninominale 300 sunt din partea partidelor. „Cu siguranță, că şi printre cei 100 de independenți, majoritatea sunt tot de-ai lor”, spune Grigore Plămădeală.

Editorialistul Ziarului de Gardă, Petru Grozavu, se întreabă dacă Şor va fi următorul favorit al Rusiei pentru R. Moldova şi pretendent la graţiile lui Putin, în locul lui Dodon. „Vrea şi e gata Moscova să facă o schimbare de „cai” (electorali) cu o lună şi jumătate înainte de alegeri? S-ar putea, dar… cel mai probabil, Moscova va căuta să-i sprijine electoral şi pe socailiştii lui Dodon, şi Partidul Şor, pentru a evita pierderea voturilor pe stânga electorală”, notează comentatorul. După părerea sa, o eventuală deblocare de către Moscova a înţelegerilor Putin-Dodon şi reluarea exporturilor moldoveneşti spre Rusia, la cererea lui Şor, le va aduce acestora un plus de imagine. „Iar din momentul în care Partidul Şor va ajunge partid parlamentar, Rusia contează că va avea toate şansele pentru crearea unei majorităţi parlamentare trilaterale pe centru-stânga: PDM-PSRM-Şor, plus aripa independenţi/transfugi, va putea alege guvernul, va putea evita alegerile parlamentare anticipate şi va guverna în R. Moldova”, concluzionează Petru Grozavu.

Disputa în jurul monitorizărilor electorale ale observatorilor Promo-LEX continuă. Partidul Democrat de guvernământ a transmis corpului diplomatic din țară, observatorilor OSCE şi altor organizaţii europene o scrisoare în care critică cele două rapoarte de monitorizare ale Promo-LEX, informează unimedia.info. PD susţine că aceste rapoarte ar conțin mai multe informații neadevărate, neverificate, trunchiate şi acuză Promo-LEX de lipsă de obiectivitate. „Există în aceste rapoarte concluzii nesusținute de fapte, bazate doar pe opiniile personale ale autorilor rapoartelor, precum și un set de concluzii care depășesc cadrul misiunii de monitorizare”, se mai spune în scrisoarea formaţiunii.

Unimedia.info publică şi reacţia directorului misiunii de observare al Promo-LEX, Pavel Postică. „Nu mor caii când vor câinii! Pentru moment, noi nu vom răspunde public intimidărilor și atacurilor, fiindcă împreună cu toată echipa de observatori Promo-LEX ne-am asumat o sarcină grea și importantă, dar pe care o vom duce la capăt: să monitorizăm și să informăm”, a replicat Postică. El a mai precizat că „imparțialitatea politică, respectarea legislației, standardelor internaționale și a drepturilor omului au fost, sunt și vor fi principalele noastre călăuze”.

Editorialistul Nicolae Negru consideră anemic începutul campaniei electorale. „Confruntările nu sunt atât de puternice, energice, scânteietoare”, notează Negru citat de tribuna.md. El mai observă că partidele nu se grăbesc să-şi facă publice strategiile şi programele electorale. „Partidul de guvernământ este în avantaj, fiindcă lumea îi cunoaște într-un fel, dar ceilalți, mă refer la opoziție, ar trebui să fie mai activi în acest sens. Trebuie să aducă mesajul lor mai repede la alegători ca ei să fie pregătiți”. O altă concluzie a comentatorului e că se coace votul protestatar, care ar putea fi foarte puternic în aceste alegerii. „Poate de aceea partidele nu prea își bat capul fiindcă societate e polarizată și se știe că unii vor vota împotriva altora, de aceea că le displace guvernarea, sau alții vor vota pentru guvernare, de aceea că nu sunt convinși de opoziție”, conchide Nicolae Negru.

Dacă Autoritatea Națională de Integritate (ANI) ar fi funcționat foarte bine, atunci o mare parte dintre candidații înregistrați nu ar fi intrat în cursa electorală pentru alegerile parlamentare, consideră președinta Centrului de Investigații Jurnalistice, Cornelia Cozonac, citată de agenţia de presă IPN. Jurnalista e de părere că ANI ar trebui să verifice și corectitudinea conținutului declarațiilor de avere ale candidaților. Liliana Carasciuc, directoare executivă la Transparency International Moldova, spune că societatea civilă este interesată ca declarațiile de avere să fi făcute transparent, onest pentru ca să se vadă dacă acele averi pe care le vor agonisi pe parcursul îndeplinirii funcției sunt justificate de veniturile declarate. Carasciuc mai notează că odată cu modificarea sistemului electoral a fost redusă intenționat perioada campaniei electorale la o lună pentru ca societatea civilă și jurnaliștii de investigație să nu reușească să verifice declarațiile de avere, iar instituțiile controlate de guvernare să tacă.

Vezi comentarii (1)

Acest forum a fost închis
XS
SM
MD
LG