Linkuri accesibilitate

Autostrada Ungheni-Iași-Târgu Mureș ar putea fi gata în 2026


Viorica Dăncilă, la negocieri cu asociațiile care militează pentru construirea autostrăzii „Moldova”.
Viorica Dăncilă, la negocieri cu asociațiile care militează pentru construirea autostrăzii „Moldova”.

Premierul român Viorica Dăncilă și consilierul său, Darius Vâlcov au discutat vineri, 8 februarie, cu reprezentanți ai protestatarilor care cereau construirea autostrăzii A8 Moldova și le-au spus că ar putea fi gata în 2026. Conform unui comunicat de presă al asociațiilor care s-au întâlnit la Guvern cu premierul, mai rapid ar urma să fie gata tronsonul Iași-Târgu Neamț, până în 2022.

Asociațiile mai arată că Guvernul rămâne la ideea de a construi această autostradă în parteneriat public-privat, pentru că ar presupune costuri mai mici. Reprezentanții asociațiilor s-au opus, considerând această „variantă și procedură anevoioasă, din cauza birocrației”.

Protest la guvern
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:01:52 0:00

Mai mult, Guvernul va impune o taxă de autostradă de 7 euro pe un segment de doar 68 de kilometri din această autostradă, între Lețcani și Cristești (Iași-Târgu Neamț), susțin asociațiile prezente la întâlnire. În ciuda criticilor că această taxă este prea mare, „reprezentanții Guvernului au replicat că toate autostrăzile din România vor fi în curând cu taxă”, arată comunicatul de presă.

Autostrada Moldova, supranumită și a „Unirii”, pentru că pleacă de la granița cu Republica Moldova și o leagă astfel rutier de România, ar urma să aibă 318 kilometri și să coste 4 miliarde de euro, conform Master Planului General de Transport. La București, Parlamentul a făcut o mișcare în premieră anul trecut, votând o lege care stabilește că această autostradă va fi construită. Măsura este pur simbolică, pentru că fără fonduri alocate de Guvern, acest proiect nu poate exista și depinde exclusiv de Palatul Victoria.

În prezent, conform asociațiilor care au discutat cu Dăncilă, stadiul acestui proiect este incipient. În următoarele săptămâni ar urma ca studiul de fundamentare pentru tronsonul Lețcani-Cristești (68 km) să fie aprobat și să fie scoasă la licitație construcția sa. Pentru tronsoanele Pașcani-Suceava și Suceava-Siret nu au fost aprobați până acum nici măcar indicatorii tehnico-economici.

Podul de la Ungheni ar urma să fie mutat mai jos pe râul Prut, pentru a evita o suprapunere cu o arie naturală protejată. Ca efect, segmentul Ungheni-Iași-Lețcani ar urma să facă parte dintr-un proiect distinct.

Din proiectul A8 lipsește un segment de 32 de kilometri, lucru care nu a putut fi explicat de reprezentanții Guvernului, conform asociațiilor prezente la întâlnire.

XS
SM
MD
LG