Europa Liberă oferă posibilitate tuturor competitorilor înscriși în circumscripția naţională să-și prezinte aspecte din programul electoral. Partidul Regiunilor participă la alegerile parlamentare din 24 februarie fiind înscris pe poziția a 10-a în buletinul de vot. Președintele formațiunii, Alexandr Kalinin prezintă oferta electorală a partidului.
Europa Liberă: Pentru început să ne spuneți: cu ce promisiuni veniți dumneavoastră, Partidul Regiunilor, în această campanie electorală?
Alexandr Kalinin: „Vom apăra drepturile și interesele cetățenilor aflați peste hotare. O facem deja timp de 15 ani. Acum, ținând cont de informațiile false privind amnistia cetățenilor Republicii Moldova aflați în Federația Rusă, noi deja apărăm interesele, atragem atenția asupra informațiilor lansate de președintele Dodon despre înțelegerile lui cu partea rusă. Amnistia promisă de ruși lui Dodon este praf în ochii moldovenilor: aceștia nu vor fi scutiți de sancțiuni și ar putea să nu revină în Rusia după 1 martie. De facto, această amnistie nu funcționează.”
Europa Liberă: Și de ce nu funcționează aceasta amnistie migraţională a cetățenilor moldoveni cu probleme de ședere pe teritoriul Federației Ruse?
Alexandr Kalinin: Pentru că, conform declarației lui Dodon, începând cu 1 ianuarie, cetățenii pot părăsi fără teamă teritoriul Federației Ruse, fără să li se prezinte interdicția sau fără să fie informați despre existența unei interdicții și ei semnează nota respectivă. Semnarea notei în momentul trecerii graniței Federației Ruse înseamnă că, în cazul în care cetățeanul va dori să se întoarcă în Federația Rusă, pe numele lui va fi deschis un dosar penal.
Președintele Dodon promite că, începând cu 1 ianuarie, toți cetățenii care au încălcat regimul migrațional vor putea să plece liber de pe teritoriul Federației Ruse. Dar aceasta nu corespunde realității. Noi deținem informații pe care le vom lansa la timpul oportun în cadrul unei conferințe de presă, invitând oameni care vor demonstra că deja în momentul așa-numitei amnistii, trecând granița, li s-a înmânat nota de interdicție și ei au fost impuși să o semneze. Ei nu vor mai putea să se întoarcă în Rusia până în anul 2021, chiar dacă acolo le-au rămas familia, copiii și ei nu știu ce să facă.
Sunt abia primele rândunele, deoarece pe ceilalți cetățeni îi vom vedea atunci când, chipurile, va fi posibil să revină în Rusia. Iar ei nu vor putea să se întoarcă. Iată până în acest moment problema pe care domnul Dodon nu o rezolvă, ci doar își face capital politic pe soluționarea, chipurile, a tuturor problemelor cetățenilor Republicii Moldova, însă zeci de mii de cetățeni vor fi afectați.”
Europa Liberă: Recent însă Igor Dodon s-a întâlnit cu Vladimir Putin și liderul de la Kremlin i-ar fi promis că această problemă va fi soluționată în favoarea moldovenilor aflați la muncă în Federația Rusă?
Alexandr Kalinin: „Ca să înțelegeți: noi punem în discuție această problemă deja timp de două luni, din momentul primelor declarații ale lui Dodon privind funcționarea amnistiei. Anume din această cauză grupul nostru de inițiativă, membrii și conducerea partidului au luat decizia de a participa în alegeri și de a atrage cât mai multă atenție asupra acestei probleme. Aceasta deja îl
Ajungând în Legislativ, îi vom cere lui Dodon ca instituția prezidențială pe care o ruinează acum să abordeze cu o mai mare responsabilitate...
impune pe președinte să lucreze nu așa cum declarase inițial: a fost introdusă amnistia, puteți să treceți și totul va fi bine. Acum, președintele este nevoit să abordeze problema mult mai serios. Și aceasta este meritul Partidului Regiunilor încă până la accederea lui în Parlamentul Republicii Moldova. Ajungând în Legislativ, îi vom cere lui Dodon ca instituția prezidențială pe care o ruinează acum să abordeze cu o mai mare responsabilitate această problemă, să realizeze toate angajamentele pe care și le-a asumat ca președinte.”
Europa Liberă: Dar, în opinia Dumneavoastră, relațiile cu Rusia se folosesc în scopuri politice? Mă refer la actorii politici din Republica Moldova. Ei folosesc aceste relații cu Moscova în scop politic?
Alexandr Kalinin: „Vedem că Dodon, chipurile, a refuzat să figureze în listele de partid. Admit că prin toate aceste deplasări în Rusia, pe de o parte, noi îl impunem să realizeze toate prevederile amnistiei. Dar sunt convins că un politician demn să ajungă în Parlament sau să fie președinte trebuie să utilizeze resursele, mai ales în timpul alegerilor, doar în interiorul țării.”
Europa Liberă: Și care este miza acestui scrutin parlamentar? Geopolitica va influența rezultatele alegerilor?
Alexandr Kalinin: „Fiecare scrutin, alegerile prezidențiale sau alegerile parlamentare au un caracter decisiv pentru viitorul țării noastre. Aceste alegeri vor decide și ele vectorul dezvoltării statului nostru. Noi susținem colaborarea cu Federația Rusă. La începutul interviului v-am zis că noi apărăm drepturile și interesele
Suntem pentru relații bune cu Federația Rusă, cu Uniunea Vamală, cu Uniunea Euroasiatică pentru a definitiva relațiile economice...
cetățenilor aflați peste hotare. În Federația Rusă se află în jur de 700 de mii de cetățeni care au nevoie zilnic de apărarea intereselor lor. De aceea acum vom lucra în această direcție.
Suntem pentru relații bune cu Federația Rusă, cu Uniunea Vamală, cu Uniunea Euroasiatică pentru a definitiva relațiile economice, deoarece pentru a ieși din criza economică avem nevoie, în primul rând, să ne asigurăm o piață de desfacere. În ceea ce privește piața Uniunii Europene, noi nu putem acoperi cotele pe care le oferă Uniunea Europeană, pentru că trebuie să oferim marfă de o calitate mai înaltă. Nu ne ajung resurse financiare pentru a moderniza întreprinderile astfel ca să corespundă tuturor standardelor europene.
În ceea ce privește Federația Rusă, cerințele sunt altele, însă pentru că avem relații politice mai complicate, există anumite embargouri din cauza cărora suferă producătorii și cetățenii noștri. Ei nu pot să producă o cantitate mai mare și mai calitativă a produselor. De aceea vom lucra pentru a oferi producătorilor noștri agricoli, fermierilor noștri o piață de desfacere stabilă la care trebuie să aibă acces nu doar companiile apropiate conducerii țării, ci orice producător trebuie să aibă posibilitatea în mod direct să-și vândă producția oriunde consideră necesar, în Uniunea Europeană sau în Federația Rusă.”
Europa Liberă: Dar cum aveți de gând să dezvoltați relațiile dintre Chișinău și Bruxelles, relația Republicii Moldova cu Uniunea Europeană?
Alexandr Kalinin: „Fostul comisar al Uniunii Europene, Ștefan Füle, a declarat, la un moment dat, că există interes foarte mare atât din partea Uniunii Europene, cât și din partea Uniunii Vamale pentru semnarea unui acord de comerț liber. Scopul nostru de bază va fi colaborarea cu Uniunea Europeană în direcția comerțului liber.”
Europa Liberă: Cine sunt votanții dumneavoastră, care este electoratul partidului pe care îl reprezentați?
Alexandr Kalinin: „Toată populația Republicii Moldova și cetățenii aflați peste hotarele țării. Suntem un singur partid al diasporei, care va fi reprezentat în Parlament. Nu trebuie să uităm că în străinătate se află mai mult de un milion de cetățeni, care prin banii trimiși rudelor rămase acasă asigură mai mult de 30 la sută din PIB și susțin cel puțin jumătate din populația din Republica Moldova: sunt soții, copii, părinți. Acesta este electoratul nostru.”
Europa Liberă: Veți merge să faceți agitație electorală și pe malul stâng al Nistrului?
Alexandr Kalinin: „Denumirea noastră este Partidul Regiunilor din Republica Moldova. Vom lucra în toate zonele: în Găgăuzia, în Transnistria, în partea centrală și de nord a țării. Vom reprezenta interesele fiecărui cetățean, care va decide să ne aleagă pe noi și să ne încredințeze determinarea vectorului de dezvoltare a statului.”