Linkuri accesibilitate

Lidia Dascălu: „Foarte multă lume vine și pleacă, fiindcă au pașapoartele expirate”


Lidia Dascălu
Lidia Dascălu

În dialog cu membra unei secții de votare din Italia.

Cetăţenii moldoveni aflați peste hotare nu pot vota la alegerile parlamentare din 24 februarie în baza buletinelor de identitate şi a pașapoartelor expirate și acest lucru a trezit mari nedumeriri și critici la adresa autorităţilor. Lidia Dascălu care e membra a unei secții de votare din Italia vorbeşte despre aceste nemulțumiri ale alegătorilor din străinătate.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:05 0:00
Link direct

Foarte multă lume lucrează cu pașaport românesc, iar pe cel moldovenesc uită să-l reînnoiască....

Lidia Dascălu: „Până la prânz a fost foarte puțină lume. Noi avem două secții de votare la Milano. La consulat e mai multă lume, cam 1.500 la dânșii au trecut, la noi vreo 700 poate. Foarte multă lume vine și se întoarce înapoi, fiindcă au pașapoartele moldovenești, acestea internaționale, expirate, pentru că foarte multă lume lucrează în Italia cu pașaport românesc și folosesc și pentru plecări, și pentru lucru, pentru toate celea pașaportul românesc și de atâta de cel moldovenesc uită ca să se ducă acasă și să-l reînnoiască. Acum, consulatul a făcut pașapoarte în mod de urgență, cu toate că de la 160 au lăsat prețul mai jos, la 125, lumea nu a reușit.”

Europa Liberă: 125 de euro ca să-ți perfectezi pașaportul?

Lidia Dascălu: „Da, da! Da, e o povară financiară și-apoi și plecările. Lumea lucrează prin alte orașe, prin alte sate, trebuie să vină la consulat, să stea în rând și eu cred că lumea n-a fost informată. S-au făcut 35 de contestări, de la 35 de persoane care s-au iscălit, au făcut contestare, pentru că nu le-au dat voie să voteze cu pașaportul expirat. Îi greu și nu răspund de legile din Moldova.”

Europa Liberă: Deseori cetățenii din diasporă au fost învinuiți că lor le pasă mai puțin de ceea ce se întâmplă acasă, pentru că ei acolo, în străinătate, își fac un trai decent. E valabilă această constatare?

Lidia Dascălu: „Nu, nu-i valabilă! Absolut deloc nu-i valabilă. Clasa noastră muncitoare care am plecat printre primele, clasa anilor ‘60, noi am ajuns la timpul de pensionare, noi vrem să ne întoarcem acasă și dacă am putea să lucrăm la școală, la spital cu un salariu cât de cât decent, eu nu zic de o mie de euro cum primim aici în Italia, dar un 300-400 de euro dacă le-am avea pe lună, am putea să ne întoarcem acasă, dar nu putem să ne întoarcem acasă cu salariile celea și să ținem și familia, și să trăim decent în Republica Moldova.”

Harta circumscripțiilor

Moldova - Alegeri 2019 harta electorala
Moldova - Alegeri 2019 harta electorala

XS
SM
MD
LG